Obiective turistice in Dej, Romania, Complex Balnear Toroc, apa sarata

Din frumosul Cluj am ajuns pentru o zi de relaxare la Parcul Balnear Toroc de langa Orasul Dej, iar la intoarcere am facut un tur pe la Castelul cu Inorogi de la Kornis, pe la Gherla sau Armenopolis – ca sa vad opera marelui pictor Rubens, la faimoasa Manastire Nicula – de unde s-a raspandit tehnica pictarii pe sticla in Transilvania, la Cetatea Dabaca a Cneazului valah Gelu si la Castelul Banffy de la Bontida unde se tine faimosul festival Electric Castle.

Obiective turistice in judetul Cluj, Cetatea Dabaca, Electic Castle, Dej, parcul Balnear Toroc, Castelul Kornis sau cu Inorogi,

Inainte sa ajung la COMPLEXUL BALNEAR TOROC, am facut o scurta halta in micutul Oras DEJ, care merita o scurta plimbare pe stradutele sale cu case sasesti, ce inconjoara simbolul orasului- BISERICA CALVINA, construita in anii 1400.

Orasul Dej este situat la confluenta raurilor Somesul Mare cu Somesul Mic si a fost locuit din cele mai vechi timpuri, chiar inainte de daci si de romani- care au construit aici Castrul de la Samum, din comuna Caseiu. Dupa infrangerea cnezatelor valahe de catre unguri, incepe din anii 1.100, dezvoltarea sa de catre sasi. Un lucru interesant pe care nu-l stiam a fost faptul ca, Orasul Dej a fost resedinta Judetului Somes, din 1925 pana in anii 1950.

Obiective turistice in Dej
Dupa ce am dat o tura prin centrul Orasului Dej, am mers sa ne bucuram de baile sarate de la COMPLEXUL BALNEAR TOROC. Daca timpul nu va sta in cale, va recomand sa vizitati si SALINA DEJ,
salina pe care am pastrat-o pe lista noastra pentru a o vizita cu alta ocazie.

COMPLEXUL BALNEAR TOROC are doua bazine cu apa sarata si trei bazine cu apa dulce (din care unul este pentru copii mici), dar nu este atat de intins si de frumos ca cel de la Baile Figa. Intrarea costa doar 15 lei, ca si la Baile Figa, iar sezlongurile sunt incluse in pret. 

Pe drumul de intoarcere inspre Cluj, am inclus in traseul nostru cateva obiective turistice interesante din zona. Primul obiectiv a fost Castelul Kornis, de langa Dej. Aici am fost atras de cei doi unicorni magici de pe stalpii portii de la intrare.

Castelul Kornis, unicorn

Trebuie sa stiti ca in prezent unicornii, sau inorogii CASTELULUI KORNIS au fost ascunsi intr-un depozit, din cauza unei tentative de furt ce a avut loc in toamna anului 2016…Chiar daca sunt proprietate privata, consider ca acestia puteau fi dati in grija unui muzeu, si astfel oamenii sa se mai bucure de ei, iar in acest mod sa fie si reconditionati. Consider deasemenea si ca legile noastre sunt prea blande cu proprietarii acestor monumente, care au fost retrocedate si acum sunt lasate in paragina. Dupa parerea mea trebuiau puse conditii si penalizari pentru cei care nu-si ingrijesc monumentele…Daca nu au posibilitatea, atunci trebuie sa le vanda, iar pana atunci sa incaseze amenzi…

Blazonul cu unicorni al Familiei Kornis l-am mai vazut la Cetatea Malaiesti din Hateg, acolo unde cnezii romani maghiarizati s-au inrudit la un moment dat cu Familia maghiara Kornis. Sincer, fara acesti unicorni si cu castelul in paragina, nu prea merita sa veniti pana aici.

De la Castelul Kornis am plecat spre Orasul Gherla, unde principalul obiectiv turistic este Biserica Armeano-Catolica. Aceasta biserica este faimoasa pentru ca gazduieste un tablou al marelui pictor Rubens, pictor pe care mai puteti sa-l vedeti in Romania la Muzeul Brukenthal din Sibiu si la Muzeul National de Arta din Bucuresti.

In incercarea de a-i catolicii pe armenii veniti din Moldova in acest oras transilvanean, undeva dupa anii 1500, Imparatul Imperiului Habzburgic le-a daruit acestora un tablou realizat de marele pictor Rubens, numit “Coborarea lui Isus de pe cruce” si acestia l-au adus mandri la Gherla si l-au pus in altar.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Interesant este si faptul ca, in aceasta perioada, Orasul Gherla s-a mai numit si Armenopolis, iar in felul acesta se releva evident populatia majoritara a orasului. Am mai intalnit in Transilvania o alta comunitate importanta de armeni in orasul Dumbraveni, de langa Medias.

Am mai gasit in Gherla o mica biserica interesanta, a carei intrare era pazita de doua statui a unor prelati catolici.

Teritoriul Orasului Gherla a fost locuit inca din antichitate, apoi de catre daci, iar dupa cucerirea lor, romanii au ridicat aici un castru militar. In anii 1200 Orasul Gherla este mentionat prima data documentar, iar in anii 1500 se ridica aici Cetatea Gherlei. Cel mai important edificiu al orasului, Cetatea Martinuzzi, nu a fost transformata din pacate in muzeu, ci a ajuns sa fie renumita puscarie de la Gherla.

In Gherla se mai poate vizita si Muzeul de Istorie Gherla, dar la care eu nu am mai reusit sa ajung, ramanand in asteptare pe lista pentru o alta revedere a orasului. 

Aproape de Gherla am vizitat si MANASTIREA NICULA, la care voiam sa aflam motivul faimei sale. La inceput a fost doar o biserica de lemn, construita in anii 1500, biserica ce a preluat numele pustnicului Nicolae, retras in aceasta zona. Aceasta biserica de lemn a ars la un moment dat, motiv pentru care s-a adus aici o alta biserica de lemn, dintr-un sat care si-a construit o biserica mai mare.

In curtea Bisericii Nicula s-a mai ridicat ulterior, in anii 1800, o biserica de piatra cu o arhitectura catolica. Aceasta biserica pastreaza la interior Icoana Fecioarei Maria facatoare de minuni, o icoana realizata in anii 1600. Despre aceasta icoana exista un proces verbal al armatei austriece, prin care era precizata perioada in care aceasta a lacrimat. Interesant mi s-a parut si faptul ca la un moment dat, icoana a fost luata din Biserica Nicula si gazduita de Castelul Kornis mentionat mai sus. Probabil Contele Kornis, ce credea in puterile icoanei, s-a gandit sa beneficieze doar el de efectul placebo al acesteia….

Biserica de lemn de la Manastirea Nicula
manastirea-nicula-2

Am gasit interesanta la Biserica Nicula si imaginea catapetesmei care-mi sugera forma unei chei si am retinut ca prin intermediul Manastirii Nicula s-a raspandit in Transilvania mestesugul pictarii icoanelor pe sticla.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Este posibil ca CETATEA DABACA sa fi fost resedinta cneazului Gelu si sa fi fost ridicata pe locul unei mai vechi cetati dacice. Incepand cu anii 1200 Cetatea Dabaca este mentionata documentar si capata mare importanta in Transilvania. A fost distrusa mai apoi de tatari si reconstruita, pentru ca in final sa-si piarda importanta in fata cetatii din Gherla. Nu este o taxa de vizitare, pentru ca dupa cum vedeti, au ramas doar o parte din zidurile cetatii, dar merita sa ajungeti aici pentru frumusetea peisajului inconjurator si importanta istorica a locului.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am inteles ca pietrele Cetatii Dabaca au fost folosite la constructia Castelului Teleki din apropiere, distrus si el ulterior in Razboiul Curutilor si al carui turn in paragina l-am observat de pe soseaua nationala. Totusi, cu siguranta nu doar acest castel a beneficiat de materialul de constructii al Dabacai, ci si toata zona. Daca mergeti prin satele alaturate o sa vedeti case si garduri intregi facute din aceasta piatra.

Dabaca

Am cautat in zona si monumentul Rascoalei de la Bobalna, rascoala a taranilor valahi si unguri, din jurul anilor 1400  dar, din pacate nu l-am gasit. Descumpaniti, dupa cativa kilometri de mers pe un drum rau de pamant si piatra, ne-am intors si ne-am continuat mai departe traseul.

CASTELUL BANFFY de la Bontida are o istorie ce incepe in anii 1400. Apoi, in jurul anilor 1600, Castelul Banffy este marit si refacut in jurul anilor 1700. Din pacate, Castelul Banffy a fost distrus de fortele naziste in Al Doilea Razboi Mondial, iar ulterior, in perioada comunista, a fost folosit pe post de C.A.P, dupa modelul arhicunoscut…

In prezent CASTELUL BANFFY de la Bontida este in renovare, dar se poate vizita chiar si in afara festivalului Electric Castle.

Va urez drum bun si vizitare placuta!

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte obiective turistice pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts