Cheile Zanoagei, Cheile Orzei, 7 Izvoare, trasee de munte in Romania

Daca esti in cautarea unui traseu de munte care vrei sa fie si frumos si scurt, atunci CHEILE ZANOAGEI este o optiune perfecta.

Traseul prin Cheile Zanoagei poate sa fie facut usor impreuna cu copii de peste 2 ani, si dureaza pana la trei ore dus intors. Poate sa fie o escapada de o zi din Bucuresti, sau poti sa-l parcurgi atunci cand esti cazat mai multe zile in frumoasa Statiune Sinaia de pe Valea Prahovei. Din Bucuresti pana la Campingul Cheile Zanoagei, de unde incepe traseul, nu faci mai mult de 3 ore cu masina, iar din Sinaia faci in jur de o ora.

Cheile Zanoagei, Cheile Orzei, 7 Izvoare

Drumul pana la Campingul Zanoaga e asfaltat de curand, si este foarte bun, dar destul de ingust. Cand am ajuns la camping am lasat masina pe marginea drumului, si am continuat pe jos in partea stanga, urmand semnul cruce albastra.

Traseul prin Cheile Zanoagei ne-a intampinat cu o deschidere larga, strajuita de stanci uriase, apoi s-a ingustat imediat dupa cativa metri, strangandu-se in jurul raului peste care sunt amenajate cateva podete de lemn, vopsite in negru.

Cheile Zanoagei (2)
Cheile Zanoagei (22)

Cred ca este un traseu destul de vechi, pentru ca pietrele cu care este „pavat” drumul sunt foarte bine finisate, probabil de talpa miilor de turisti care au trecut pe aici.

Cheile Zanoagei (16)Cheile Zanoagei, Cheile Orzei, 7 Izvoare, trasee de munte in Romania

De-o parte si de alta a traseului prin Cheile Zanoagei am gasit presarate mici panouri informative, care ne invitau sa descoperim mai bine fauna prezenta in aceste chei.

Cheile Zanoagei (17)

Am incheiat salbaticul traseu prin Cheile Zanoagei cu plamanii incarcati de ozon, si cu privirea incantata de natura. Am fost acompaniati tot drumul de varfurile abrupte ale cheilor, cu brazii lor semeti care le escaladau, si de Ialomita, care incerca din cand in cand sa ne atraga atentia cu cate o cascada.

Cheile Zanoagei (1)Cheile Zanoagei, Cheile Orzei, 7 Izvoare, trasee de munte in Romania
Cheile Zanoagei, Cheile Orzei, 7 Izvoare, trasee de munte in Romania

Am ajuns apoi in zona Lacului Scropoasa, de unde am continuat pe langa el spre Cheile Orzei. Nu am stiut ca aceste chei incep in partea opusa a lacului, si ca nu se pot vizita. Am facut cateva poze la intrarea in ele, si am continuat mai departe.

Lacul Scropoasa (3)

Am mai mers circa doua ore prin padure, pe langa alte chei ale Ialomitei, pana cand ne-am plictisit si ne-am intors.

Cheile Zanoagei (5)

Astfel, pot sa va spun acum ca este suficient sa ajungeti pana in partea opusa a lacului, inca 10 minute de mers, si apoi sa va intoarceti, si sa faceti dreapta pe langa baraj, ca sa va astamparati setea cu cea mai pura apa din lume, cea de la 7 IZVOARE.

Explicatii posibile pentru puritatea apei de la Sapte Izvoare ar putea fi existenta unui zacamant de argint, care sa filtreze aceasta apa, si/sau magnetismul pamantului, destul de ridicat in aceasta zona, asa cum am intalnit si la Gura de Rai.

Oricum ar fi, apa de la 7 Izvoare are un gust foarte bun, iar zona luxurianta si racoroasa, si frumusetea cascadei, te indeamna sa revi.

Denumirea de Sapte Izvoare indica totusi o apa cu calitati extraordinare, asa cum este cea de la Herculane, care se numeste la fel. Cifra sapte te duce cu gandul la inconjurul lumii, la “sapte mari si sapte tarii”, la Fat Frumos care crestea intr-un an ca altii in sapte, o cifra ce are conotatii religioase, facand referire la creearea lumii in sapte zile. Probabil de aici au primit denumirea si alte locuri speciale din Romania, cum e si Canionul Sapte Scari, s.a.m.d.

Sapte Izvoare, Cheile Zanoagei, Cheile Orzei, 7 Izvoare, trasee de munte in Romania

Pana la Sapte Izvoare se poate ajunge si cu masina, urmand un drum de piatra practicabil pentru orice autoturism.

Daca veniti dinspre Campingul Zanoaga, trebuie sa o luati pe primul drum ce se face la dreapta, si indica spre Moroieni. Aici veti lasa asfaltul in urma, si o sa o tineti tot inainte pana la urmatoarea intersectie, cand nu veti mai urma indicatorul de Moroieni, ci o veti lua pe drumul catre Lacul Scropoasa, catre care nu exista niciun indicator….

Nu inteleg de ce nu e indicat acest loc minunat, astfel incat sa beneficieze de el fiecare turist care ajunge in zona. Nu inteleg nici de ce nu este nimic amenajat, trebuind sa traversezi raul pe pietre ca sa poti sa-ti umpli sticla cu apa, sau sa o iei prin padure pana sus. De ce autoritatile noastre sunt atat de indiferente, ramane o intrebare cu ecou…

Totusi, asa s-ar explica afirmatiile de pe net legate de mai vechea interzicere a lui Ceausescu, care voia sa pastreze aceasta apa numai pentru el, si despre interesele unor oameni de afaceri si ale americanilor, care ar vrea sa imbutelieza aceasta apa.

Intersectia nemarcata catre Sapte Izvoare
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Poti sa ajungi de aici foarte usor si la Pestera Ialomicioarei, la Cabana Padina, la Cheile Tataru Mare , la Lacul Bolboci si la Turbaria Laptici.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!

Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania pe harta taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

13 Comments

  1. Bună seara.Noi nu am nimerit la Cheile Zănoagei ,am greșit drumul,am nimerit un drum de țară f. nasol și periculos.Dacă dați de indicatorul către Tîrgoviște, și drumul e nasol de la început nu vă aventurați.Sper ca data viitoare să ajungem și noi la destinatia dorită.Oricum platoul Bucegi sau drumul către peștera Ialomiței e bestial.Vă diresc O zi bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *