Muzeul Marinei Mangalia, obiective turistice Constanta, torpile, submarinul Delfinul,

Atunci cand va intoarceti din sudul litoralului si va indreptati inspre Bucuresti, va recomand sa va opriti si in Mangalia, unde veti gasi interesante obiective istorico-turistice. Cele mai importante obiective turistice ale Orasului Mangalia sunt Moschea Esmahan Sultan, Muzeul de Arheologie Calattis si Muzeul Marinei.

Din pacate pentru Orasul Mangalia, ruinele Cetatii Calattis sunt sub un hotel, si nu sunt puse deloc bine in valoare, iar alte ruine din apropiere sunt “infrumusetate” doar cu balarii…

Dupa ce vizitati aceste obiective, va recomand sa luati masa la una dintre terasele din portului turistic si sa faceti o plimbare pe faleza Orasului Mangalia.

Vechea colonie greceasca Callatis si-a luat denumirea de la genovezii care o numeau Pangalla. Mangalia a aparut mentionata in forma de astazi undeva prin anii 1500. Zona a cunoscut stapanirea greceasca, romana, bizantina, a Regatului Vlaho-Bulgar, a Despotatului Dobrogei, a lui Mircea cel Batran, a turcilor, iar in final a fost alipita Romaniei in 1878.

MOSCHEEA ESMAHAN SULTAN din Mangalia mi s-a parut a fi cel mai frumos obiectiv turistic al orasului. Este cel mai vechi lacas de cult musulman din Romania- fiind construita in jurul anilor 1500 din ruinele Cetatii Callatis. Poarta numele ctitorului sau, Esmahan, fiica Sultanului Selim al II- lea.

Moscheea Esmahan Sultan, piatra funerara cu turban
Moscheea Esmahan Sultan, piatra funerara cu turban

Aceasta moschee este mai interesanta si mai valoroasa fata de Moscheea Gazi Ali din Babadag si de Geamia Hunchiar din Constanta. La aceasta apreciere nu au contribuit doar istoria, frumusetea moscheii, aleile si peisagistica ce o puneau in valoare, ci si cimitirul cu pietrele sale funerare. Turbanul sculptat in varf al pietrelor funerare mi-a trezit curiozitatea, pentru ca era prima data cand vedeam asa ceva. Ulterior, am mai intalnit astfel de pietre si la Muzeul Orasului Timisoara. Am inteles ca in cimitirul Moscheii Esmahan Sultan au fost inmormantati oameni importanti ai vremii, iar turbanul pus pe piatra de mormant sugereaza decapitarea persoanei respective…

Adresa: Str. Oituz nr. 1, Mangalia.  Program de vizitare zilnic 9-18

MUZEUL DE ARHEOLOGIE CALATTIS este unul dintre cele mai mici muzee de acest fel din Romania, si astfel, are nevoie sa fie deservit de trei angajati…

I-am gasit preocupati sa manance pufuleti, asa ca nu am stat prea mult pe aici. Nu inteleg pentru ce sunt angajati 3 oameni la un muzeu atat de mic, oameni care doar stau, care nu-ti ofera informatii legate de exponate. Si, ca si la alte muzee din Romania, avem taxa de fotografiere de cateva ori mai mare fata de pretul biletului, pe cand in alte tari avem afise care-ti recomanda sa faci poze si sa le postezi pe Instagram/Facebook, ca sa ii promovezi…Asta e “munca la stat”, nu ai obiective de performanta, nu trebuie sa imbunatatesti nimic, nu trebuie sa cauti clienti, doar stai si-ti astepti leafa…

Am apreciat totusi la acest muzeu fatada ce imita arhitectura unui templu roman, un mozaic roman si basoreliefurile ce reprezentau Calaretul Trac pe care le-am vazut la muzeul din Histria, la Muzeul Militar Bucuresti, la Muzeul de Arheologie Constanta, etc. Am gasit interesante si inedite la acest muzeu si cele doua morminte in piatra.

Muzeul de Arheologie Callatis

MUZEUL MARINEI DIN MANGALIA este fratele mai mic al Muzeului Marinei din Constanta. Chiar de la sosea te atrage la el cu o nava- vedeta torpiloare, expusa in curte.

As putea spune de la inceput ca locul cel mai interesant pentru baiatul meu a fost curtea, pentru ca aici, pe langa aceasta nava, mai sunt expuse cateva torpile, cateva tunuri antiaeriene, o carma de nava, mine marine, etc. Curtea se poate vizita la liber, fara a plati biletul de 5 lei de adult. Totusi, chiar daca muzeul este format din doar 2 camere si nu sunt prea multe exponate, trebuie sa intrati si in el daca tot ati ajuns pana aici.

In cele doua camere ale muzeului am gasit un panou cu noduri marinaresti- si am retinut denumirile nodurilor “gura de stiuca” si “picior de caine”. Am vazut apoi un costum vechi de scafandru, instrumente de navigatie, tuburi de proiectile si doua machete- cu submarinul Delfinul si cu o vedeta torpiloare.

De pe un alt panou, cu comandantii Marinei Militare Romane, am aflat ca primul comandant al marinei a fost Nicolae Steriade, intre anii 1860-1863.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Aproape de acest muzeu se afla portul de yahturi de la Limanu, iar daca vreti sa nu o luati spre Bucuresti pe Autostrada Soarelui, si mai aveti timp de explorat Romania, atunci mai puteti vizita in zona Mausoleul de la Adamclisi, Manastirea Dervent si satele pitoresti Aliman si Rasova – unde se afla viile ALIRA.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *