Am vizitat REZERVATIA UNESCO DELTA DUNARII de peste douazeci de ori, si cu aceste ocazii am facut plimbari pe fiecare canalut si lac aflate intre cele trei brate principale, descoperind Delta Dunarii in mai multe ipostaze, in functie de anotimp.
Cu ocazia acestor calatorii m-a prins „microbul”, si m-am indragostit iremediabil de acest paradis. In acelasi timp, am vizitat in drumul meu spre Delta Dunarii toate obiectivele mai mult sau mai putin turistice, si astfel va recomand si voua, atunci cand ajungeti in zona, sa vizitati cel putin Cetatea Enisala, Manastirea Celic Dere, Cheile Dobrogei si Capidava.
Nu sunt pescar, dar iubesc natura, aerul proaspat si umed al Deltei Dunarii, imaginile feerice si fauna bogata, casele cu stuf vopsite in alb si cu decoratiuni de lemn traforat, evidentiat in nuante de albastru si verde, linistea baltilor, si nu in ultimul rand pestele gatit in numeroase feluri…
Delta Dunarii e zona lotcilor manuite cu pricepere de lipovenii din Rusia, care in fata luptelor religioase si-au gasit adapost in cea mai toleranta tara europeana a acelor vremuri, dar si locul in care au existat in trecut scopitii -cu ritualurilor lor ciudate…
CHILIA este un brat pitoresc, dar destul de greu accesibil, fara sa aibe o infrastructura turistica atat de buna. Am ajuns in Chilia si cu masina, dupa ce la Tulcea am traversat Dunarea cu bacul.
Numele Chiliei m-a dus intotdeauna cu gandul la melodia lautareasca a lui Ionel Tudorache, „La Chilia’n port” si la luptatorul legendar Achile, care se pare ca a fost ingropat in zona, cel mai probabil pe Insula Serpilor, luptator care a dat numele Orasului Chilia.
Chilia este un oras-sat, situat la capatul lumii, care se mandreste in principal cu imensa lui biserica alba.
Bratul SULINA este un brat navigabil, ceea ce-l face foarte plictisitor, daca nu te abati pe canalele adiacente, iar pretul unei excursii in aceasta zona creste destul de mult, datorita distantei parcurse cu barca.
Bratul Sulina este principalul drum spre Crisan- unde am gasit frumoase pensiuni cu piscina, si drumul spre Mila 23 si spre Orasul Sulina.
In schimb, Bratul SFANTUL GHEORGHE este accesibil cu masina, si este foarte bogat in facilitati de cazare de toate categoriile.
Aici, puteti sa va cazati la hoteluri sau pensiuni cu piscina, pe care le gasiti la MAHMUDIA, MURIGHIOL si in cele doua DUNAVETE, sau sa stati mai retras in zona Uzlinei.
Daca tocmiti o barca din satele mentionate mai sus, puteti sa faceti tururi pe canale sau sa mergeti pana la capatul bratului si sa ajungeti in Satul Sfantul Gheorghe unde, este principalul loc de intalnire al Dunarii cu Marea Neagra.
Asadar, in cazul in care nu ai mai fost aici, iti recomand sa incepi aventura ta in Delta Dunarii pe Bratul Sfantul Gheorghe, cazandu-te in zona Uzlinei sau a Dunavetelor. Incearca neaparat scrumbia la gratar, crapul la protap, icrele de stiuca, bibanii iuti la cuptor, stiuca cu hrean, storceag-ul, saramura de crap, si muulte altele…
Intotdeauna cand am plecat din Delta Dunarii, mi s-a facut rapid dor de mirosul imbatator de salca, de mireasma nuferilor si de intinderile nesfarsite de apa, pe care doar in Delta Dunarii le gasesti in combinatia perfecta, unica, de parfum scump, totul servit pe un fundal sonor oferit de cea mai diversa formatie simfonica, o echipa multinationala de pasari, gaze si amfibiene, care are cea mai mare rezonanta pe inserate, mai ales daca stai la cort…
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee de pe harta taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
16 Comments