DIN SIGHISOARA LA BIERTAN SI RICHIS

Traseul de mai jos se poate face usor  din Sighisoara sau din Medias si ajunge la situl Unesco Biertan, in care am descoperit o impresionanta usa de trezorerie, semne masone si obiceiuri medievale pentru impacat cuplurile certarete si la satul sasesc Richis cu impresionantul sau turn de biserica cu guri de tragere si casele sale pitoresti.

Sighisoara, Biertan, Richis

O Toscana a Romaniei, zona celor aproximativ 200 de biserici fortificate este foarte pitoreasca, avand forme mereu diferite ce incanta privirea, dealuri mari, golase sau impadurite, terase impodobite cu vita de vie, lunci si iazuri care mustesc de vietati… Sunt multe trasee care pot fi facute in zona Transilvaniei, fie cu masina, fie cu bicicleta iar acesta este unul dintre ele.

Aria BIERTANULUI a fost locuita inca din perioada romana, gasindu-se aici un obiect ritual crestinesc din anii 300. A fost mai apoi una dintre primele asezari sasesti din Transilvania, in jurul anilor 1200 si a concurat cu Mediasul pentru administrarea acestei zone.

Obiective turistice pe langa Medias si Sighisoara, Biserica fortificata Biertan

Aici se afla una dintre cele mai bine aparate biserici din Ardeal, avand trei randuri de ziduri si mai multe turnuri de aparare. Forma actuala a bisericii gotice din interiorul zidurilor dateaza din jurul anilor 1400 si se remarca in principal prin turnul cu ceas, usa de trezorerie- renumita la nivel mondial pentru complexul mecanism de inchidere, stranele care indicau breasla celor care stateau in ele si cel mai mare altar pictat din tara noastra. Tot aici am gasit si un simbol interesant, reprezentat deasupra uneia dintre intrari. Semnificatia acestui simbol poate reprezenta un semn de salut al cavalerilor, mandri ca nu si-au pierdut in lupta degetele folosite la trasul cu arcul, dar si un semn al breslei pietrarilor si al unei loje masonice….

Biertan (80)

Biertan, cel mai mare altar pictat din Transilvania

strana Biertan

Biertanul mai are de povestit si alte lucruri interesante. Spre exemplu, cei care nu respectau regulile comunitatii, erau pedepsiti si trebuia sa-si invarta un deget in zidul cetatii, pana la finalul slujbei bisericesti. Iar cuplurile certarete, erau tinute intr-un turn al bisericii pana cand se impacau.

Obiective turistice in Transilvania, Biertan biserica fortificata

Chiar daca a pierdut lupta administrativa in favoarea Mediasului, Birthalam, cum il numeau sasii, sau “Dealul lui Berth”, a castigat in schimb lupta spirituala, aici functionand Centru Episcopal al sasilor.

Program de vizitare: mai-septembrie, zilnic de la 10:00-13:00 și 14:00-19:00; aprilie-octombrie, zilnic de la 10:00-13:00 și 14:00-17:00; iarna numai la cerere.

Obiective turistice in Transilvania, Biertan biserica fortificata

In sat sunt mai multe pensiuni si restaurante, dintre care se remarca restaurantul de la poalele cetatii, restaurant care poarta numele unui vestit prelat al comunitatii evanghelice din Transilvania si care va va introduce in lumea medievala de mult apusa si in gustoasa bucatarie ardeleneasca.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Biserica fortificata din RICHIS dateaza din jurul anilor 1500 si este foarte diferita de alte biserici ale sasilor. Cu o alura gotica, monumentala, primeste credinciosii la ea printr-o frumoasa poarta ornata cu sculpturi, iar intrarea in incinta se face pe sub un semet turn de clopotnita, foarte inalt si prevazut cu guri de tragere folosite la apararea bisericii.

Date de contact: cheile sunt la dl Johann Schaas, telefon 0269258429, casa cu nr. 87

In linistea caracteristica unei vieti tihnite, satul te asteapta ca sa participi la brunch-urile cu bucate ardelenesti care se organizeaza si aici, cu ale sale case zdravene, frumos ornate la exterior.

case din Richis, Transilvania, Erdely, Ardeal

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

[adrotate banner=”26″]

Related Post

2 gânduri despre „DIN SIGHISOARA LA BIERTAN SI RICHIS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 25 = twenty seven