In traseul de mai jos am ajuns la Situl Unesco Biertan– in care am descoperit o impresionanta usa de trezorerie, semne masone si obiceiuri medievale pentru impacat cuplurile certarete, si la Satul sasesc Richis – cu impresionantul sau turn de biserica cu guri de tragere si casele sale pitoresti. Este un traseu ce se poate face usor din Sighisoara sau din Medias.
Transilvania- o Toscana a Romaniei, este zona celor aproximativ 200 de biserici fortificate. Sunt multe trasee care pot fi facute in zona Transilvaniei, fie cu masina, fie cu bicicleta, iar acesta este unul dintre ele. Transilvania este foarte pitoreasca, avand forme mereu diferite, ce incanta privirea, dealuri mari, golase sau impadurite, terase impodobite cu vita de vie, lunci si iazuri ce mustesc de vietati…
Aria BIERTANULUI a fost locuita inca din perioada romana, gasindu-se aici un obiect ritual crestin din anii 300. Biertanul a fost mai apoi una dintre primele asezari sasesti din Transilvania, din jurul anilor 1200, si a concurat cu Mediasul pentru administrarea acestei zone.
In Biertan se afla una dintre cele mai bine aparate biserici din Ardeal, avand trei randuri de ziduri si mai multe turnuri de aparare. Forma actuala a bisericii gotice ce se afla in interiorul zidurilor dateaza din jurul anilor 1400, si se remarca in principal prin turnul sau cu ceas, usa de trezorerie- renumita la nivel mondial pentru complexul mecanism de inchidere, stranele care indicau breasla celor care stateau in ele, si pentru cel mai mare altar pictat din tara noastra. Tot in Biertan am gasit si un simbol interesant, aflat deasupra uneia dintre intrarile in fortificatie. Semnificatia acestui simbol poate reprezenta un semn de salut al cavalerilor- mandri ca nu si-au pierdut in lupta degetele folosite la tras cu arcul, dar si un semn al breslei pietrarilor si al unei loje masonice….
Biertanul mai are de povestit si alte lucruri interesante. Spre exemplu, cei care nu respectau regulile comunitatii, erau pedepsiti, si trebuia sa-si invarta un deget in zidul cetatii, pana la finalul slujbei bisericesti. Iar cuplurile certarete, erau tinute intr-un turn al bisericii, pana cand se impacau.
Chiar daca a pierdut lupta administrativa in favoarea Mediasului, Biertanul sau Birthalam- asa cum il numeau sasii, sau “Dealul lui Berth”, a castigat in schimb lupta spirituala, aici functionand Centru Episcopal al Sasilor.
Program de vizitare: mai-septembrie, zilnic de la 10:00-13:00 și 14:00-19:00; aprilie-octombrie, zilnic de la 10:00-13:00 și 14:00-17:00; iarna numai la cerere.
In Satul Biertan sunt mai multe pensiuni si restaurante, dintre care se remarca Restaurantul Unglerus de la poalele cetatii, un restaurant care poarta numele unui vestit prelat al comunitatii evanghelice din Transilvania. Restaurantul Unglerus care va va introduce in lumea medievala de mult apusa si in gustoasa bucatarie ardeleneasca.
Biserica fortificata din RICHIS dateaza din jurul anilor 1500, si este foarte diferita de alte biserici ale sasilor.
Cu o alura gotica, monumentala, Biserica Richia primeste credinciosii la ea printr-o frumoasa poarta, ornata cu sculpturi, iar intrarea in curtea bisericii se face pe sub un semet turn -clopotnita, foarte inalt, prevazut cu guri de tragere folosite la apararea bisericii.
Date de contact: cheile sunt la dl Johann Schaas, telefon 0269258429, casa cu nr. 87
In linistea caracteristica unei vieti tihnite, Satul Richis te asteapta ca sa participi la brunch-urile cu bucate ardelenesti care se organizeaza si aici, cu ale sale case zdravene, frumos ornate la exterior.
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFIISper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
7 Comments