DIN SIBIU LA SLIMNIC, RUSI, AGARBICIU, AXENTE SEVER, VALEA VIILOR Si IGHISUL NOU

biserica fortificata din Ighisu Nou, obiective turistice in judetul Sibiu, Din Sibiu la Valea Viilor, Sit Unesco

In traseul de mai jos veti descoperii Valea Viilor, una dintre cele mai frumoase biserici aflate pe lista Unesco, Slimnicul, o puternica cetate taraneasca, biserica fortificata Axente Sever, transformata in muzeu si pensiune, turnul bisericii de la Rusi, mai inclinat decat cel din Pisa si donjoanele bisericii fortificate de la Ighis. Acest traseu strabate inima Tarii Dacilor si poate fi facut din Sibiu, Medias sau din Sighisoara.Sibiu, Slimnic, Rusi, Agarbiciu, Axente Sever, Valea Viilor, Ighisu Nou

Deasupra satului SLIMNIC, locuit din antichitate, vegheaza o puternica cetate taraneasca. Intinsa pe intreg platoul dealului, cetatea a aparat de-a lungul timpului locuitorii sasi ce au construit-o. A luptat cu cetele tataresti, cu cele turcesti si cu cele maghiare ale curutilor, atunci cand a suferit cele mai mari pagube si a fost apoi jerfita pentru alte constructii din zona. In prezent doar puternicele ziduri dotate cu guri de tragere mai amintesc de dimensiunea si importanta cetatii.

Cetatea se poate vizita zilnic intre orele 10-18.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Biserica evanghelica din satul RUSIconstruita a treia oara in anii 1700 dupa doua prabusiri, este memorabila pentru turnul ei inclinat, turn care se observa cel mai bine din drumul ce vine de la Sibiu si duce spre Medias. Acest turn este chiar mai inclinat decat cel de la Pisa, amandoua turnuri intalnind un teren predispus la alunecari. Probabil ca turnul din Pisa nu va fi lasat sa sa prabuseasca, dar al nostru are sanse mari sa piara, asa ca va recomand sa-l vizitati cat mai sta in picioare.

Noi ne-am oprit la el intr-una dintre calatoriile noastre si chiar daca am gasit biserica inchisa, fara sa o putem vizita la interior, a meritat sa ne dezmortim si sa le admiram de aproape. Este evident ca nu se compara cu maretia ansamblului din Pisa pe care l-am vizitat de doua ori dar privelistea frumoasa asupra drumului si a satului transilvanean ne-a recompensat pe deplin.

Date de contact pentru vizitare: Andreas Hihn, telefon 0754300464

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Chiar daca am strabatut de foarte multe ori acest drum, din cauza lipsei de timp, nu m-am oprit sa vizitez biserica fortificata din AGARBICIU. Intr-o zi totusi, mi-am facut timp sa ma opresc ca s-o cunosc. Acest teritoriu a fost locuit inca din antichitate, apoi de catre daci si de romani, ulterior de populatia ramasa in urma retragerii aureliene si dezvoltata de muncitorii sasi adusi de Regatul Ungariei. Au fost descoperite aici vestigii apartinand fiecarei perioade, obiecte pe care le-am vazut la Muzeul din Medias si la Muzeul Bruckental din Sibiu.

Biserica a fost ridicata de sasi in anii 1300, avand si adaugiri din anii 1500. Lucrul care mi-a ramas in minte la aceasta fortificatie a fost intrarea in curtea bisericii, o cale de acces “domestica”, ce aduce cu o arhitectura de influenta austriaca, atunci cand pericolele nu au mai fost aceleasi ca in perioada medievala. Nu am intalnit aici “hersa”, grilajul fortificat care era coborat la aparitia oricarui pericol, asa cum am vazut la multe biserici fortificate din Ardeal.

Date de contact pentru vizitare: telefon 0726107652, 0758268730, 0269855143

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

In AXENTE SEVER am gasit o interesanta biserica fortificata, transformata in muzeu si pensiune. Am parcat masina in fata bisericii, si inainte sa intram in curte, am remarcat placa basorelief incastrata in zidul fortificatiei, asa cum am intalnit si la bisericile fortificate de la Darlos si Curciu dar, din pacate nu am aflat cum a ajuns acolo si ce reprezinta.

Biserica a fost ridicata in anii 1300 si gazduieste acum un mic muzeu educativ, organizat foarte frumos cu multe panouri ce redau istoria zonei. Am gasit aici intreaga istorie a Transilvaniei, de la daci si romani, la sosirea sasilor in zona, cu constructiile si obiceiurile lor, apoi i-am vazut pe nemilosii migratori, intre care se remarcau tatarii cu vesmantul lor.

 

Am remarcat aici o multime de obiceiuri si obiecte sasesti, cteva tigle cu model incizat, niste desagi cu care sateanul Ioan Gabor a participat la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia la 1918. Am apreciat si aici posibilitatea de a incerca un arc tataresc sau o arbaleta, lucruri interactive, care fac memorabile vizita unui copil.

Originala mi s-a parut si ideea de a transforma in camere de oaspeti, fostele magazii din zidul fortificatiei, magazii in care satenii isi depozitau mancarea in vremurile grele. Cred ca este inedit sa innoptezi intr-o veche cetate saseasca, fiind cred, un lucru unic in Romania, iar pentru explorarea zonei puteti inchiria de aici si biciclete.

Biserica are un program zilnic de vizitare: telefon 0735564996, D-na. Livia Pelger.

Satul, ce inainte de 1930 se numea Fraua, a preluat numele revolutionarului pasoptist Axente Sever, roman nascut aici si inmormantat in “Mica Roma”, cum a fost supranumit de Eminescu orasul Blaj.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Si la VALEA VIILOR am ajuns de mai multe ori ca sa o prezint prietenilor. Din Copsa Mica, renumita odata pentru negrul de fum pe care-l imprastia in toata zona, vizibil in special pe acoperisurile caselor, se face un drum serpuit printre dealuri, care duce la Wurmlok, “Targul vitelor”, cum il numeau sasii care l-au infiintat.

Zona a fost locuita inca din antichitate iar satul este renumit in primul rand pentru biserica lui fortificata, aflata pe lista Unesco dar si pentru ca a fost locul de nastere al compozitorului roman, Martian Negrea, cel care a publicat o parte din cantecele aflate in Codexul Caioni al lui Ioan Caioni, despre care am scris in prezentarea Cetatii Miko din Miercurea Ciuc.

Obstea a fost infiintata in jurul anilor 1200, iar dupa circa 100 de ani s-a construit si biserica in stil gotic, pe locul uneia mai vechi romanice. Nota speciala a bisericii cred ca este data de faptul ca are doua turnuri masive de aparare, dispuse la capetele navei. Trebuie neaparat sa va urcati in turnul clopotnita al bisericii, de unde veti avea o minunata priveliste asupra dealurilor ce protejeaza satul.

Biserica are un program zilnic de vizitare dar pe care nu l-am retinut. Mai multe detalii aflati la telefon 0745519173, Michael Weber.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Inainte sa intri in Medias dinspre Sibiu, un indicator iti arata drumul spre biserica fortificata din satul IGHISU NOU, construita in anii 1300. Este un drum care duce si la una dintre zonele de relaxare si de agrement ale orasului Medias, barajul si padurile de la Ighis, loc de pescuit, baie, gratar si chiar de ski nautic.

Arhitectura bisericii fortificate din IGHIS este foarte interesanta, avand un masiv turn fortificat cu donjoane. Am mai gasit aici si statui, dar ce mi-a ramas permanent in amintire a fost straduta laterala ingusta, cu arcele ei boltite.

Date de contact pentru vizitare: Monica Aldea, 0765038408. Adresa: Str. Scolii 41.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

7 gânduri despre „DIN SIBIU LA SLIMNIC, RUSI, AGARBICIU, AXENTE SEVER, VALEA VIILOR Si IGHISUL NOU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

76 + = seventy eight