Judeţul Vrancea are cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă de vie si cea mai mare producţie de struguri din România, iar de câțiva ani a început să se dezvolte aici si turismul oenologic sau viticol. Asta m-a facut sa ajung din nou in Tara Vrancei, ca sa vizitez DOMENIILE PANCIU WINERY AND RESORT, un complex turistic amplasat lângă crama, chiar în mijlocul viei lor, în podgoria Panciu.

DOMENIILE PANCIU WINERY AND RESORT este un complex foarte atractiv din punct de vedere turistic, hotelul cramei Panciu având piscină, saună, ciubăr, loc de joacă pentru copii, biciclete de închiriat cu care te poți plimba prin vie, restaurant cu terasă și o priveliște spre un apus spectaculos, biliard, masa de fotbal, masa de tenis, mini sală de fitness, teren de tenis, puncte de observație cu băncuțe amplasate în vie, șamd.

DOMENIILE PANCIU WINERY AND RESORT au fost proiectate special pentru a fi un univers al vinului, complexul fiind și premiat în acest sens. Pe langa faptul ca poți face degustări de vinuri și tur de cramă, aproape toate preparatele de la restaurant, începând de la aperitive până la desert, au asocieri cu vinurile cramei Panciu. Acesta este un lucru foarte important pentru experiența culinară și punerea în valoare a vinului și a mâncării, fiind binecunoscut faptul ca, la popoarele care au o tradiție veche în lumea vinului, cum sunt francezii și germanii, potrivirea cu mâncarea este pe primul loc atunci când se aleg vinurile consumate. 

Am venit la Domeniile Panciu din București, special pentru turul de cramă și degustarea de vinuri, iar pentru asta ne-am programat înainte cu câteva zile. Tururile cramei și degustările sunt făcute de regulă chiar de oenologul cramei, de Sorin Macoviciuc, oenolog din 1990 în cadrul mai multor companii vinicole din România. Acesta ne-a așteptat în fața cramei, unde am găsit parcată cu mândrie o Dacie 1300 cu număr GUZ, una similară fiind parcată și sus la restaurant. Pe fațada cramei erau desenate cu grafitti stema cramei Panciu si câteva frunze de vița de vie.

Sorin Macoviciuc a început turul cu o nota de umor, afland astfel de la el ca în Vrancea se vorbește limba “vranceza” și ca Vrancea are pânza freatică foarte adâncă, iar din acest motiv județul are atât de multă vița de vie: “ca să aibe oamenii ce bea…”.

Sorin ne-a povestit apoi pe scurt despre istoricul cramei Panciu si am aflat că proprietarul acesteia a primit inițial 6 hectare de vița de vie de la bunicul lui, moment in care s-a hotărât să se implice și în acest sector, continuand astfel tradiţia viticola a podgoriei Panciu, iar astăzi crama Panciu a ajuns sa detina peste 120 de hectare de vița de vie. Daniel Guzu este antreprenorul care a pornit compania Duraziv (www.duraziv.ro), care produce vopseluri, adezivi, materiale de construcții, șamd. Pe lângă această afacere Daniel Guzu mai are și compania Ana Are, unde produce bine cunoscutele sucuri din fructe presate, fără adaos de zahăr sau conservanți (Home – Ana Are).

Crama Panciu este situată în satul Sirbi, din județul Vrancea. Pe acest teritoriu au fost descoperite fragmente din ceramică dacică, pictate cu struguri stilizați și un cosor (cuțit de lucrat via) din secolul XI. Stema satului Sirbi a fost preluată și de crama Panciu, satul Sirbi fiind podgorie domnească sub mai mulți domnitori moldoveni, printre care Mihai Racoviță, Eustratie Dabija, Mihail Constantin Sutu și Gheorghe Duca-domnitor care a și pus vița de vie pe sigiliul Moldovei.

Crama Panciu cultiva mai multe soiuri de vița de vie, in proporții aproximativ egale între soiurile roșii și cele albe. Soiurile internaționale cultivate la crama Panciu sunt: Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Chardonnay, Aligote, Pinot Noir şi Cabernet Sauvignon, iar soiurile româneşti sunt: Fetească Albă, Fetească Regală, Şarbă, Băbească Neagră şi Fetească Neagră

Pe pereții cramei au fost pictate scene din munca viei, în care i-am recunoscut pe oenolog și pe patronul cramei, iar în câteva recipiente de ceramică-un fel de amfore moderne, oenologul a pus la macerat un Orange Wine. Georgenii le zic qvevri, și le-au folosit din cele mai vechi timpuri la maturarea si transportul vinului, georgenii avand o lunga tradiție in cultivarea viței de vie, încă din anii 7000 inainte de Hristos. 

Lângă recipientele de ceramică erau și câteva sticle gigante de spumant si cateva butoaie, ce m-a dus cu gandul la istoria recipientelor de păstrat vin. Butoiul asa cum il stim astazi a fost inventat de celti, pe cand sticla modernă de vin a fost inventată de un englez abia pe la 1600.

După ce am făcut turul cramei ne-am întors la restaurantul complexului unde, împreună cu alți patru turiști am început degustarea. Oenologul a subliniat importanța asocierii vinului cu mâncarea, pe cat posibil dacă se poate să fie locală. Astfel ca am încercat pentru prima dată un spumant împreună cu slănină. Se pare ca merg foarte bine împreună, fiind în contrast aciditatea și fructozitatea vinului cu grăsimea slăninii.

Primul vin spumant degustat a fost frizzante-ul din Feteasca regală, nefiltrat și fără adaos de sulfiți. Îl fac astfel pentru persoanele care au alergie la sulf. Totuși, sulful protejează bine vinul, fără sulf vinul fiind mai puțin aromat, mai neutru.

Am trecut apoi la o Sarba din 2023, vin care s-a asociat bine cu bucățelele de brânză de pe platou. Este un  soi reprezentativ pentru această podgorie, un soi romanesc obținut în anii ‘70 la Odobesti, din soiurile Muscat de Hamburg și Riesling italian. 

Am trecut apoi la un excelent vin spumant rose, făcut din Pinot Noir prin metoda clasică. Pe roșu, după ce a stat la baric timp de 5 luni, o Babeasca Neagră, sau Rară Neagră cum îi spun moldovenii de peste Prut, a mers de minune cu un salam și un cașcaval maturat. Ultimul vin degustat a fost un spumant dulce, realizat din Muscat Ottonel, un vin potrivit pentru asocierile cu deserturi. 

Crama Panciu se mândrește cu faptul ca are cele mai premiate vinuri spumante din Romania, vinuri pe care le poți cumpăra la prețuri foarte bune de la magazinul hotelului, le poți încerca în cadrul unei degustări la restaurantul complexului sau dimineața la mic dejun. Nu stiu multe hoteluri din România care să-ți servească spumante la micul dejun, astfel încât să te simți ca în vacanță în Italia. Tot ca în Italia ne-am simțit la magnificul apus de soare, cu muzică italienească pe fundal și cu o farfurie de canoli.

La Domeniile Panciu am văzut pentru prima dată un automat folosit la vânzarea vinului la pahar. În felul acesta, vezi clar ca vinul servit este cel îmbuteliat la sticlă și nu alt vin de la cutie. În plus, am apreciat la crama Panciu și ideea prin care îi încurajează pe turiștii cazați să posteze o poză pe rețelele de socializare, iar in schimb, acestia sunt răsplătiți cu una sau două vinuri premium, în funcție de câți urmăritori au. 

Domeniile Panciu Resort sunt potrivite și pentru teambuildinguri, evenimente corporate, nunți și botezuri.

Când ajungeți la Domeniile Panciu Resort vă recomand să închiriați biciclete și să vă plimbați prin vie, să luați masa la restaurantul lor, dar neapărat la apus și să încercați preparatele asociate cu vinurile recomandate în meniu, apoi neapărat să faceți un tur de cramă și o degustare de vinuri.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Pentru rezervări, tur cramă și degustări contactați Domeniile Panciu la numerele de telefon de pe site:

Acasă – Domeniile Panciu Resort

La crama Panciu vă puteți opri și atunci când sunteți în trecere spre Onești, Târgu OcnaPiatra NeamțIașiSuceava și alte alte obiective din zona Moldovei sau Bucovinei, iar de aici puteți vizita obiectivele turistice din FocșaniCheile Tisitei, Cascada Putna, Focul Viu de la AndreiasuMausoleul Mărășești și Mausoleul Soveja.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania:

https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *