DIN SIGHISOARA LA CASTELUL BETHLEN DIN CRIS, MALANCRAV, IACOBENI, APOLD

La cetatile si bisericile fortificate nu mai vin acum oamenii ca in trecut pentru aparare, sub bratul unui june tanar si puternic, ci vin acum ca la un bunic, plin de povesti si de intelepciune.

Din Sighisoara va propun un alt traseu care va poarta printre fermecatoare coline ca sa vadeti cea mai mare fresca din Transilvania ce se afla in Malancrav, impresionantele fortificatii de la Iacobeni si Apold, frumoasa pictura a lui Arthur Colin din Bradeni si sa descoperiti povestile castelului familiei Bethlen din Cris.Sighisoara, Malancrav, Cris, Iacobeni, Bradeni, Apold

Primul obiectiv de pe traseu a fost satul MALANCRAV care ne-a asteptat cu o infatisare deosebita, asezat la confluenta unor dealuri inalte, bogat impadurite. Ferit de drumul principal si-a pastrat foarte bine arhitectura caselor sale care serpuiesc printre vai si odata cu acestea a pastrat si traditiile.

De sus de pe cel mai inalt deal, vegheaza atenta biserica fortificata din Malancrav, construita in jurul anilor 1300 si pastratoare a mormantului principelui Transilvaniei, Mihai Apafi al doilea.

Cum am urcat spre ea, pe scarile masive cu lespezile de piatra ce-si aratau si ele vechimea, am observat in lateral un turnulet cilindric, lipit de biserica. Nu am inteles ce rol avea acel mic turn dar ii dadea un aer deosebit, special, de parca a fost pus acolo acolo doar ca sa-i dea unicitate bisericii si sa fie admirat de calatori.

Malancrav, biserica fortificata, obiective turistice in Transilvania

Malancrav (5)

Biserica a fost dotata in partea superioara cu un turn masiv cu rol de observatie si de aparate iar la interior impresioneaza cu cea mai intinsa fresca din Transilvania.

Malancrav, biserica fortificata, obiective turistice in Transilvania

De sus, toata frumusetea satului ni s-a dezvaluit in privelisti de neuitat iar langa biserica am gasit odihnindu-se conacul familiei nobiliare Apafi, in prezent o interesanta pensiune.

Malancrav, biserica fortificata, obiective turistice in TransilvaniaDate de contact: Joachim Lorenz 0745191778 sau familia Kraft 0269448696.

Probabil pentru istoria si pitorescul sau satul a fost vizitat de cateva ori si de Printul Charles al Marii Britanii. Pe cateva panouri am vazut ca sunt organizate mai multe trasee de drumetie care strabat spre satele invecinate frumoasele paduri si dealuri. Un loc unic in care va doresc sa ajungeti si voi.

Malancrav, biserica fortificata, obiective turistice in Transilvania

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am ajuns la Cris dupa consultarea hartii mele plina de insemnari, in care am observat un loc gol marcat la un moment dat cu “de vazut”.

CASTELUL BETHLEN DIN CRIS isi are originile la sfarsitul anilor 1300, fiind o resedinta nobiliara fortificata a familiei Bethlen, pe care am “intalnit-o” si la Ilia, DevaAiud sau Racos.

In prezent, ansamblul a revenit mostenitorilor si este in renovare, dar se poate vizita. Chiar daca mai este foarte mult de munca pentru redarea frumusetii edificiului, se pot distinge si acum urme ale gloriei avute odinioara. Am vazut aici sali ce in trecut purtau picturi murale si stucaturi frumoase.

Castele din Romania, Castelul Bethlen din Cris, Transilvania

Am remarcat blazonul cu sarpele incoronat, simbol al familiei Bethlen si am urcat in turnurile si bastionanele de aparare aflandu-le povestea. Se stie ca timpurile medievale au fost sangeroase si crude si ca pe vremea aceea sotiile taranilor trebuiau sa aibe inainte de casatorie “verificarea de conformitate” a nobililor. Asta este si povestea trista a unuia dintre turnuri pe care va las sa o descoperiti cand o sa vizitati castelul.

Castele din Romania, Castelul Bethlen din Cris, Transilvania

Am inteles ca in trecut a functionat aici si o tipografie iar acest castel a fost locuit pana la nationalizare, cand, comunistii au luat bunurile de valoare si au distrus ce a mai ramas…

http://bethlen.ro/?lang=ro&page=about

Program de vizitare: luni-duminica 10-17

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Impresionanta biserica din IACOBENI sau Jacobsdorf in germana, ce inseamna “satul lui Jacob”, a fost construita in anii 1300 de catre sasii veniti in zona, pe locul unei mai vechi biserici. Odata vizitata, iti ramane in memorie puternica fortificatie, cu turnuri avand loc de straja si de aparare, cu metereze pentru arcasi si guri pentru aruncat material inflamabil.

biserica fortificata din Iacobeni, obiective turistice in Transilvania

biserica fortificata din Iacobeni, obiective turistice in Transilvania

biserica fortificata din Iacobeni, obiective turistice in Transilvania

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

In BRADENI am vazut o biserica fortificata construita de sasi in anii 1500 si care, vazuta din exterior nu promitea prea mult. La interior insa, aceasta pastreaza o pictura de mari dimensiuni ce reprezinta “Cina cea de taina”, realizata de pictorului transilvanean Arthur Colin, intalnit si la Muzeul Brukental.

Date de contact: Dna Maria Balint – telefon 0757243473, nr. 110.

 

Pana sa ajung la urmatorul obiectiv de pe traseu am intalnit in calea pitoreasca misteriosi tumululi nedescoperiti. Probabil la un moment dat arheologii nostri o sa gaseasca acolo necropole neolitice sau trace de dimensiunile impresionante ale celor din Bulgaria.

Obiective turistice din Transilvania

Obiective turistice din Transilvania

Zona APOLDULUI DE MURES a fost locuita dinainte de venirea sasilor. Odata cu aparitia acestora din urma, in jurul anilor 1200, se ridica la Apold si biserica fortificata. Aceasta, cu o puternica fortificatie, cu zid si turnuri de aparare, troneaza pe o colina in mijlocul satului. De istoria satului se leaga si numele scriitorului sas Michael Albert, al carui mormant il gasim in cimitirul din deal de la Sighisoara.

Date de contact pentru vizitare: Sebastian Bethge 07022208495. Program de vizitare luni-duminica 9-15.

http://www.comunaapold.ro/pagina/istoricul-localitatii

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Daca v-am inspirat sa faceti orice traseu din minunata Tara a Dacilor eu sunt multumit, mi-am primit rasplata. Cu drag va urez drum bun!

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

6 gânduri despre „DIN SIGHISOARA LA CASTELUL BETHLEN DIN CRIS, MALANCRAV, IACOBENI, APOLD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− four = 5