DIN ALBA IULIA LA SATUL RAMETEA, CETATEA TRASCAULUI SI CHEILE TURZII

O alta excursie pe care am facut-o din Alba Iulia, dar care se poate face usor si din Targu Mures sau din Cluj Napoca, atinge satul Rametea, un loc unic din Romania, Cetatea Trascaului plina de istorie si cu o alura impunatoare si ajunge in final in peisajul de Jurassic Park din Cheile Turzii.

Alba Iulia, Cetatea Trascaului, Rametea, Cheile Turzii

SATUL RAMETEA, ce a fost numit in trecut de catre romani Trascau -dupa depresiunea in care se afla, Torocko de catre unguri si Eisemburg de catre nemti, este cu siguranta unul dintre cele mai bine pastrate si frumoase sate din Romania. Pentru conservarea patrimoniului architectural si cultural primeste in 1999 din partea Comisiei Europene distinctia “Europa Nostra”.

Datorita minelor de fier din zona satul a ajuns in jurul anilor 1700 chiar la nivelul de oras, decazand apoi datorita epuizarii rezervelor de minereu si a dezvoltarii altor centre. Satul cu case albe a luat nastere dintr-o contopire de mineri austrieci si unguri, iar infatisarea lui actuala este data in jurul anilor 1800, dupa ce un puternic incendiu a distrus aproape toate casele satului. Totusi, cea mai veche casa din sat a ramas in picioare si dateaza din jurul anilor 1600. Cu siguranta ca incendiul a marcat profund locuitorii satului pentru ca, daca va uitati cu atentie, o sa observati pe unele porti de case diverse insemne cu obiectele care trebuiau alocate in caz de incendiu de catre proprietarul casei:  o galeata, un topor, sau o scara….

Biserica unitariana din sat a fost finalizata in jurul anilor 1700 si am mentionat-o in primul rand pentru ca religia unitariana a aparut in Transilvania, de unde s-a raspandit mai apoi in lume. Simbolul lor, porumbelul inconjurat de un dragon, care probabil are influenta si din ordinul dragonului din care facea parte si voievodul Vlad Dracul, l-am vazut in mai multe locuri printre care si in Castelul Karolyi din Carei, biserica Unesco din Darjiu, Castelul Cernovici, s.a.m.d.

In 1950 a fost infiintat aici un muzeu al etnografiei, dar pe care din pacate eu nu am reusit sa-l vizitez, nestiind in momentul acela de existenta lui.

Un aspect pe care l-am aflat citind despre sat si care m-a mahnit din nou, este faptul ca incurajarea conservarii si reconstructiei caselor a apartinut Budapestei si nu Statului Roman prin ministerele de resort. Politicienii post decembristi ai tarii s-au preocupat preponderent, asa cum ne-au obisnuit, cu imbogatirea personala rapida si mai putin cu indatoririle pentru care au ajuns acolo, iar vina pentru starea inapoiata a natiunii romane, de la aspectele economice pana la mentalitate, este numai a clasei politice, a conducatorilor pe care am avut nenorocul sa-i avemPana la urma suntem un stat din Uniunea Europeana, care s-a format ca si altele de-a lungul istoriei din diverse etnii si care trebuie sa protejeze si sa promoveze toate valorile culturale de pe teritoriul sau, indiferent de catre ce natie sau religie au fost cladite, asa cum vecinii turci promoveaza constructiile grecilor antici sau ale romanilor, iar muntenegrenii si croatii pe cele ale venetienilor.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

CETATEA TRASCAU sau Cetatea Coltesti a fost construita de catre familia Toroczkay  in jurul anilor 1200, dupa invazia mongolilor care au distrus satele din zona. In jurul anilor 1500 cetatea a fost devastata de rasculatii lui Gheoghe Doja, iar in jurul anilor 1700 a fost distrusa de armata austriaca datorita sustinerii curutilor de catre familia Toroczkay.

Se poate ajunge cu masina pana la poalele cetatii, parcurgand o ultima portiune pe un drum de pamant, iar apoi la pas circa 5 minute. Cetatea va va rasplatii pe deplin cu o priveliste superba asupra depresiunii si a satelor din vale.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

CHEILE TURZII sunt amplasate pe valea raului Hasdate si sunt usor accesibile, putand fi vizitate cu putina atentie impreuna cu copiii de peste 5 ani. Am facut astfel o plimbare relaxanta de circa o ora, intr-un cadru natural incredibil ce mi-a amintit de imaginile din Jurassic Park, cu vegetatie bogata, munti uriasi care se unesc cu norii, stanci de piatra care minuneaza si inspaimanta totodata fiind imblanzite doar de linistitul rau Hasdate. O priveliste care nu se poate uita.

In perioada romana in zona exista principala cariera de calcar a orasului si castrului Potaissa. Cheile Turzii sunt reprezentate pe stema orasului Turda impreuna cu inscriptia LVM, reprezentand una dintre cele doua legiuni importante din Dacia Romana- Legiunea a V a Macedonica, legiune ce a fost amplasata in castrul de la Potaisa. Am vizitat si acest castru foarte important in Dacia Romana, dar, neimportant pentru autoritatile din Romania…iar pentru situatia dezolanta in care se afla nici macar nu am scris despre el.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Chiar inainte de intrarea in chei am vazut ca se poate campa, iar imediat dupa ce se intra pe traseu am gasit cativa oameni care se bucurau de o piscina naturala facuta de raul Hasdate. In zona se mai poate face tiroliana, catarari si via ferrata. Bucurati-va de frumoasa natura si invatati-va copiii sa iubeasca Romania!

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post