În inima Transilvaniei, în satul Cund, județul Mureș, se află MANUFACTURA DE BRÂNZĂ, un loc unde tradiția și pasiunea pentru brânzeturile artizanale se împletesc armonios.




Această afacere de familie, fondată în 2016 de István Varga, și-a propus să transforme laptele de cea mai bună calitate în brânzeturi maturate de inspirație elvețiană. Cu un efectiv de 35 de vaci din rasa Bălțată Românească și folosind metode tradiționale, Manufactura de Branza creează un produs unic, 100% natural, fără conservanți artificiali. Am aflat de brânzeturile create de Manufactura de Brânză atunci când am făcut o degustare și un tur de cramă la Villa Vinea. Apoi l-am întâlnit pe Istvan Varga la târgul de vinuri Revino din București și l-am văzut la emisiunea Masterchef de la ProTv. Din brânzeturile lui a gustat și prințul Charles, actualul rege al Angliei, mare iubitor al Transilvaniei, pe ale cărui origini le-am descoperit la Castelul Rhedey din Sangeorgiu de Pădure.

Însă, dincolo de producția de brânzeturi, Manufactura de Branza oferă și o experiență inedită pentru iubitorii de gastronomie și tradiții: „School of Caș”, un atelier interactiv unde participanții descoperă secretele producerii brânzeturilor maturate și își creează propriile specialități. Am mai avut în Italia o experiență în zona parmezanului, cu tur, proces de realizare și degustare, dar nu se compară cu experiența avută la „School of Caș”. Chiar dacă vazusem prima data la bunicii mei procesul de producție al brânzei, aici am făcut brânză cu mâna mea și am aflat o mulțime de lucruri interesante despre acest univers.


Cursul se ține într-o casă săsească, frumos renovată, unde fiecare participant primeste tot ce are nevoie pentru a-și prepara singur brânza. După ce am încălzit laptele și l-am adus la temperatura dorită, am adăugat cheagul și l-am lăsat să acționeze. În acest timp am aflat de Istvan Varga istoricul brânzeturilor, cum influențează gustul fiecare tip de cheag, și diferențele în procesul de producere a brânzeturilor, de la telemeaua și brânza de burduf, până la mozzarela, camembert și gorgonzola. În plus, la final am primit la pachet brânza pe care am creat-o aici, o brânză delicioasă pe care am amestecat-o apoi acasă cu diverse condimente. Yummy!





Povestea Manufacturii de Brânză a început după ce István Varga a urmat un curs de specializare în zonă. A ales numele atelierului de branza fiind inspirat de numele unei mici manufacturi textile care a existat o dată în sat. Apoi s-a documentat continuu și a experimentat până a creat un produs artizanal excepțional, care astăzi se regăsește în băcănii și restaurantele din București, Sibiu, Oradea, Timișoara, dar se pot comanda si online: https://manufacturadebranza.ro/comanda/. Manufactura de Brânză produce circa 15 variante de brânză, de la branza maturată în vin roșu de Villa Vinea, la brânza cu chili și ciocolată, brânza cu nuci în coniac, brânza cu piper verde, brânza cu leurdă, brânza cu cărbune activ, branza cu schinduf, cu ierburi secuiești sau curcuma, șamd. O parte din aceste brânzeturi au fost aduse spre degustare în cadrul acestui curs, iar un sortiment mai mare de branzeturi l-am găsit de cumpărat la magazinul lor din apropiere. Sunt brânzeturi exceptional de gustoase, pe care le apreciez acum și mai mult, după ce am văzut cum și unde se fac. Pentru fiecare kilogram de brânză produs se folosesc aproximativ 10 litri de lapte proaspăt, dar spre deosebire de alte brânzeturi, unde laptele este obținut intensiv de la vaci hrănite cu furaje modificate genetic, în cazul Manufacturii de Brânză laptele este obținut de la vaci hrănite clasic, pe pășune, cu fân și lucernă.

School of Caș este o experiență rară pentru România, așa ca dacă va plac brânzeturile și vreți să descoperiți secretele producției artizanale, „School of Caș” este locul perfect de vizitat. Pentru mai multe detalii contactați Manufactura de branza la numerele de telefon de pe site: Brânză maturată artizanală
La câțiva kilometri de Cund, în satul Bahnea, am descoperit castelul Bethlen, renovat recent, în anul 2023. Acest castel are o istorie fascinantă, este foarte frumos renovat și este transformat acum într-un muzeu interactiv modern.


O scurtă istorie a castelului Bethlen
CASTELUL BETHLEN a fost construit în anii 1500 de către Bethlen Farkas, iar o inscripție în latină amplasată deasupra unei uși din castel menționează acest lucru. Intre 1600 și 1700 castelul a fost transformat de Bethlen Elek, fiind înconjurat de o fortăreață cu ziduri de piatră și un bastion octogonal. A fost deteriorat de trupele austriece care se retrăgeau din calea curutilor, reconstruit apoi de urmași în forma actuală, iar în perioada comunistă clădirea a fost folosită ca școală, discotecă și adăpost pentru persoane fără locuință, ceea ce a dus la degradarea sa. După 1989, starea castelului s-a deteriorat și mai mult, însă în 2008, Bethlen Fruzsina, fiica lui Bethlen Ádám, l-a recuperat și l-a donat Eparhiei Reformate din Ardeal.

Astăzi, castelul impresionează prin arhitectura sa de inspirație romantică și neo-renascentistă, cu o coroană de piatră și două blazoane puse pe frontispiciu, cu lei venețieni ce păzesc intrarea și cu un iaz în curtea interioară.




Castelul Bethlen a fost foarte ingenios transformat în muzeu, fiind integrate în mobilier mai multe surse multimedia.



În camera dedicată scriitoarei Kata Bethlen, născut aici, în masa de scris a fost integrat un ecran pe care rula un film emoționant despre viața scriitoarei, iar în alt colț al camerei, un obiect de mobilier ne arata locurile în care au fost donate mai multe obiecte valoroase de către Kata Bethlen. Pe un panou era expusă o rochie cu modele africane, al doilea sot al sau fiind contele József Teleki, din familia Teleki, familie nobiliară pasionată de explorări în Africa, întâlnită și la castelul Teleki din Posmus și castelul Teleki din Gornesti.





Într-o alta încăpere a castelului am găsit o reproducere a scaunelor familiei Bethlen ce se află în biserica din sat, biserica pe care din păcate nu am găsit-o deschisă la momentul vizitei.




În beci ghidul ne-a aratat locul de unde pornea tunelul secret care ducea spre biserică și un cuptor de var, folosit în trecut pentru construcțiile din piatră.



In castelul Bethlen din Bahnea se pot organiza diverse evenimente culturale, dar nu numai, iar vara, va puteti relaxa dupa vizitarea acestuia servind o bautura racoritoare la terasa din curtea castelului.







Am mai întâlnit numele Bethlen în călătoriile mele prin Transilvania atunci când am vizitat castelul Bethlen din Criș, castelul Bethlen din Beclean, castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă, castelul Bethlen din Arcalia, castelul Bethlen din Racos, palatul Bethlen din Deva.
În timpul vizitei la castel de turul ghidat s-a ocupat doamna Kerekes Reka o persoană bine pregătită, care ne-a oferit informații valoroase despre istoria, arhitectura și secretele acestui loc. Explicațiile sale detaliate și modul captivant de a povesti au transformat această vizită într-una memorabilă, ajutându-ne să înțelegem mai bine importanța castelului și evenimentele care s-au desfășurat de-a lungul timpului între zidurile sale.




O experiență completă în inima Transilvaniei
Combinând tradiția brânzeturilor artizanale cu explorarea unui castel istoric, experiența „School of Caș” și vizita la Castelul Bethlen din Bahnea ne-a oferit o incursiune autentică în cultura și gastronomia transilvăneană. În zona am mai vizitat crama Villa Vinea, bisericile fortificate din Bagaciu, Curciu si Darlos, orașele Mediaș, Sighișoara și Târgu Mureș.
VEZI AICI LOCURI DE CAZARE INTERESANTE DIN IMPREJURIMI.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
