Am gasit o portita libera intr-un weekend ploios si am profitat de ea ca sa vizitez unul dintre putinele muzee ramase nevizitate din Bucuresti. 

MUZEUL NATIONAL AL LITERATURII ROMANE s-a redeschis in primavara lui 2017 intr-o cladire istorica frumos renovata, situata aproape de Muzeul National de Arta de pe Calea Victoriei. Strada pe care se afla acest muzeu, poarta numele lui Nicolae Cretulescu- un distins membru al Academiei Romane si un urmas al familiei Cretulescu si Brancoveanu.

Poate la prima vedere MUZEUL NATIONAL AL LITERATURII ROMANE pare un muzeu plictisitor, dar acesta este un muzeu plin de informatii interesante, foarte modern amenajat si organizat destul de interactiv.

Muzeul Literaturii Romane, Bucuresti, Romania

Mi-a atras atentia in MUZEUL NATIONAL AL LITERATURII ROMANE in primul rand manuscrisul “Amintiri din copilarie” a lui Ion Creanga, pe care se vad corecturile si scrisul marelui scriitor. Apoi am vazut dictionarul valahico-latinum a lui Samuil Micu Klein- pe care l-am “vizitat” la Blaj si Istoria pentru inceputul romanilor a targmureseanului Petru Maior.

Am mai gasit in MUZEUL LITERATURII ROMANE si harta Moldovei a lui Cantemir si Scrisoarea lui Neacsu din Campulung– dar fara sa fie mentionat ca este doar o copie.

Cel mai mult mi-a placut la MUZEUL NATIONAL AL LITERATURII ROMANE faptul ca i-am vazut pe scriitori prin prisma personala. Le-am descoperit mobilierul, tablourile, obiectele personale. Am remarcat tabla de sah cu romani si cu turci a lui Sadoveanu- asa cum am vazut si la Familia Ceausescu de la Palatul Primaverii. Am vazut aparatul auditiv al lui Camil Petrescu- autorul romanului “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” si am aflat ca acesta a fost ranit in Primul Razboi Mondial si ca si-a pierdut auzul la o ureche. I-am vazut ceasul de masa a lui Gala Galaction si pe cel de mana a lui Sadoveanu, obiecte care ar intregii colectia de ceasuri de la Muzeul Ceasului din Ploiesti.

Interesant la MUZEUL NATIONAL AL LITERATURII ROMANE mi s-a mai parut si organizarea unui spatiu dedicat ecranizarii operelor romanesti. Aici am gasit imagini din filme romanesti, cu numele actorilor si “fraze celebre”.

Toi in aceasta zona am vazut si frumoase tablourile cu scene din marile noastre opere literare- tablouri realizate de renumiti pictori romani.

Daca nu esti filolog sau un pasionat de cunoastere, astfel incat sa cunosti bine biografia marilor scriitori romani, atunci poate o sa ti se para interesant sa descoperi aici informatii despre Tristan Tzara- unul dintre fondatorii Curentului „Dadaism” sau sa afli informatii despre legaturile de prietenie dintre marii nostrii scriitori.

Impartirea expozitiei din MUZEUL NATIONAL AL LITERATURII ROMANE s-a realizat pe etaje, in functie de genurile literare majore. Parterul este dedicat poeziei, etajul intai prozei, criticii literare si eseisticii, iar mansarda  teatrului si ecranizarilor.

In momentul vizitarii acestui muzeu se desfasura la parter o conferinta, iar la mansarda era organizat un grup de copii care desenau, asa cum am mai vazut si la Muzeul Theodor Pallady.  Sunt organizate aici aproape zilnic tot felul de dezbateri, lansari de carti, conferinte. http://mnlr.ro/evenimente/.

Daca va face placere sa va aflati in compania operelor de arta expuse intr-o cladire cu arhitectura interesanta, sa cunoasteti si latura personala a marilor scriitori romani, sa va reamintiti anumite cunostinte sau sa dobanditi unele noi, sa va initiati copiii in astfel de medii culturale, incat de mici si prin joaca sa invete istoria nationala, atunci cu siguranta vizitarea acestui muzeu este o idee inspirata. In concluzie, va recomand cu drag sa-l vizitati!

Pretul unui bilet este de 5 lei. Program de vizitare: marti – duminica 10-18, luni inchis.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala! Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va rog sa cititi articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *