La cetatile si bisericile fortificate ascunse in Colinele Transilvaniei nu mai vin oamenii ca in trecut, pentru aparare, adapostindu-se ca sub bratul unui june tanar si puternic, ci vin acum ca la un bunic, plin de povesti si de intelepciune.

In traseul de mai jos, care poate fi facut din Sighisoara, ne-am lasat purtati printre fermecatoare coline, pana am ajuns sa vedem cea mai mare fresca din Transilvania- ce se afla in Malancrav, apoi la impresionantele fortificatii de la Iacobeni si Apold, la frumoasa pictura a lui Arthur Colin din Bradeni si in final am descoperit povestile castelului Familiei Bethlen din Cris.

Sighisoara, Malancrav, Cris, Iacobeni, Bradeni, Apold

Primul obiectiv turistic din acest traseu a fost Satul MALANCRAV, sat care ne-a asteptat cu o infatisare deosebita, asezat la confluenta unor dealuri inalte, bogat impadurite. Ferit de drumul principal, Satul Malancrav si-a pastrat foarte bine arhitectura caselor sale- care serpuiesc de sute de ani printre vaile pitoresti. Acesta este si motivul pentru care Malancravul si-a pastrat mult mai bine traditiile sale.

De sus, de pe cel mai inalt deal, vegheaza cu atentie, biserica fortificata din Malancrav, construita in jurul anilor 1300. Aceasta este si pastratoarea mormantului Principelui Transilvaniei- Mihai Apafi Al Doilea.

Cum am urcat scarile masive placate cu vechi lespezi de piatra ce duc la Biserica Malancrav, am observat in lateralul fortificatiei un turnulet cilindric, lipit de biserica, turnulet care ii dadea acesteia un aer deosebit, special, de parca a fost pus acolo acolo doar ca sa-i dea unicitate bisericii si sa fie admirat de calatori.

Malancrav, biserica fortificata, obiective turistice in Transilvania
Malancrav (5)

Biserica fortificata din Malancrav a fost dotata in partea superioara cu un turn masiv, ce avea rol de observatie si de aparare, iar la interior, biserica impresioneaza cu cea mai intinsa fresca din Transilvania.

Malancrav, biserica fortificata, obiective turistice in Transilvania

De sus, Satul Malancrav ni s-a dezvaluit la picioare, cu privelisti de neuitat, iar langa biserica, am gasit conacul familiei nobiliare Apafi- in prezent o interesanta pensiune.

Malancrav, biserica fortificata, obiective turistice in Transilvania

Date de contact pentru vizitare: Joachim Lorenz 0745191778 sau familia Kraft 0269448696.

Probabil ca pentru istoria si pitorescul sau, Satul Malancrav a fost vizitat de cateva ori si de Printul Charles al Marii Britanii. Pe cateva panouri am vazut ca sunt organizate mai multe trasee de drumetie, care duc spre satele invecinate, traversand frumoasele paduri si dealuri ale Transilvaniei. Satul Malancrav este cu un loc unic in Romania, loc in care va doresc sa ajungeti si voi!

Malancrav, biserica fortificata, obiective turistice in Transilvania
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In Satul CRIS am ajuns dupa consultarea hartii mele plina de insemnari. Am observat pe harta un loc gol, marcat la un moment dat cu “de vazut”. Voiam sa vizitez CASTELUL BETHLEN care isi are originile la sfarsitul anilor 1300, fiind o resedinta nobiliara fortificata a Familiei Bethlen, pe care am „intalnit-o” in Romania si la Ilia, DevaAiud, Cetatea de Balta sau Racos.

In prezent, Castelul Bethlen din Cris a revenit mostenitorilor familiei si este in renovare, dar se poate vizita. Chiar daca mai este foarte mult de munca pentru a reda frumusetii edificiului, se pot distinge si acum urme ale gloriei avute odinioara. Am vazut la Castelul Bethlen din Cris stucaturi frumoase si sali ce in trecut purtau picturi murale.

Castele din Romania, Castelul Bethlen din Cris, Transilvania

Am remarcat pe un perete blazonul cu sarpele incoronat- simbol al Familiei Bethlen si am urcat in turnurile si bastionanele de aparare ca sa le aflu povestea. Se stie ca timpurile medievale au fost sangeroase si crude si ca pe vremea aceea sotiile taranilor trebuiau sa aibe inainte de casatorie “verificarea de conformitate” a nobililor. Asta este si povestea trista a unuia dintre turnuri, poveste pe care va las sa o descoperiti atunci  cand o sa vizitati Castelul Bethlen din Cris.

Castele din Romania, Castelul Bethlen din Cris, Transilvania

In trecut a functionat aici si o tipografie, iar Castelul Bethlen din Cris a fost locuit pana la nationalizare, cand, comunistii au luat bunurile de valoare si au distrus ce a mai ramas…

Program de vizitare: luni-duminica 10-17

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Impresionanta biserica din IACOBENI, sau Jacobsdorf in germana- ce inseamna „satul lui Jacob”, a fost construita in anii 1300 pe locul unei mai vechi biserici, de catre sasii veniti in zona. Odata vizitata, iti ramane in memorie puternica sa fortificatie, cu turnuri prevazute cu loc de straja si de aparare, cu metereze pentru arcasi si guri pentru aruncat material inflamabil.

biserica fortificata din Iacobeni, obiective turistice in Transilvania
biserica fortificata din Iacobeni, obiective turistice in Transilvania
biserica fortificata din Iacobeni, obiective turistice in Transilvania
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In Satul BRADENI am vazut o biserica fortificata construita de sasi in anii 1500, care, vazuta din exterior, nu promitea prea mult. La interior insa, Biserica Fortificata Bradeni pastreaza o pictura de mari dimensiuni, ce reprezinta „Cina cea de taina”- realizata de pictorului transilvanean Arthur Colin, intalnit si la Muzeul Brukental.

Date de contact: Dna Maria Balint – telefon 0757243473, nr. 110.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Pana sa ajungem la urmatorul obiectiv de pe traseu, am intalnit in calea noastra misteriosi tumululi. Probabil ca la un moment dat arheologii nostri o sa gaseasca acolo necropole neolitice sau trace, de dimensiunile impresionante, ca cele vazute in Bulgaria.

Obiective turistice din Transilvania
Obiective turistice din Transilvania

Zona APOLD-ULUI DE MURES a fost locuita dinainte de venirea sasilor. Odata cu aparitia acestora din urma, in jurul anilor 1200, se ridica la Apold si biserica fortificata. Biserica din Apold are o puternica fortificatie cu zid si turnuri de aparare si troneaza pe o colina in mijlocul satului. De istoria Satului  Apold se leaga si numele scriitorului sas Michael Albert- al carui mormant l-am vazut in cimitirul din deal de la Sighisoara.

Date de contact pentru vizitare: Sebastian Bethge 07022208495. Program de vizitare luni-duminica 9-15.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

De aici puteti vizita usor si Orasul Sighisoara, bisericile fortificate din Biertan, RichisOrasul Medias si bisericile fortificate din Mosna si Alma ViiCetatea Slimnic, turnul inclinat al bisericii Rusi, bisericile fortificate Agarbiciu, Axente Sever, Valea ViilorCrama Villa Vinea, Statiunea Bazna, bisericile fortificate din Curciu, Darlos, Bagaciu, s.a.m.d.

Daca v-am inspirat sa faceti acest traseu din minunata Transilvanie eu sunt multumit, mi-am primit rasplata. In incheierea acestui articol va urez cu drag: Drum bun! 

Va invit de asemenea sa descoperiti la adresa de mai jos si alte trasee pe  taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts