Un alt traseu pe care l-am facut din orasul Alba Iulia, dar care se poate face usor si din Targu Mures sau din Cluj Napoca, a fost la satul Rametea- un loc unic din Romania, renumit pentru patrimoniul sau arhitectural, la Cetatea Trascaului sau Cetatea Coltesti – faimoasa pentru istoria sa, alura ei impunatoare si peisajul inconjurator, iar la final am facut o incursiune in peisajul de Jurassic Park din Cheile Turzii.
SATUL RAMETEA, ce in trecut a fost numit Trascau de catre romani-dupa depresiunea in care se afla, Torocko de catre unguri si Eisemburg de catre nemti, este cu siguranta unul dintre cele mai bine pastrate si frumoase sate din Romania. Pentru conservarea patrimoniului architectural si cultural, satul Rametea a primit in 1999 din partea Comisiei Europene, distinctia “Europa Nostra”.
Datorita minelor de fier din zona, satul Trascau a ajuns in jurul anilor 1700 sa fie considerat oras, decazand apoi datorita epuizarii rezervelor de minereu si a dezvoltarii altor centre. Satul Trascau are casele albe si a luat nastere dintr-o contopire de mineri austrieci si unguri, iar infatisarea lui actuala este data in jurul anilor 1800, dupa ce un puternic incendiu a distrus aproape toate casele satului. Totusi, cea mai veche casa din sat a ramas in picioare si dateaza din jurul anilor 1600. Cu siguranta incendiul a marcat profund locuitorii satului Trascau, pentru ca, daca va uitati cu atentie pe unele porti de case, o sa observati diverse insemne cu obiectele care trebuiau alocate in caz de incendiu de catre proprietarul casei: o galeata, un topor sau o scara….
Biserica unitariana din satul Trascau a fost finalizata in jurul anilor 1700, dupa religia unitariana ce a aparut in Transilvania, de unde s-a raspandit mai apoi in lume. Simbolul lor, porumbelul inconjurat de un dragon, care probabil a fost inspirat si din Ordinul Dragonului din care facea parte si voievodul Vlad Dracul, l-am vazut si la Castelul Karolyi din Carei, Biserica Unesco din Darjiu, Castelul Cernovici, Muzeul de Istorie Turda, s.a.m.d.
In 1950 a fost infiintat in satul Rametea un muzeu al etnografiei, dar pe care din pacate eu nu am reusit sa-l vizitez, nestiind in momentul acela de existenta lui.
Incurajarea conservarii si reconstructiei caselor din satul Rametea a apartinut Budapestei si nu Statului Roman– prin ministerele sale de resort…Asta pentru ca ungurii stiu ce importanta are cultura pentru un popor, pe cand la noi, politicienii post-decembristi ai tarii s-au preocupat preponderent, asa cum ne-au obisnuit, cu imbogatirea personala rapida si mai putin cu indatoririle pentru care au ajuns acolo, iar vina pentru starea inapoiata a natiunii romane, de la aspectele economice pana la mentalitate, este numai a clasei politice, a conducatorilor pe care am avut nenorocul sa-i avem. Pana la urma suntem un stat din Uniunea Europeana, care s-a format ca si alte state de-a lungul istoriei, din diverse etnii si care trebuie sa protejeze si sa promoveze toate valorile culturale de pe teritoriul sau, indiferent de catre ce natie sau religie au fost cladite, asa cum vecinii turci promoveaza constructiile grecilor antici sau ale romanilor, iar muntenegrenii si croatii pe cele ale venetienilor…
CETATEA TRASCAU sau Cetatea Coltesti a fost construita de catre Familia Toroczkay in jurul anilor 1200, dupa invazia mongolilor care au distrus satele din zona. In jurul anilor 1500 Cetatea Trascau a fost devastata de rasculatii lui Gheoghe Doja, iar in jurul anilor 1700, datorita sustinerii curutilor de catre Familia Toroczkay, cetatea a fost distrusa de armata austriaca.
Am ajuns cu masina pana la poalele Cetatii Trascau, parcurgand o ultima portiune pe un drum de pamant, iar apoi la pas circa 5 minute. Cetatea Trascau ne-a rasplatit pe deplin cu o priveliste superba asupra depresiunii si a satelor din vale.
CHEILE TURZII sunt amplasate pe valea raului Hasdate si sunt usor accesibile, putand fi vizitate cu putina atentie impreuna cu copiii de peste 5 ani. Cu ocazia vizitarii acestor chei am facut o plimbare relaxanta de circa o ora, intr-un cadru natural incredibil, ce mi-a amintit de imaginile din Jurassic Park.
Cheile Turzii sunt imblanzite de linistitul rau Hasdate si au o vegetatie bogata. Am gasit in aceste chei o priveliste pe care nu o pot uita usor, cu munti uriasi care se unesc cu norii, cu stanci de piatra care minuneaza si inspaimanta totodata.
Chiar inainte de intrarea in Cheile Turzii am vazut ca se poate campa, iar imediat dupa ce se intra pe traseu am gasit cativa oameni care se bucurau de o piscina naturala facuta de raul Hasdate. In zona se mai pot face tiroliana, catarari si via ferrata.
In perioada romana exista in aceasta zona principala cariera de calcar a orasului Potaissa. Cheile Turzii sunt reprezentate pe stema orasului Turda, impreuna cu inscriptia LVM- ce reprezinta una dintre cele doua legiuni importante din Dacia Romana- Legiunea a V a Macedonica, legiune ce a fost amplasata in Castrul Potaisa.
Castrul roman de la Potaissa a fost foarte important in Dacia Romana dar, este neimportant pentru autoritatile din Romania, fiind lasat in uitare si intr-o stare dezolanta…
Bucurati-va de natura si invatati-va copiii sa iubeasca Romania! Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta blogului peste 600 de destinatii din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
19 Comments