CRAIOVA este cel mai frumos oras din sudul Romaniei. M-a impresionat prin arhitectura cladirilor-monument din centrul istoric, prin unicul Parc Romanescu si prin interesantele sale muzee. Se pot face citybreak-uri si in Romania, iar Craiova poate sa fie una dintre aceste destinatii. In momentul de fata, in orasele mari ale tarii au aparut boutique hoteluri si pensiuni foarte frumoase, restaurante pe toate gusturile si atractii pentru toata familia. Vor gasi satisfactii in Craiova si cei pasionati de istorie, arhitectura si arta, si cei care vor sa leneveasca langa o piscina, sau familiile care cauta locuri de joaca pentru copii. Personal gasesc aceeasi placere in a descoperii orasele istorice ale Romaniei, asa cum am gasit explorandu-le pe cele ale restului Europei. Imi place sa vad locuri noi, sa-mi iau micul dejun in centrul altui oras din Romania, sa petrec amurgul la o terasa, sa descopar locurile mondene sau doar parcurile si locurile de promenada, iar faptul ca vizitez un oras din Romania si-i descopar istoria, adauga plus valoare calatoriei mele si mai multa emotie, sporindu-mi dragostea fata de tara. Sa ne cunoastem patria cred ca este unul dintre lucrurile esentiale in viata, asa cum este esential in primul rand sa ne cunoastem pe noi insine.

Obiective turistice in Craiova, atractii turistice in Romania, infoturism, judetul Dolj, primaria

Orasul Craiova a fost cladit pe ruinele cetatii dace Pelendava. Denumit in secolul VII Ponsiona si Craiova in jurul anilor 1400= atunci cand, la initiativa Boierilor Craiovesti, se infiinteaza aici Marea Banie a Craiovei.

De Craiova sunt legate multe nume cu rezonanta istorica, dintre care trebuie sa enumar pe marii domnitori din familia boierilor Craiovesti- pe Neagoe Basarab si Radu de la Afumati, ce odihnesc la Curtea de Arges, pe viteazul Matei Basarab- ingropat la Arnota, pe Serban Cantacuzino de la Comana – cel ce a dat numele celui mai mare cimitir din Bucuresti, pe Sfantul Constantin Brancoveanu, pe fratii Gheorghe Bibescu si Barbu Stirbey. De neuitat sunt si Mihai Viteazul si Fratii Buzesti, Iancu Jianu- vestitul haiduc inmormantat la Caracal si Tudor Vladimirescu– conducatorul revolutiei de la 1821, boierii Vorvoreanu, Romanescu, Oteteliseanu, Petrache Poenaru- inventatorul stiloului cu rezervor, Nicolae Titulescu– unicul diplomat ales de 2 ori presedinte a Ligii Natiunilor precursoarea ONU, Henry Coanda- inventatorul avionului cu reactie, Eugen Carada – fondatorul BNR, Constantin Brancusi si pictorii Theodor Aman, Constantin Lecca, Corneliu Baba, Francisc Sirato, Ion Tuculescu.

In imprejurimile Craiovei, la Rovine, aproape de Manastirea Jitianu, a avut loc reusita in batalie impotriva lui Baiazid a lui Mircea cel Batran.

Obiective turistice in Romania, Atractii turistice in Craiova, infoturism

Am vizitat si in Craiova toate muzeele si obiectivele turistice dar, asa cum v-am obisnut, o sa le mentionez doar pe cele pe care le consider mai frumoase si mai interesante.

Va recomand astfel sa vizitati in Craiova in primul rand Muzeul de Arta Craiova, Centrul Vechi si Muzeul de Etnografie, apoi sa luati masina ca sa ajungeti la superbul Parc Romanescu, la Manastirea Cosuna si la Manastirea Jitianu.

Harta Obiectivelor turistice ale Craiovei

MUZEUL DE ARTA DIN CRAIOVA m-a impresionat in primul rand prin arhitectura cladirii care-l gazduieste, cladire ce a apartinut lui Constantin Mihail- unul dintre cei mai bogati oameni ai vremii. Este fara indoiala o bijuterie arhitectonica, fiind o proiectie a arhitectului francez Paul Gottereau- cel care a proiectat si frumosul Palat CEC din Bucuresti, Palatul Marincu din Calafat, biserica din Manesti, s.a.m.d. 

Muzeul de Arta Craiova m-a impresionat prin a doua cea mai mare colectie de picturi apartinand lui Teodor Amanprecum si prin sala care gazduieste doar opere create de marele Constantin Brancusi.

Muzeul de arta Craiova (1), atractii turistice Dolj, obiective turistice Romania
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Muzeul de Arta Craiova a fost infiintat la inceputul anilor 1900, dar inainte, in aceasta cladire au fost gazduite mai multe personalitati, printre care ii mentionez pe Carol I si familia sa, Guvernul Polonez aflat in refugiu in Al Doilea Razboi Mondial si pe Tito- Presedintele Iugoslaviei. Tot aici s-a semnat dupa Al doilea Razboi Mondial cedarea Cadrilaterului catre Bulgaria.

Program de vizitare: luni inchis, marti- duminica 9-17. Adresa: Palatul Jean Mihail, Calea Unirii 15, Craiova.

http://www.muzeuldeartacraiova.ro/

Am mentionat MUZEUL DE ARTA POPULARA, CASA BANIEI, pentru ca este cea mai veche constructie civila din Craiova. Este atribuita boierilor Craiovesti si a fost ridicata in jurul anilor 1400. Reconstruita la sfarsitul anilor 1600 de Constantin Brancoveanu, fortificata pentru a deveni sediul Administratiei Austriece la inceputul anilor 1700, sediu al Episcopiei Ramnicului, al Tribunalului Craiovei, liceu si Arhivele Statului, fiind transformata in anii ’60 in actualul muzeu.

Cred ca este unul dintre cele mai frumoase muzee de acest gen din tara. As zice ca este al doilea, dupa Muzeul Taranului Roman din Bucuresti. L-am apreciat pentru ca este un muzeu bine reprezentat cu obiecte traditionale, asa cum nu am mai vazut in alte muzee si pentru ca are expuse foarte multe imagini din viata taranului roman.

Casa Baniei, Muzeul Etnografic, atractii turistice Dolj, obiective turistice Romania

Totusi, nu am vazut aici nicio informatie in legatura cu traditia Caloianului, specifica Olteniei. Traditie prin care se cerea ploaia prin jertfirea unei persoane aruncate in rau, iar mai apoi in mod simbolic, prin aruncarea in apa a unei papusi facute din lut. Am cerut lamuriri ghidului muzeului, dar acesta nici macar nu stia de existenta acestui obicei, un obicei pe care cred ca-l stie aproape oricine care mai are bunici la tara in Oltenia. Mi-as dori ca obiceiurile stravechi ca acesta, ca dragaica, paparudele, s.a.m.d. sa nu fie uitate; sa fie macar prezente in muzeele noastre.

Adresa: Strada Matei Basarab, nr. 14, Craiova. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica 10-17

Casa Baniei (2) Muzeul Etnografic, atractii turistice Dolj, obiective turistice Romania

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=287

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Centrul istoric al Craiovei are multe cladiri si monumente care mi-au incantat privirea cu arhitectura lor. Aici am admirat Palatul Primariei- realizat de Petre Antonescu, marele arhitect din Ramnicu Sarat, cel care a proiectat in Bucuresti Arcul de Triumf, palatul neoromanesc al Primariei Capitalei de langa Gradina Cismigiu, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, Palatul Marmorosh-Blank decorat la interior de Cecilia Storck, Palatul Kretulescu de langa Gradina Cismigiu-actualul sediu Unesco, Cladirea Facultatii de Drept imbogatita cu sculpturile faimosilor juristi din Antichitate ale lui Ion Jalea. In tara, Pentre Antonescu a proiectat Cazinoul din Sinaia– construit dupa cel din Monte Carlo, Cazinoul din Constanta, Palatul de Justitie din Buzau, Palatul Navigatiei din Galati, s.a.m.d.

PARCUL NICOLAE ROMANESCU este cel mai mare parc din Europa de Est si al treilea ca marime din toata Europa. A fost proiectat la inceputul anilor 1900 de un architect francez, care a castigat cu acest proiect medalia de aur la Expozitia Universala de la Paris.

De indata ce am intrat in parc am observat maretia si diversitatea arborilor- care au fost plantati acum mai bine de 100 de ani, si apoi am admirat castelul si podul suspendat.

In Parcul Romanescu mai gasesti si una dintre cele mai vechi gradini zoologice din Romania si am inteles ca a existat aici chiar si un hipodrom, dar care, din pacate, si-a incetat activitatea dupa Al Doilea Razboi Mondial, lasand locul unei piste de alergare.

Parcul Romanescu Craiova, Top atractii turistice Dolj, obiective turistice Romania

Frumusetea MANASTIRII COSUNA din Bucovatul Vechi, este data de pictura interioara ce dateaza din jurul anilor 1500. Manastirea, care la exterior este destul de austera, este cea mai veche biserica din zona Craiovei, fiind construita in anii 1400, din piatra si caramida adusa din castrul roman Pelendava, aflat in vecinatate.

Pentru a o vizita trebuie sa intrati in curtea bisericii, unde, in chiliile acesteia functioneaza o scoala teologica.  Intrebati la paza de administratorul care tine cheile.

Manastirea Cosuna Craiova, Top atractii turistice Dolj, obiective turistice Romania
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Mai sunt si alte biserici in Craiova, cei drept nu atat de vechi, dar foarte frumoase si tot atat de speciale. Amintesc aici Biserica Sf. Dumitru- care este si protectorul orasului, Biserica Sf. Ilie – pictata de Constantin Lecca si refacuta de Tattarascu, Biserica Mantuleasa, cu un colorit diferit de alte biserici, Biserica Sf. Treime din centru si Biserica Madona Dudu.

obiective turistice Craaiova, Dolj, Romania
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am determinat sa vizitati orasul Craiova! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro alte peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Similar Posts

24 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *