Cabana Piatra Singuratica, Muntii Hasmasu Mare, traseu munte, Romania, Transilvania, Harghita

CABANA PIATRA SINGURATICA este una dintre cabanele inconfundabile din muntii Romaniei, alaturi de Cabana Malaiesti, Cabana Curmatura, Cabana Diham, Cabana Omu, Cabana Balea, Cabana Poiana Secuilor, Cabana Cheia din Buila Vanturarita, Cabana Ciucas, Cabana Cozia. Fiecare dintre cabanele enumerate mai sus sunt speciale pentru ca se afla intr-un peisaj montan spectaculos, cu o super priveliste. Imaginea Cabanei Piatra Singuratica este definita de masivul Piatra Singuratica, la poalele careia se afla si al carei nume l-a imprumutat.

Traseul pana la Cabana Piatra Singuratica se poate face usor si cu copiii, nefind zone periculoase. Noi am lasat masina in zona vilelor de vacanta de langa Casa Padurarilor din Balan, si de acolo pana la cabana am facut circa o ora si jumatate pe jos, urmand semnul triunghi rosu. In zona vilelor de vacanta drumul este de pamant, dar se poate ajunge cu grija cu orice masina, chiar daca este noroi.

Se mai poate ajunge la cabana si de la biserica din Balan, urmand semnul banda albastra, dar, acest traseu dureaza mai mult cu circa o jumatate de ora si, cand am fost noi oricum era impracticabil.

Am pornit pe acest traseu cu baiatul nostru, parintii mei si vecinii lor dragi, dar, pana sus la cabana nu am ajuns cu totii, pentru ca traseul avea zone cu gheata si nu toata lumea era echipata corespunzator, asa ca o parte din echipa ne-a asteptat la masuta de lemn de langa izvorul de la intrarea in padure. Nu ne mai asteptam sa gasim atata zapada si gheata in luna mai, si mai ales ca veneam dupa un val de zile calduroase. Totusi, nu am venit pana aici ca sa ne intoarcem la jumatatea drumului, asa ca o parte dintre noi am continuat pana sus la cabana.

In ciuda panourilor cu ursi amplasate la intrarea in padure, ne-am intalnit pe traseu cu foarte multi tineri. Traseul pana la Cabana Piatra Singuratica se face in mare parte prin padure si din loc in loc traseul iti ofera zone cu panorame frumoase, spre Magura Codlei si Muntii Fagaras.

De la cabana se poate urca in circa 30 de minute pe Piatra Singuratica, sau se poate face un traseu pana pe Varful Hasmasu Mare, care se vede de aici.

Masivul Hasmasu Mare face parte din Carpatii Orientali, iar de aici izvoresc raurile Olt, Mures si Bicaz. Raul Olt sau Alutus – cum il numeau romanii, formeaza spectaculoasa Valea Oltului, trece prin orasele Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe, Fagaras, Ramnicu Valcea si se varsa langa Islaz– locul proclamatiei pasoptiste din Tara Romaneasca si a cetatii Sucidava. Pe Raul Mures l-am intalnit si in calatoriile mele atunci cand am vizitat Cetatea Soimos, Castelul Kemeny din Brancovenesti, Cetatea Devei, orasele Arad, Targu Mures, Alba Iulia, Aiud. Iar pe Raul Bicaz l-am vazut in toata splendoarea sa de cateva ori, atunci cand am vizitat Cheile Bicazului.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee de pe harta taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *