MUZEUL LITERATURII ROMANE DIN BUCURESTI

Am gasit o portita libera intr-un weekend ploios si am profitat de ea ca sa vizitez unul dintre putinele muzee ramase nevizitate din Bucuresti. MUZEUL LITERATURII ROMANE s-a redeschis in primavara acestui an intr-o cladire istorica frumos renovata, situata aproape de Muzeul National de Arta de pe Calea Victoriei, pe o mica straduta ce poarta numele Nicolae Cretulescu, un distins membru al Academiei Romane si un urmas al familiei Cretulescu si Brancoveanu.

Desi poate la prima vedere pare un muzeu plictisitor, acesta este un muzeu plin de informatii interesante, foarte modern si destul de activ.

Muzeul Literaturii Romane, Bucuresti, Romania

Totusi ma asteptam sa gasesc aici o serie de manuscrise celebre ale literaturii romane, chiar mai multe decat am vazut. Mi-a atras atentia manuscrisul “Amintiri din copilarie” a lui Ion Creanga, unde se vad corecturile si scrisul marelui scriitor. Am vazut dictionarul valahico-latinum a lui Samuil Micu Klein pe care l-am “vizitat” la Blaj, Istoria pentru inceputul romanilor a targmureseanului Petru Maior, s.a.m.d.

Am mai gasit si scrisoarea lui Neacsu din Campulung, dar fara sa fie mentionat ca este doar o copie si harta Moldovei a lui Cantemir.

Cel mai mult mi-a placut ca i-am vazut pe scriitori prin prisma personala. Le-am descoperit obiectele personale, mobilierul, tablourile. Am retinut tabla de sah cu romani si cu turci a lui Sadoveanu, asa cum am vazut si la Familia Ceausescu de la Palatul Primaverii.  Am vazut aparatul auditiv al lui Camil Petrescu, autorul romanului “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” si am aflat ca acesta a fost ranit in Primul Razboi Mondial si si-a pierdut auzul la o ureche. I-am vazut ceasul de masa a lui Gala Galaction si pe cel de mana a lui Sadoveanu, obiecte care ar intregii colectia de ceasuri de la Muzeul Ceasului din Ploiesti.

Interesant mi s-a mai parut si organizarea unui spatiu dedicat ecranizarii operelor romanesti, unde am gasit imagini din filmele romanesti cu numele actorilor si “fraze celebre” dar si tablourile cu scene din marile noastre opere realizate de renumiti pictori romani.

Daca nu esti filolog sau un pasionat de cunoastere, astfel incat sa cunosti bine biografia marilor scriitori romani, atunci poate mai descoperi aici un Tristan Tzara, unul dintre fondatorii curentului Dadaism sau legaturile de prietenie dintre marii nostrii scriitori.

Impartirea expozitiei s-a realizat pe etaje in functie de genurile literare majore: parterul este dedicat poeziei, etajul intai prozei, criticii literare si eseisticii, iar mansarda  teatrului si ecranizarilor.

In momentul vizitarii, la parter se desfasura o conferinta, iar la mansarda era organizat un grup de copii care desenau asa cum am mai vazut la Muzeul Theodor Pallady. Am vazut ca sunt organizate aici aproape zilnic tot felul de dezbateri, lansari de carti, conferinte. http://mnlr.ro/evenimente/.

Daca va face placere sa fiti in compania operelor de arta expuse intr-o cladire cu arhitectura interesanta, sa cunoasteti si latura personala a marilor scriitori romani, sa va reamintiti anumite cunostinte sau sa dobanditi unele noi, sa va initiati copiii in astfel de medii culturale, incat de mici si prin joaca sa invete istoria nationala, atunci cu siguranta vizitarea acestui muzeu este o idee inspirata. In concluzie va recomand cu drag sa-l vizitati!

Pretul unui bilet este de 5 lei. Program de vizitare: marti – duminica 10-18, luni inchis.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

3 gânduri despre „MUZEUL LITERATURII ROMANE DIN BUCURESTI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ twenty = 23