In acest traseu am ajuns la CABANA COZIA, unde, minunata Valea Oltului, s-a lasat pozata pentru noi, asemeni unui superb fotomodel.
Atunci cand vizitati Orasul Ramnicu Valcea sau obiectivele turistice de pe Valea Oltului, va recomand sa urcati si la cabana aflata pe Masivul Cozia. Traseul pana la Cabana Cozia dureaza circa 6 ore de mers pe jos, sau aproximativ o ora cu masina, parcurgand un drum forestier.
Daca veniti dinspre Sibiu, Google Maps va va indica sa faceti stanga dupa Tutulesti, trecand Oltul pe langa Biserica Cornetu. Noi am urmat acest drum foarte pitoresc pana cand, langa Satul Surdoiu, gps-ul ne-a ghidat spre dreapta. Din pacate a trebuit sa ne intoarcem la un moment dat, pentru ca drumul era inpracticabil, chiar si pentru masina noastra 4×4.
Asa ca va recomand, chiar daca veniti dinspre Sibiu, sa mergeti pe asfalt pana pe centura Orasului Calimanesti, iar de acolo sa faceti stanga spre Jiblea, Salatrucel si Seaca, de unde o sa faceti din nou stanga la indicatorul Cabanei Cozia, urmand drumul forestier aproximativ 19 km. Pe acelasi drum trebuie sa veniti si daca veniti din Bucuresti. Pe drumul forestier care dureaza circa o ora am vazut masini de toate felurile. Doar la doua-trei zone a trebuit sa incetinim pentru a nu lovi masina, in rest nu am intalnit probleme.
Ajunsi sus, am gasit Cabana Cozia imbracata in straie din anii ’70, de parca a ramas impietrita in timp. Cu toate acestea, ciorba foarte buna de la terasa cu o priveliste superba, si aerul tare de munte, i-au mai indulcit infatisarea.
De la Cabana Cozia in partea dreapta, trebuie sa urcati pe jos cele cateva minute pana pe Varful Cozia si sa urmariti astfel cu privirea pana se pierde in departare „Alutusul”- asa cum numeau romanii Raul Olt.
Sus pe Varful Cozia am gasit o cruce cu imaginea unui duhovnic si un interesant mesaj : “Duceti-va si spuneti tuturor locuitorilor de pe Terra ca dacii nu au murit…”
Daca vreti sa urcati pe jos pana la Cabana Cozia, atunci traseul poate porni de la MANASTIREA STANISOARA, pana la care puteti ajunge cu masina. Pe marginea raului, presarate prin padure, o sa gasiti o multime de bancute, la care va puteti opri pentru un minunat picnic. Manastirea Stanisoara si-a primit numele de la o mica stana, aflata in apropiere si a fost contruita la inceputul anilor 1900, pe timpul domniei Regelui Carol I. A meritat sa ajungem pana la Manastirea Stanisoara si am plecat de aici impresionati de forma renascentista a manastirii, data de un arhitect italian si de decorul spectaculos in care este asezat lacasul de cult.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
2 Comments