MIERCUREA CIUC, ODORHEIU SECUIESC SI SITUL UNESCO DIRJIU

Zona orasului Miercurea Ciuc este o alta destinatie frumoasa de vacanta. Aici am gasit mai multe vestigii istorice si obiective culturale, iar in imediata apropiere intr-un cadru natural superb, am avut parte de bai, schi si relaxare, vizitand statiunile Baile Tusnad, Harghita Bai, Baile Homorod, Madaras, Lacul Sf. Ana. Traseu cultural de mai jos ajunge in Miercurea Ciuc si la a sa interesanta Cetate Miko, in Odorheiu Secuiesc si la situl Unesco Darjiu.

Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Darjiu

In zona orasului MIERCUREA CIUC s-au descoperit fortificatii dacice din jurul anilor 100, orasul fiind mentionat documentar prima data ca si targ in jurul anilor 1500. Cel mai important obiectiv turistic al micutului oras este CETATEA MIKO. Construita in jurul anilor 1600, poarta numele capitanului Scaunului Ciuc, cel care a initiat acesta constructie. Infatisarea actuala a primit-o de la austrieci, care au reconstruit castelul in anii 1700, dupa stricaciunile facute de o invazie turca.

Cetatea Miko, Miercurea Ciuc (62)

Cetatea Miko, Miercurea Ciuc (101)

Din 1970 cetatea gazduieste festivaluri si universitati de vara precum si sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului, un muzeu foarte bine organizat.  Am gasit intr-un corp la parter expozitii ce reprezinta viata traditionala din zona Ciucului, acompaniate de sunete specifice si filme, apoi o fantana bine pusa in valoare, o bucatarie medievala si diverse obiecte medievale descoperite in sit.

Cetatea Miko, Miercurea Ciuc

Cetatea Miko, Miercurea Ciuc

In sala comandamentului de la etaj am admirat o panoplie de arme medievale, iar un farmec deosebit a fost dat de faptul ca ne-am putut fotografia aici imbracati in tinuta militara austriaca, tinand in mana un steag, o trompeta sau o toba, astfel incat am intrat in atmosfera timpurilor apuse si parca ne asteptam din moment in moment sa soseasca ofiterii imperiali.Cetatea Miko, Miercurea Ciuc (93)

Cetatea Miko, Miercurea Ciuc (70)

Cetatea Miko, Miercurea Ciuc (87)

Tot la etaj l-am descoperit pe Ioan Caianu sau in latina Johannes Caioni, tipograful franciscan de origine romana, cel care a infiintat in zona o renumita tipografie. Acesta este memorabil si prin scrierea sa Codexul Caioni, o culegere de cantece medievale, inclusiv romanesti, cantece care au fost extrase si publicate mai tarziu de Martian Negrea, compozitorul roman “intalnit” in Valea Viilor.

Am mai gasit expuse aici presa originala a tipografului, carti vechi si interesante modele de tipar pentru ornamentat.

Cetatea Miko, Miercurea Ciuc (67)

Cetatea Miko, Miercurea Ciuc (70)

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

M-a impresionat din nou ospitalitatea maghiarilor, unde, plecand de la omul de la paza, toti m-au invitat sa mai revin pe la ei…

Adresa: Strada Piata Cetatii, nr. 2, Miercurea Ciuc. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica 9-17.

Am mai incercat sa vizitez in Miercurea Ciuc si Galeria de Arta Nagy Imre dar era inchisa, fara sa gasesc pe internet sau la fata locului motivul, asa ca am plecat mai departe spre urmatorul obiectiv…

La iesirea din ODORHEIU SECUIESC, cum mergi spre Cristuru Secuiesc, am facut o oprire pentru a admira frumoasa capela fortificata numita Capela “Inima lui Isus”. O constructie foarte interesanta ce dateaza din anii 1300 si care seamana foarte mult cu Biserica Rotonda de la Geoagiu.

Odorheiu Secuiesc, obiective turistice, capela inima lui isus

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Urmatorul obiectiv a fost DARJIU, la care am mai incercat si cu alta ocazie sa ajung, venind de pe DN 1 dinspre Mureni, dar drumul de piatra m-a facut sa ma intorc. Cel mai bun drum este cel dinspre Odorhei sau Cristuru Secuiesc.

Biserica fortificata de la DARJIU este inscrisa pe lista Unesco si are cele mai frumoase si interesante picturi murale de interior pe care le-am vazut la o biserica catolica, unitariana de fapt. In acestea am gasit reprezentate  scene de lupta intre crestini si migratorii cumani, dar si scene religioase.

Darjiu, sit Unesco (8)

biserica unitariana Darjiu, sit Unesco

In zidurile inconjuratoare ale bisericii sunt incaperile care pastrau in trecut in siguranta proviziile. Am gasit si acum in curte mari lazi de lemn inscriptionate cu numele satenilor, in care acestia isi pastrau ce aveau mai de pret, ca intr-un fel de casete de valori medievale.

biserica unitariana Darjiu, sit Unesco

Intrarea in curtea bisericii se face pe sub inaltul turn de clopotnita, in care poti urca pentru a te bucura de frumoasa priveliste asupra bisericii si a satului.

biserica unitariana Darjiu, sit Unesco

biserica unitariana Darjiu, sit Unesco

Si aici, preotul unitarian foarte ospitalier, ne-a invitat sa-i mai vizitam si va transmit si eu mai departe aceasta invitatie…

simbolul unitarian
simbolul unitarian
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

In speranta in care v-am inspirat in cautarea urmatoarelor destinatii de vacanta va doresc drum bun!

 PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post