Valea Tarnavelor este renumita pentru frumoasele sale biserici fortificate, așezate intre coline domoale și protejate de păduri dese. In traseele noastre prin aceasta zona am vizitat bisericile fortificate din Bazna, Curciu, Darlos, Bratei, Buzd, Richis, Biertan, Mosna, Valea Viilor, Ighisu Nou, Malancrav, Apold, Copsa Mare, Atel, Mesendorf, Medias, Sighisoara.
Atunci când am vizitat obiectivele istorico-turistice din Valea Tarnavelor am inclus in traseele noastre si vizita la o crama, pentru ca aceasta zona are vii întinse și un terroir extraordinar de bun pentru producerea vinului alb. Stim ca pe teritoriul tarii noastre dacii au fost cei ce au cultivat pentru prima data cu succes vita de vie. Apoi sașii, veniti in Transilvania, au gasit pamantul fertil si au dus mai departe tradiția producerii vinului, aducând cu ei aici și soiurile lor renumite- Risling-ul și Gewurztraminer și astfel au numit aceasta zona Weinland – Tara vinului. Zona Tarnavelor a fost menționata si in cartea Dracula, a lui Bram Stocker, de unde aflam ca vinul auriu era preferatul vestitului vampir.
Turismul oenologic sau viticol este in plina dezvoltare in Romania, iar o crama pe care am vizitat-o in aceasta zona din Transilvania este CRAMA VILLA VINEA din satul Mica, județul Mures.
Istoria CRAMEI VILLA VINEA a inceput in anul 2004, cand un italian de origine austriaca s-a hotărât sa producă și vin, având in vedere ca familia lui avea experiența in acest domeniu. Așa am aflat ca anul 1682 de pe blazonul Cramei Villa Vinea face referire la istoricul familiei sale in zona viticola. Denumirea de Villa Vinea a fost aleasa inspirat, făcând trimitere la vin, fără sa fi preluat vreo denumire istorică din zona. Ca sa se potrivească cu arhitectura Transilvaniei, Villa Vinea te întâmpina la intrarea pe domeniul sau viticol cu o poarta ce imita o fortificatie, iar crama are alura unui turn de cetate și denumirea societății comerciale este Castel Vinum.
Turul CRAMEI VILLA VINEA a inceput cu vizitarea turnului, ce oferă o frumoasa priveliște asupra viei deținuta de Villa Vinea, a satului Mica si a satelor învecinate, iar in depărtare a Munților Fagaras. In acest turn, ghidul nostru Daniel Vacar, cu un bagaj impresionant de cunoștințe in zona oenologica si cu pasiunea sa pentru vin, a inceput sa ne povestească istoria Cramei Villa Vinea si a vinurilor create aici. Am aflat ca in total sunt plantate 70 de hectare de vita de vie si ca solul de aici este cel mai bun sol pentru vin alb din Romania. Ne-a mai spus și de unde apare diferența dintre vinurile premium și cele selection, vinurile fiind influentate nu doar de tipul de terroir, ci si de modul de ingrijire al vitei de vie. Foarte inspirat, Daniel a comparat viața vitei de vie cu viața omului- care in primii ani de viața nu contribuie cu multe (nici vita de vie nu are producție in primii cinci ani), in anii de mijloc ajunge la maturitate și are cele mai multe realizari, iar apoi in ultimii ani se afla in declin (iar vita de vie atunci se înlocuiește).
Am trecut apoi prin mai multe incaperi din crama gravitațională pana am ajuns in zona butoaielor, unde, pe peretele din fata am remarcat o sculptura a Sfântul Urban- patronul viilor, al vinului și al viticultorilor, celebrat de catolici pe 25 mai. Am înțeles ca este o sculptura veche, realizata in bronz de un stramos al proprietarului CRAMEI VILLA VINEA.
In aceasta sala ne-am așezat la masa și am făcut degustarea de vinuri, acompaniata de produse locale: un salam delicios de porc mangalița, felii de bresaola de vita, fasii de piept de rata afumat care se topeau in gura, bucăți de cârnați picanți, branza maturată cu busuioc.
Am degustat 5 vinuri, dintre care doua vinuri albe- o Fetească regală foarte buna și un Sauvignon Blanc cu note florale, apoi un roze super fresh din Pinot Noir și doua vinuri rosii- un Pinot Noir foarte bun și memorabilul cupaj Rubin- un asamblaj din Merlot, Fetească neagră și Zweigelt. Am înțeles ca acest cupaj este cel mai apreciat vin rosu al Villa Vinea și un cupaj unic in lume prin soiurile combinate. Este intr-adevar un vin extraordinar de bun!
Feteasca regală este un alt vin reprezentativ pentru Villa Vinea și pentru Transilvania. Este un soi de struguri nascut la incaputul anilor 1900 la Danes, o combinație din Fetească alba și Francusa. Din acest motiv se mai numește si Danasanca, iar denumirea de “Regală” se pare ca vine de la faptul ca i-a plăcut, sau ca a fost dedicat Regelui Ferdinand al României. Alte sinonime ale acestui soi sunt: Galbena de Ardeal, Feteasca de Danes, Koenigsast, Erdelyi Sarga si KiralyLeanyka- sau Fata Regelui.
Nu am gustat cu aceasta ocazie Cuvee Celest, vinul spumant al CRAMEI VILLA VINEA, dar am aflat câta munca este depusă pentru obținerea unui astfel de vin. Nu am încercat nici vinul Argilla- cu denumirea sa care face referire la solul argilos al zonei, un cupaj din Sauvignon Blanc, Fetească alba și Fetească regală, dar am încercat cu alta ocazie alt cupaj din Fetească Alba și Fetească Regală-Vinul Diamant, premiat de Gault&Millau.
Villa Vinea este sigura crama din Romania care produce vin din soiul german Kerner- o îmbinare intre soiurile Trollinger și Riesling de Rin, soi ce poarta denumirea unui poet german. Este un soi de struguri întâlnit frecvent in regiunea italiana South Tyrol, unde se afla Bolzano-locul de baștina al lui Heiner Oberrauch -proprietarul Villa Vinea. Tot de aici este și oenologul italian al CRAMEI VILLA VINEA – Celestino Lucin, care s-a remarcat prin vinificarea soiului Kerner la Crama Abația di Novacella aflată la baza Munților Dolomiți din zona Italiei menționata mai sus. Celestino Lucin a fost numit oenologul anului 2009 in Italia de Gambero Rosso- o publicație de renume din Italia, ce se ocupa cu promovarea vinurilor italienești.
CRAMA VILLA VINEA produce și palinca din struguri, mai exact din Pinot Noir. Nu am încercat-o încă, dar e pe lista mea… Interesant mi s-a părut și faptul ca aceasta crama organizează experiențe de căutat trufe- “Transylvania Truffle & Wine escape” si ca celebrează ziua Fetestii Regale – “Jazz & Slow Food”.
Update: In mai 2024 crama Villa Vinea si-a extins spatiul destinat degustarilor, iar inaugurarea lui s-a facut printr-un eveniment la care s-a servit un delicios risotto, pregatit in fata oaspetilor de insusi proprietarul cramei.
Odata cu extinderea spatiului destinat degustarilor a fost extinsa si zona receptiei, acolo unde l-am intalnit din nou pe Daniel- cel care ne-a intampinat si care ne-a oferit experienta in materie de degustari. Acum in zona receptiei sunt expuse la vanzare o multime de produse locale artizanale si gourmet. Prin acest lucru crama Villa Vinea a asociat vinurilor sale produse de buna calitate, care pot fi servite cu vinurile lor si in acelasi timp ajuta la dezvoltarea artizanilor locali. Din produsele gasite aici am remarcat borcanele cu carpacio de trufe negre, tarrufata cu hribi și trufe, pastele artizanale, zacusca de vinete și dulceața de prune gătite la ceaun cu foc de lemne, crema cu alune de pădure, mierea, crema de oțet din vin și din mere, usturoiul negru, sucul de mere si mezelurile din porc mangalitza.
Fata de alte crame vizitate, la crama Villa Vinea am observat un trafic mare de cumparatori direct de la crama, si faptul ca acestia pot degusta vinul inainte de cumparare.
Pentru degustari vin, tururi și rezervări evenimente contactați reprezentanții Cramei Villa Vinea la numerele de telefon de pe site: https://villavinea.com/evenimente/
Din aceasta zona puteți vizita ușor obiectivele turistice din Targu Mures, Tabara de sculptura de la Oarba de Mures, Castelul Rhedey din Sangeorgiu de Padure, Calvarul Secuiesc de la Vetca, Biserica fortificata din Boian, Biserica fortificata din Bagaciu, Castelul Bethlen din Cetatea de Balta, s.a.m.d.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
2 Comments