biserica fortificata din Ighisu Nou, obiective turistice in judetul Sibiu, Din Sibiu la Valea Viilor, Sit Unesco

In traseul de mai jos am descoperit Cetatea Slimnic-ului- o puternica cetate taraneasca, Agarbiciu- cu o interesanta biserica fortificata, Rusi – cu turnul bisericii mai inclinat fata de cel din Pisa, Axente Sever- o biserica fortificata transformata in muzeu si pensiune, Valea Viilor- una dintre cele mai frumoase biserici aflate pe lista Unesco si donjoanele bisericii fortificate de la Ighis. Acest traseu strabate inima Tarii Dacilor si poate fi facut din Sibiu, Medias sau din Sighisoara.

Sibiu, Slimnic, Rusi, Agarbiciu, Axente Sever, Valea Viilor, Ighisu Nou

Zona SLIMNIC-ului a fost locuita din antichitate, iar acum, deasupra Satului Slimnic vegheaza o puternica cetate taraneasca.

Intinsa pe intreg platoul dealului, Cetatea Slimnic a aparat de-a lungul timpului locuitorii sasi ce au construit-o. A luptat cu cetele tataresti, cu cele turcesti si cu cele maghiare ale curutilor- atunci cand Cetatea Slimnic a suferit cele mai mari pagube, pentru ca apoi zidurile sale sa fie folosite pentru a ridica alte constructii in zona. In prezent, doar puternicele ziduri dotate cu guri de tragere mai amintesc de dimensiunea si importanta Cetatii Slimnic.

Cetatea Slimnic se poate vizita zilnic intre orele 10-18.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Biserica evanghelica din satul RUSIconstruita a treia oara in anii 1700 dupa doua prabusiri, este memorabila pentru turnul ei inclinat, un turn care se observa cel mai bine din drumul ce vine de la Sibiu si duce spre Medias. Acest turn este chiar mai inclinat fata de cel de la Pisa, amandoua turnuri intalnind un teren predispus la alunecari. Probabil ca turnul din Pisa nu va fi lasat sa sa prabuseasca, dar al nostru are sanse mari sa piara, asa ca va recomand sa-l vizitati cat mai sta in picioare.

Noi ne-am oprit la el intr-una dintre calatoriile noastre, dar din pacate am gasit Biserica evanghelica din Rusi inchisa, fara sa o putem vizita la interior. A meritat totusi oprirea pentru ca ne-am mai dezmortit picioarele si am admirat turnul de aproape. Este evident ca turnul Bisericii evanghelice din Rusi nu se compara cu maretia ansamblului vazut in Pisa, dar privelistea frumoasa asupra drumului si a satului transilvanean Rusi ne-a recompensat pe deplin.

Date de contact pentru vizitarea Bisericii evanghelice Rusi: Andreas Hihn, telefon 0754300464

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Chiar daca am strabatut de foarte multe ori acest drum, din cauza lipsei de timp, nu m-am oprit sa vizitez Biserica fortificata din AGARBICIU.

Intr-o zi totusi, mi-am facut timp sa ma opresc, ca sa cunosc aceasta veche constructie. Teritoriul Agarbiciului a fost locuit inca din antichitate, apoi de catre daci si de romani, ulterior de populatia ramasa in urma retragerii aureliene si in final a fost dezvoltat de sasii chemati aici de Regatul Ungariei. Au fost descoperite la Agarbiciu vestigii apartinand fiecarei perioade mentionate mai sus- obiecte pe care le-am vazut la Muzeul Municipal Medias si la Muzeul Bruckental din Sibiu.

Biserica evanghelica din Agarbiciu a fost ridicata de sasi in anii 1300, avand si adaugiri din anii 1500. Lucrul care mi-a ramas in minte la aceasta fortificatie a fost intrarea in curtea bisericii, o cale de acces „domestica”, ce aduce cu o arhitectura de influenta austriaca, atunci cand pericolele nu au mai fost aceleasi ca in perioada medievala. Nu am intalnit aici „hersa”- grilajul fortificat care era coborat la aparitia oricarui pericol, asa cum am vazut la multe biserici fortificate din Ardeal.

Date de contact pentru vizitarea Bisericii evanghelice din Agarbiciu : telefon 0726107652, 0758268730, 0269855143

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In AXENTE SEVER am gasit o interesanta biserica fortificata, transformata in muzeu si pensiune

Ca sa o vizitam, am parcat masina in fata Bisericii fortificate Axente Sever si inainte sa intram in curte, am remarcat placa basorelief incastrata in zidul fortificatiei- asa cum am mai intalnit si la bisericile fortificate de la Darlos si Curciu. Am analizat-o si apoi am intrebat ghidul muzeului despre ea, dar din pacate nu am aflat cum a ajuns acolo si ce reprezinta.

Biserica fortificata Axente Sever a fost ridicata in anii 1300 si gazduieste acum un mic muzeu educativ, organizat foarte frumos cu multe panouri ce redau istoria zonei. Am gasit in acest muzeu intreaga istorie a Transilvaniei, de la daci si romani, la sosirea sasilor in zona, cu constructiile si obiceiurile lor. Apoi i-am vazut pe nemilosii migratori, intre care se remarcau tatarii cu vesmantul lor tipic.

Am remarcat in muzeul Bisericii fortificate Axente Sever o multime de obiceiuri si de obiecte sasesti, cateva tigle cu model incizat si cativa desagi cu care sateanul Ioan Gabor a participat la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia la 1918. Am apreciat si la acest muzeu ca aveau si lucruri interactive, care fac memorabile vizita unui copil, iar in acest sens, muzeul avea posibilitatea de a incerca un arc tataresc sau o arbaleta.

Originala mi s-a parut si ideea de a transforma in camere de oaspeti fostele magazii din zidul fortificatiei- magazii in care satenii isi depozitau mancarea in vremurile grele. Cred ca este inedit sa innoptezi intr-o veche cetate saseasca, fiind cred, un lucru unic in Romania, iar pentru explorarea zonei puteti inchiria de aici si biciclete.

Biserica fortificata Axente Sever are un program zilnic de vizitare: telefon 0735564996, D-na. Livia Pelger.

Satul Axente Sever se numea inainte de 1930 Fraua, dar a preluat ulterior numele revolutionarului pasoptist Axente Sever- un roman nascut aici si la mormantul caruia am fost atunci cand am vizitat „Mica Roma”, cum a fost supranumit de Eminescu orasul Blaj.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am ajuns la VALEA VIILOR de mai multe ori, ca sa o prezint prietenilor mei. Din Copsa Mica, renumita odata pentru negrul de fum pe care-l imprastia in toata zona, vizibil in special pe acoperisurile caselor, se face un drum serpuit printre dealuri, ce duce la Wurmlok- „Targul vitelor”, cum il numeau sasii care l-au infiintat.

Zona Valea Viilor a fost locuita inca din antichitate, iar satul este renumit in primul rand pentru biserica lui fortificata- aflata pe lista Unesco si pentru ca a fost locul de nastere al compozitorului roman, Martian Negrea- cel care a publicat o parte din cantecele aflate in Codexul Caioni al lui Ioan Caioni- despre care am scris in prezentarea Cetatii Miko din Miercurea Ciuc.

Obstea din Valea Viilor a fost infiintata in jurul anilor 1200, iar dupa circa 100 de ani s-a construit si biserica in stil gotic, ridicat pe locul uneia mai vechi romanice. Nota speciala a Bisericii fortificate din Valea Viilor cred ca este data de faptul ca are doua turnuri masive de aparare, dispuse la capetele navei. Trebuie neaparat sa va urcati in turnul clopotnita al bisericii, de unde veti avea o minunata priveliste asupra dealurilor ce protejeaza satul.

Biserica fortificata din Valea Viilor are un program zilnic de vizitare, dar pe care nu l-am retinut. Mai multe detalii aflati la telefon 0745519173, Michael Weber.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Inainte sa intru in Medias, venind dinspre Sibiu, un indicator mi-a aratat drumul spre Biserica fortificata IGHISU NOU, construita in anii 1300. Este un drum care duce si la una dintre zonele de relaxare si de agrement ale Orasului Medias- barajul si padurile de la Ighis, loc de pescuit, baie, gratar si chiar de ski nautic.

Arhitectura Bisericii fortificate IGHIS este foarte interesanta, avand un masiv turn fortificat cu donjoane. Am mai gasit la aceasta biserica si cateva statui, dar ce mi-a ramas permanent in amintire a fost straduta laterala ingusta, cu arcele ei boltite.

Date de contact pentru vizitarea Bisericii fortificate Ighisu Nou : Monica Aldea, 0765038408. Adresa: Str. Scolii 41.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante de pe harta taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts