Tabara de sculptura Poiana Soarelui, Saliste, obiective turistice Romania

In Saliste din Mărginimea Sibiului am vizitat Tabăra de sculptura Poiana Soarelui și MICRO-BERARIA SB– descoperind astfel și unele dintre cele mai bune beri artizanale produse in Romania. 

Saliste este “capitala Marginimii Sibiului”, sau “Marele Sat al Romanilor”- în limba latină “Magna Villa Valachicalis”, un loc important pentru romanii din Transilvania, renumit pentru arta populara și pentru ciobanii care aduceau carti din Tara Romaneasca. Saliste este locul care avea la 1900 peste 10 biblioteci, care a dat Romaniei o serie de academicieni, dar si pe castigatoarea primul concurs de Miss Romania (Maria Peligrad in 1906). Nu degeaba istoricul P. Panaitescu numeste Saliste ““Satul fetelor frumoase şi a taranilor cu biblioteci”. 

In Saliste se afla o berarie inspirata de traditia si de renumele romanilor din Marginimea Sibiului- loc din care sunt si stramosii fondatorului Cosmin Soaita (prezenti in pozele de pe peretii berariei). Berile artizanale SB sunt profund legat de acest loc, avand un gust special, dat de retetele proprii ce au fost mestesugite dupa o pregatire temeinica in Franta si in Belgia si de apa proaspata a Muntilor Cindrel.

Numele berariei SB imita cusatura de IE si foloseste culoare neagra- specifica pentru portul popular sibian. Iar mesajele de promovare create de Cosmin pentru fiecare bere au rime iscusite si fac aluzie la fetele frumoase pentru care este renumit Saliste.

  • “Berile SB sunt bine mestesugite, cu grija primenite, sa incante simturile oricarui mesean. De-o fi Ardelean, banatean, muntean, oltean, dobrogean sau bucurestean, pragul de ni-l trece, gust-o bere rece. Blonda ori Roscata, Bruneta sau Platinata, toate-s faine delicate, din retete la noi la Sibiu testate”
  • Preferata mea este berea blonda, complexa, cu patru tipuri de hamei, descrisa de Cosmin cu urmatorul mesaj: “Astampar de naduf si zapuseala, blonda noastra dulce-amara!”
  • Berea neagra SB/Bruneta este “Oachesa din Marginime, dac-o ai n-o dai la nimeni! Cu gust de taciune stins, sufletul ti l-am aprins”.
  • Berea platinata SB este “De neam bun, apriga jupana, din spic de grau a sa cununa”, iar
  • Berea roscata- printre singurele certificate eco din Romania, este “Gingasa si aromata sade bine ochiului. Sincera, dar tantosa cum ii place baciului”.

Sunt genul de mesaje de promovare care mi-au amintit de reclama gasita la Muzeul I.L Caragiale, create de Caragiale pentru o bere faimoasa “Bere excelenta, blonda <coroana>, bruna <salvator>, consumatiuni de prima calitate, preturi moderate”.

SB este  “micro-beraria faina si cu dichis” ce a aparut in emisiunea “Romania te iubesc” a lui Alex Dima, o berarie ce a fost prezenta la Muzeul Astra, la brunch-urile, targurile, concursurile de ciclism si de masini vechi organizate in judetul Sibiu. Pe langa gustul inegalabil al berii SB si pastrarea valorilor traditionale romanesti, am apreciat la Cosmin si faptul ca se implica in evenimentele actuale ce ne inconjoara si nu-si urmareste doar interesul economic. Am retinut faptul ca a creat o bere pentru a sustine Ucraina, ca a luat atitudine odata cu veto-ul Austriei la aderearea Romaniei in Spatiul Schengen si ca berea SB a fost aleasa de Ambasada Germaniei pentru a celebra 30 de ani de parteneriat roman-german. Marginimea Sibiului.

Cand comanzi sau cumperi o bere artizanala de la Beraria SB nu ai cum sa dai gres! Este o bere gastronomica. O bere facuta cumsecade. Bere 100% produs natural, nefiltrat, nepasteurizat, cu drojdii care-ti dau o stare de bine, care te hranesc ca un aliment.

Opreste-te pentru o bere atunci cand ajungi in zona, rezerva-ti un tur al berariei cu degustare, sau ia-ti cateva beri la pachet la pensiune, ca sa le savurezi dupa ce ti-ai incheiat traseele turistice. Asorteaza berea cu o pastrama de oaie, cu o branza și cu mezelurile bine meșteșugite ale ciobanilor din Marginime.

MICRO-BERARIA SB se afla in centrul Saliste, langa Paraul Negru Cibin, intr-o casa monument istoric- fosta brutarie, punct colectare a lapte si statie de pompieri. Urmariti pagina de Facebook a berariei ca sa aflati la ce targuri sunt prezenti, in ce magazine au mai intrat sau in ce restaurante.

www.beresibiu.ro

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

De la Berăria SB am ajuns in 20 de minute cu masina la TABARA DE SCULPTURA POIANA SOARELUI. Se poate ajunge și cu bicicleta sau intr-o drumetie de circa o ora și douazeci de minute.

Drumetia pe traseul “Poteca Soarelui Saliste. Cultura Lemnului. Săliștea Sibiului” se face pe un traseu marcat cu un soare și se poate parcurge ușor și cu copiii. 

Expoziția de sculptura in lemn din Poiana Soarelui, Saliste a fost realizată de 50 de sculptori romani intre ani 1981-1987.

O astfel de tabara de sculptura in lemn am mai gasit langa Lacul Meledic, iar alte tabere de sculptura in piatra am vizitat la MaguraOarba de Mures si Naeni.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

La întoarcere ne-am oprit pe la Schitul Foltea – cu izvor tămăduitor, o bisericuța ce se afla la 200 de metri de drumul spre tabăra de sculptura, ascunsa in munții care ocrotesc Salistea Sibiului. Primele atestări ale acestui schit sunt din anii 1600.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Din Saliste se pot face mai multe trasee cu bicicleta, unul dintre ele fiind traseul Saliste – Poiana Soarelui- Tilisca- Saliste.

http://www.sibiu-turism.ro/Ce-facem-Activitati–Trasee-de-bicicleta-Saliste-Poiana-Soarelui-Tilisca-Saliste.aspx

Cand ne-am reîntors in satul Saliste, am vizitat și BISERICA MARE sau BISERICA INATLAREA DOMNULUI- construită la începutul anilor 1800. Am remarcat la Biserica Mare din Saliste picturile sale exterioare si usa sculptata cu blazonul Imperiului Austriac.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Nu am reușit sa vizitam cu aceasta ocazie Muzeul Silviculturii Saliste, dar o sa ne întoarcem cu siguranța aici și o sa-l vizitam atunci.

In Saliste puteti ajunge foarte usor din Sibiu, iar de aici va puteti indrepta spre CASTELUL DE LUT DIN VALEA ZANELOR, CISNADIE, CISNADIOARA, RASINARI, AVRIG, CARTA, FAGARAS, SLIMNIC, RUSI, AGARBICIU, AXENTE SEVER, VALEA VIILOR Si IGHISUL NOU, MEDIAS, MOSNA SI ALMA VII, BLAJ, VALEA HARTIBACIULUI, CALNIC SI SEBES.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *