ATI VAZUT BIJUTERIILE SECESSION DIN VARADIA?

top obiective turistice Oradea, Transilvania, Romania

De cele cateva ori in care am trecut prin Oradea, am constat evolutia apriga a orasului, ca de ardelean mandru, care se porneste greu, dar si cand se porneste este de neoprit…Mi s-a parut interesant la acest oras si ca este traversat de raul termal Peta, pe langa cunoscutul Cris Repede, iar ca fapt divers, poate ca e de retinut si ca aici s-a nascut Bruno Staub, ultimul presedinte al Republicii Populare Maghiare.

In cetatea orasului Oradea a fondat episcopul Ioan Vitez in anii 1400 primul observator astronomic din sud-estul Europei, iar meridianul Oradiei a fost folosit ca si meridian 0 pentru hartile vremii. Dar nu doar pentru istoria sa merita vizitat orasul, ci si pentru frumoasele sale cladiri croite in stilul secession, art nouveau-ul vienez pe care l-am admirat in tara noastra si la Targu Mures sau la Timisoara si pe cele ridicate in stilul baroc, stil intalnit parca mai mult in Cluj. Orasul trebuie vizitat si pentru Festivalul Cetatii Oradea, festival care animeaza orasul si pentru rasfatul oferit de baile termale ale hotelurilor si complexurilor acvatice din oras sau de cele de la apropiatele statiuni Baile Felix sau 1 Mai, atuuri ce transforma Oradea intr-o destinatie de city break potrivita pentru orice anotimp.

Teritoriul Oradiei a fost locuit din paleolitic, apoi de catre daci, vlahii lui Menomorut, iar odata cu expansiunea maghiara aici s-a ridicat o cetate care a dat si numele orasului. Varadia, nume ce deriva de la cuvantul “var”, cu semnificatia de fortificatie, cetate, a devenit in limba romana Oradea, fiind prima data mentionata cu acest nume de Miron Costin, in al sau letopiset. Cnezatul lui Menumorut a fost mentionat in cronicile notarului ungur Anonymus, a carui statuie am vazut-o la Budapesta, in fata cladirii Parlamentului, iar amintirea lui se mai pastreaza inca in limba maghiara in denumirea unor sate din zona : Morlaca si Moroda.

In catedrala din cetate, a carei reconstituire se incerca acum, au fost inmormantati de-a lungul timpului mai multi regi ai Ungariei: Ladislau I, Andrei al II-lea, Stefan al II-lea, Sigismund de Luxemburg si chiar Elisabeta- fiica lui Alexandru Basarab, care a fost casatorita cu viceregele Ungariei.

Important martor al istoriei, cetatea Oradiei l-a intalnit si pe Mihai Viteazul in drumul sau spre Viena, i-a “gazduit” timp de 30 de ani pe turcii ce au cucerit-o si pe austriecii care i-au alungat mai apoi, i-a vazut pe curutii revolutionari care au incercat sa o cucereasca si pe revolutionarii maghiari de la 1848.

Ca sa extrageti esenta orasului cred ca ar trebui sa va parcati langa CETATE, iar dupa ce-i faceti un tur si vizitati Muzeul orasului Oradea, sa o luati pe indelete spre PIATA UNIRII si de acolo mai departe pe langa obiectivele punctate mai jos.

obiective-turistice-oradea

In CETATEA ORADEA, unde este frumos organizat Muzeul orasului Oradea, m-a impresionat cel mai mult Sala Princiara, de fapt mai multe camere, unde, peretii sunt decorati cu stucaturi ce reprezinta grifoni, un leopard, un elefant, cerbi, un unicorn. Salile medievale sunt absolut impresionante, fiind iluminate difuz, dar cu o evidentiere mai puternica a stucaturilor. Elefantul putea face referire la Hanibal, generalul cartaginez care a atacat Imperiul Roman, trecand muntii Alpi cu elefanti de lupta. Pe acest elefant statea un luptator in haine de husar, cu un turban si urmarit de un soim, imaginea putand reprezenta indrazneala, strategia si agerimea ungurilor, care au luat un turban de la un otoman invins. Cei doi cerbi pot face referire la legenda infiintarii cetatii, iar leopardul tinut cu un lant facea referire la bogatia curtilor princiare din Europa. Grifonul puternic cu doua cozi avea probabil menirea sa impresioneze si sa descurajeze vizitatorul, unicornul sau inorogul intalnit si la familia Kornis, sa simbolizeze omul superior ce curata raul si alunga bolile, iar fructele si anghinarea, sau mugurii de hamei, puteau sa se refere la bogatia principelui. Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei, a construit in cetate un palat princiar, iar aceste sali au fost probabil folosite ca si saloane de primire a oaspetilor. Apoi, ele au fost camerele comandantului cetatii, iar in perioada comunista a Arhivelor Statului si ulterior a politiei.

Un alt amanunt pe care l-am aflat aici este ca in biserica catolica din cetate a fost sediul securitatii din perioada comunista. Pe pereti am mai gasit imagini cu Gabriel Bethlen, Mihai Viteazul si Nicolaus Olahus, istoricul de origine romana ajuns arhiepiscop, regent si guvernator al Ungariei.

In alte sali am putut vedea prin podeaua de sticla zidurile vechii cetati si chiar un schelet uman, in  altele am admirat cu o lupa primele monezi de pe teritoriul Transilvaniei, cahle si ceramica veche, o sala de tortura, iar la subsol un lapidariu cu pietre sculptate.

La salile de la etaj am gasit o expozitie dedicata monseniorului Vladimir Ghika, print, diplomat, preot beatificat de catolici, cel ce l-a cununat pe Neagu Djuvara. Monseniorul a murit pentru credinta, fiind inchis la Jilava de comunisti. La aceasta expozitie am gasit o serie de documente, desene, gravuri realizate de acesta, ramanand imresionat in special de literele desenate din ingeri.

In alte sali erau gazduite expozitii ale lui Marc Chagall si Salvador Dali, ale carui opere le-am vazut la Madrid, iar in alta sala am vazut poze 3D din timpul Primului Razboi Mondial. O alta sala gazduia o expozitie de etnografie unde am gasit frumoase salbele, cercei si bentite realizate din bani iar in alt corp de cladire o expozitie de arta moderna.

Program de vizitare: marti-dumincă: 10:00-18:00, luni: inchis. Pret bilet: 5 lei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Continuati pe jos prin Parcul 1 Decembrie unde veti gasi STATUIA OSTASULUI ROMAN.

Apoi sa intrati neaparat prin pasajul cladirii VULTURUL NEGRU, o cladire ridicata la inceputul anilor 1900 in stilul secessionului austriac, un pasaj asemenea Vilacrosse-ului din Bucuresti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Admirati apoi BISERICA “CU LUNA” din Piata Unirii, o biserica unica in Europa construita in anii 1700 si care are pe turla ei o sfera cu diamentrul de 1 metru si un mecanism care o face sa arate toate fazele lunii. Iar langa biserica se afla casa in care s-a nascut Emanuil Gojdu, un patriot roman de origine aromana a carui fundatie a acordat burse de studiu lui Traian Vuia, Octavian Goga, Constantin Daicoviciu, Victor Babes, Petru Groza.

Tot aici o sa vedeti colorat in rosu frumosul PALAT EPISCOPAL GRECO-CATOLIC, ridicat la inceputul anilor 1900 intr-un stil eclectic, si chiar in centrul pietii, o sa va atraga atentia statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul.

Intr-o parte a pietii se afla si PRIMARIA cu turnul ei, turn care poate fi vizitat si care ofera o priveliste frumoasa asupra orasului si a Crisului Repede (program de vizitare: luni inchis, marti – duminica 12.30 – 19.30).

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Traversati apoi Crisul Repede si mergeti sa faceti o plimbare in zona pietonala a orasului ce se afla pe Calea Republicii/Corso, unde, sa admirati o serie de cladiri frumoase la o ceasca de cafea servita la numeroasele terase ce marginesc strada. Dar inainte sa ajungeti aici, o sa remarcati in Piata Ferdinand, cladirea TEATRULUI DE STAT, statuia Reginei Maria, o cladire ridicata in stilul neoclassic la inceputul anilor 1900, apoi CASA POYNAR ridicata in acelasi fermacator stil secession.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Intrati pe strada pietonala unde o sa intalniti pe dreapta PALATUL KOLOSVARY, mai in fata PALATUL RIMANOCZY, PALATUL MOSKOVITS si PALATUL APOLLO de vis-a-vis, etc. Cand va intoarceti de pe strada pietonala va recomand sa faceti dreapta in capatul ei si sa vizitati si interesanta cladire DARVAS-LA ROCHE, o alta perla arhitectonica a orasului, ridicata la inceputul anilor 1900 in acelasi inconfundabil stil secession vienez (program de vizitare: luni – inchis, marti-duminica 12:00 – 19:00).

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

In Oradea am mai vizitat si MUZEUL TARII CRISURILOR situat in Palatul Baroc. Este un muzeu cu mai multe expozitii: de arta, de istorie,de stiinte ale naturii si al jucariilor.

In zona de arta am gasit o expozitie Renoir si Van Gogh, apoi sculpturi si tablouri realizate de artisti locali, iar in expozitia de arta moderna am vazut lucrari interesante realizate din tevi de cupru, gloante si manere de usa.

La Muzeul Jucariilor am vazut o bicicleta Ideal fabricata la Medias, o motocicleta de la Fabrica 9 Mai- Lugoj, jucarii diverse de la Fabrica Bucuria Copiilor din Bucuresti, o caseta pentru cladit “Ancora”, Romania 1930, o reclama haioasa “Mamicoo, vreau si eu o jucarie metalica produsa de Ambalajul Metalic Timisoara”.

Intr-o alta camera am gasit o ampla expozitie de jucarii LEGO, unde copiii aveam posibilitatea sa se joace cu acestea si cu aceasta ocazie am realizat cat de vechi sunt aceste jucarii, compania fiind infiintata in anii ’30.

In zona de stiinte ale naturii am vazut o rosiara termala, un peste care traieste in apele termale din apropiere, o ciudata insect bat, o tarantula, rechini mici, pesti piranha, o veverita zburatoare, un varan mic, s.a.m.d.

Program de vizitare: marti, joi, sambata: 10.00-15.00; miercuri, vineri, duminica: 10.00-18.00; luni închis. Bilet intrare 8 lei adulti si 4 lei studenti, elevi.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Chiar daca am fost de multe ori in Oradea, tot nu am reusit sa vizitez toate obiectivele turistice. Muzeul Militar si Casa Rochas le-am gasit inchise, iar la Gradina Zoologica nu am avut timp sa ajung si astfel mi-au ramas motive sa revin aici.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta, iar sfaturile mele te-au ajutat sa-ti folosesti eficient timpul in acest frumos oras.

Related Post

5 gânduri despre „ATI VAZUT BIJUTERIILE SECESSION DIN VARADIA?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventy − = 64