Din Bistrita, Cluj Napoca sau din Targu Mures, va recomand sa faceti un alt traseu prin Romania frumoasa, vizitand Baile Figa si minunatului castel din Arcalia.

In functie de directia din care veniti, mai puteti vizita pe traseu si alte obiective turistice interesante cum sunt: Castelul Teleki din Gornesti, Castelul Banffy de la Bontida, Manastirea Nicula, Salina Dej, s.a.m.d.

traseu de o zi la Baile Figa si Castelul Arcalia, obiective turistice Romania, Cluj, Dej, Mures, Bistrita

BAILE FIGA au fost infiintate relativ recent. Statiunea fiind deschisa in 2010, langa lacul cu apa sarata Cerbul, intr-o depresiune inconjurata de paduri.

Complexul balnear Baile Figa este bine organizat, avand alte doua bazine cu apa sarata, trei bazine cu apa dulce, un rau lenes, sauna, jacuzzi, plaja cu nisip, tobogane de apa, zone de restaurant, locuri de joaca pentru copii, terenuri de tenis si de fotbal, s.a.m.d.

Mi-a placut mai mult acest complex, in comparatie cu apropiatul Complex Balnear de la Toroc, asta pentru ca este mult mai bine organizat, amenajat si dotat. Intrarea costa tot 15 lei ca si la Toroc, dar spatiul este mult mai mare, mai frumos, mai curat, iar cei cu afectiuni reumatice vor aprecia cu siguranta faptul ca aici vor gasi un namol similar cu cel de la Techirghiol.

Si la Baile Figa sezlongurile sunt incluse in pretul biletului, dar pentru ca preturile sunt atat de mici, trebuie sa ajungeti pana in pranz pentru a prinde un sezlong liber. Chiar daca sunt foarte aproape de orasul Beclean, Baile Figa mai pun la dispozitia turistilor pentru cazare si o serie de casute de lemn.

https://www.bailefiga.com/baie-balneara/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

La CASTELUL BETHLEN DIN ARCALIA voiam sa ajung de acum cativa ani, cand gasisem cateva poze interesante pe internet cu acest castel.

Acum, cu vizita la Baile Figa am ajuns si aici, la interesantul castel construit in anii 1800, intr-un stil mauro-bizantin. Patru turle rosii ca de biserica, ii dau Castelului Bethlen o nota aparte si te duc cu gandul la bisericile rusesti sau ucrainiene.

Pe fronton si pe lateral am recunoscut imediat blazonul Familiei Bethlen, sarpele incoronat, pe care l-am mai intalnit si la castelele din Racos, Cris, Ilia, Cetatea de Balta.

Chiar daca stiam ca nu se poate vizita la interior, am tinut sa fac o scurta oprire la el pentru a face cateva fotografii si pentru o plimbare prin parcul dendrologic inconjurator.

Din pacate, parcul dendrologic este intretinut bine doar pe langa castel, iar daca mergi mai departe nu o sa intalnesti in cale decat natura salbatica.

In momentul de fata Castelul Bethlen apartine Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, care nu permit vizitarea lui de catre turisti, dar mai organizeaza aici diferite simpozioane. Am incercat sa contactez persoana responsabila de pe site-ul universitatii, dar nu raspunde nimeni la telefon, iar la email, doamna Mihut Elisabeta Maria nu s-a deranjat sa-mi raspunda… (http://www.ubbcluj.ro/ro/structura/sport/complexul_arcalia).

Ce risipa si lipsa de respect pentru un asemenea monument cu mare potential turistic! Chiar daca au de gand sa-l reabiliteze, destinatia de centru de practica pentru studenti nu va maximiza potentialul turistic al acestui obiectiv, ramanand sa fie vizitat relativ de putine persoane si mai putin apreciat la adevarata sa valoare…

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta.  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *