Am brazdat tinutul Bucovinei de foarte multe ori, atunci cand mergeam din Ardeal sa ne vizitam dragii nostri bunici din Moldova. In acele ocazii am incercat sa vizitam cat mai multe obiective turistice din frumoasa Bucovina. Numele tinutului vine din germana- Buchenland, apoi in slava s-a numit Bukowina sau in romana Tara Fagilor si a apartinut de istoricul Principat al Moldovei pana in anii 1700, cand a fost anexat la Imperiul Habsburgic.

De data aceasta nu mai eram in trecere, caci destinatia noastra a fost chiar Bucovina. Si pentru asta, impreuna cu o gasca de prieteni, ne-am inchiriat pentru mai multe zile o frumoasa cabana si ne-am propus sa vizitam cateva obiective turistice interesante. Am ajuns astfel sa vizitam CHEILE MOARA DRACULUI SI PIETRELE DOAMNEI, MANASTIREA MOLDOVITA, LACUL IEZERUL SADOVEI, MUZEUL OULUI VAMA SI SATUL CIOCANESTI.

TransRarau, obiective turistice Bucovina, Moldova, Romania, Pietrele Doamnei, traseu montan, drumetie munte

Incep prezentarea obiectivelor vizitate in Bucovina cu Cheile Moara Dracului, chiar daca noi nu le-am vizitat neaparat in ordinea aceasta. Aceste chei spectaculoase erau salvate de acum cativa ani pe lista mea cu locuri de vizitat, iar acum mi-am indeplinit aceasta dorinta.

CHEILE MOARA DRACULUI au fost sapate de raul cu acelasi nume si sunt bine amenajate- cu podete si treceri de lemn de pe un versant pe altul. Sunt chei foarte scurte. Au circa 70 metri lungime, iar pana la intrarea in chei am mai parcurs pe jos de la parcare, inca vreo 400 de metri. Cheile Moara Dracului sunt chei usoare si se pot parcurge lejer cu copiii. Asta daca nu le vizitati iarna, asa cum am facut noi, atunci cand am gasit podetele de lemn acoperite cu gheata, ceea ce a transformat aceasta mini-drumetie intr-o adevarata provocare, iar timpul de parcurgere al cheilor probabil ca s-a triplat. Bineinteles ca tocmai acest lucru i-a incantat pe copii, iar acestia au ramas dupa acest traseu cu amintirea unei aventuri formidabile.

Cred ca sunt cele mai mici chei pe care le-am vizita pana acum, iar ca si comparatie cu alte chei, pentru ca sunt scurte, Cheile Moara Dracului mi-au amintit de Cheile Turenilor si Cheile Borzesti. Podetele de lemn m-au dus cu gandul la cele din Cheile Varghisului, Cheile Tisitei si Cheile Zanoagei. Cheile Moara Dracului sunt comparabile din anumite puncte de vedere cu Cheile Turzii si mai putin inguste fata de Canionul Tamina. Nu sunt atat de spectaculoase cum sunt Cheile Corcoaia sau Cheile Nerei si nici nu sunt atat de solicitante cum sunt Cheile Rametului, Valea lui Stan, Cheile Sapte Scari si Canionul Horoabei. Prin Cheile Moara Dracului trece si un traseu turistic, marcat cu cruce rosie. Acest traseu dureaza circa 5 ore, avand punctul de plecare in Campulung Moldovenesc si sosirea la Cabana Rarau.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Ca sa ajungem la urmatorul obiectiv turistic, a trebuit sa urmam calea serpuita a unei sosele foarte pitoresti, asemanatoare cu cea din Culoarul Rucar-Bran, cu Transalpina sau cu Transbucegi. Transraraul, este o sosea spectaculoasa, care ne-a condus intr-o zi pana la PIETRELE DOAMNEI– cateva formatiuni de stanci calcaroase, care au dat numele rezervatiei in care se afla. Denumirea lor este posibil sa vina de la Doamna Elena- sotia domnitorului Petru Rares, intalnit la Manastirea Moldovita. Iar de la numele domnitorului Petru Rares este posibil sa fie dat numele Masivului Rarau- in care se afla Pietrele Doamnei.

Pana sa ajungem la Hotel Alpin Rarau- locul de unde am inceput traseul circuit de la Pietre Doamnei, ne-am oprit la doua punctele de belvedere, ca sa admiram peisajul superb ce se intindea la picioarele noastre. In vale era vreme urata, cu nori si fara zapada, in schimb sus, pe Transrarau, era si soare si zapada. De la unul din aceste puncte de belvedere, am zarit Stancile Pietrele Doamnei, ce se ridicau mandre din padurea deasa ce le inconjura. Foarte frumos amenajate sunt punctele de belvedere de pe Transrarau- cu parcari si casute ce servesc produse traditionale. Nici nu se compara cu cele de pe Valea Prahovei sau din alte zone turistice din Romania.

Traseul circuit la Pietrele Doamnei dureaza circa 2 ore si este deosebit de frumos. Ca sa incepem traseul, am parcat langa hotelul Alpin Rarau (cost 10 lei/zi) si am intrat in padurea inzapezita, luand urma marcajului cruce albastra. Aici, datorita zapezii si a padurii dese, am dat de o imagine de basm.

Cand am ajuns la baza masivului Pietrele Doamnei, peisajul s-a deschis cu o panorama ampla pana departe in zare- chiar daca Muntii Rarau nu sunt foarte inalti, avand doar 1651 m inaltime la Varful Rarau.

Am continuat mai departe traseul, escaladand pietrele cu atentie, pentru ca erau alunecoase, pana cand, la un moment dat, traseul continua abrupt in sus, in zona de lanturi, pana pe platoul Pietrelor Doamnei. Nu mai aveam mult pana sus, dar din pacate nu am continuat, pentru ca era prea alunescos si nu eram echipati corespunzator. Vara, cu siguranta acest traseu este accesibil si pentru copii, dar acum era prea periculos. Traseul de la Pietrele Doamnei este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Muntii Rarau, este accesibil si spectaculos, asa ca va invit sa-l vizitati!

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

La MANASTIREA MOLDOVITA am mai fost in trecut, iar acum, pentru ca era aproape de cazarea noastra, am zis sa-i mai facem o vizita. De ceva timp se plateste si taxa de intrare- 15 lei, ceea ce mi se pare normal, pentru ca este un monument istoric important, cu o arhitectura frumoasa si cu o pictura impresionanta. La fel platesti si in Europa, atunci cand vizitezi biserici istorice. Manastirea Moldovita este pe lista Unesco, alaturi de manastirile moldovenesti Patrauti, Arbore, Humor, Voronet, Probota, Sucevita, Sfantul Ioan cel Nou din Suceava, cele muntenesti Arnota, Hurez, cele sasesti Calnic,  Viscri, Saschiz, BiertanValea ViilorPrejmer si cea ungureasca Darjiu.

Manastirea Moldovita a fost ctitorita de Petru Rares-fiul lui Stefan cel Mare. A fost construita in anii 1500 si pictata la exterior dupa moda initiata chiar de ctitor. Toma de la Suceava a fost pictorul de curte a lui Petru Rares, la fel cum Parvu Mutu a fost pictorul Cantacuzinilor in Tara Romaneasca. In aceasta biserica au fost inscaunati domnitorii Stefan Tomsa si Miron Barnovschi (inmormantat in biserica din Iasi ce-i poarta numele).

Ctitorul Manastirii Moldovita, Petru Rares, a ctitorit si manastirile Humor si Probota (in ultima fiind si inmormantat). In tinerete, Petru Rares a copilarit la Galati, ajuns domnitor a cucerit Cetatuia din Brasov si a avut-o ca fiica pe brava Doamna Chiajna (sotia domnitorului Tarii Romanesti Mircea Ciobanu), intalnita la Manastirea Carnu si cea care a dat numele unei comune lipita de Bucuresti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am plecat apoi spre Iezerul Sadovei, dupa ce unul din prietenii nostri l-a propus cu inspiratie pe lista cu obiective de vizitat. Imaginile pitoresti ale lacului ne-au covins ca merita sa venim aici, in speranta ca o sa gasim si zapada pentru cei mici.

Pana sa ajungem la Iezerul Sadovei, am zarit pe marginea drumului un imens foisor de observatie-marcat pe harta ca PUNCT DE BELVEDERE. Ne-am oprit in parcarea din dreptul lui si i-am urcat scarile pentru o priveliste panoramica asupra Pasului Trei Movile- pas ce traverseaza Obcina Feredeului.

LACUL IEZERUL SADOVEI se afla langa satul Sadova si este un baraj natural, care s-a creat pe rauletul Ezer- un afluent al raului Sadova. Lacul Iezerul Sadovei este amenajat pentru agrement, cu un foisor cu bancute si este inconjurat de mai multe trasee de drumetie- unul ajungand pana la Lacul Bolatau, situat aproape, in amonte. Nu am facut vreun traseu acum, ci ne-am oprit langa lacul inghetat ca sa ne jucam cu copiii in zapada.

Bucovina este renumita pentru traditia sa in incondeierea oualor, iar aproape de Fundu Moldovei-unde ne-am cazat noi, se afla MUZEUL OULUI DIN VAMA, care se pare ca este cel mai mare muzeu de acest gen din Romania. Asa ca, intr-una din zile, i-am convins cumva si pe copii sa vina cu noi, spunandu-le ca o sa le aratam la acest muzeu oua de dinozauri, oua imense de strut sau minuscule oua de soparle Gecko.

Vizita a fost chiar interesanta, expozitia muzeului fiind mult mai mare fata de cum ma asteptam. In plus, nu ma asteptam sa fie un muzeu atat de vizitat! Era plin de lume. Toti se minunau de ouale frumos incondeiate de Letitia Orsivschi-artist roman recunoscut la nivel international. Am ramas placut impresionati de faptul ca am fost intampinati chiar de la intrare de catre artist, care ne-a prezentat istoricul si modul de organizare al muzeului. Doamna Letitia Orsivschi, imbracata intr-un frumos costum national, ne-a precizat ca sunt expuse in acest muzeu peste 11.000 de oua, atat din Bucovina cat si din intreaga lume.

Am aflat ca ouale sunt golite in prima faza de continut, cu ajutorul unei siringi, apoi sunt ornate cu ajutorul “chisitei”- instrumentul folosit la desenarea oualor si ne-a povestit despre simbolurile desenare pe coaja oualor. Ouale sunt incondeiate cu modele de pe broderiile costumelor traditionale, cu simboluri ce tin de religie, de ocupatie, de natura, de viata. Am retinut ca in trecut, taranul roman punea oul vopsit in poiata animalelor, ca protectie de vreme rea, facea semnul crucii si intona: “cele bune sa se adune, cele rele sa se spele”.

Prima incapere a Muzeului Oului Vama avea mai multe vitrine, in care erau expuse oua incondeiate in culorile albastru -dupa manastirea Voronet, rosu -dupa Manastirea Humor, verde – dupa Manastirea Sucevita.

Doamna Letitia Orsivschi ne-a spus ca in celelalte incaperi vom gasi o colectie impresionanta de oua diverse- oua cu o vechime de peste 100 ani, oua din diverse materiale, oua realizate pe toate continentele. Am vazut in Muzeul Oului Vama oua din portelan, din piatra normala, sticla, lemn, pietre semipretioase, replici dupa oua Faberge, oua cu motive chinezesti, din Tanzania, din Africa, din Peru, Mexic, Australia, India, Japonia, Israel, Dubai, Elvetia, oua rare de emu, nandu, broasca testoasa, crocodil, flamingo, gecko, vrabie, fragment de ou de dinozaur, etc.

Am remarcat oul de strut- care avea in interiorul sau pictat o cupola de biserica. Apoi am trecut pe langa un cos cu oua asezat intr-o covata de lemn, ce mi-a amintit de cele aflate la Muzeul Judetean Ialomita unde, sub un plug erau asezate doua oua pe un pat de grau si am aflat de traditia taranilor romani de a ingropa la prima brazda un ou, de obicei ramas dupa Paste, atunci cand de regula se incepea semanatul. Oul, ce semnifica viata, reinnoirea, era ingropat in prima brazda pentru a aduce o recolta noua, imbelsugata, iar covrigul, legat de manerul plugului si care se manca de taran ca si mic dejun la inceputul aratului, semnifica continuitatea recoltei, fiind facut dintr-o recolta mai veche.

Am remarcat la Muzeul Oului Vama si lampa de interior, realizata din oua traforate si lampa de la intrarea in muzeu, facuta din fier forjat in forma de ou. Copiii au fost atrasi bineinteles de ouale in forma de papucei, teren de fotbal, de jucarioare diverse si de cele desenate cu personaje din povesti.

Parca este obligatoriu sa vizitezi un astfel de muzeu atunci cand te afli in Bucovina, asa cum trebuie sa vizitezi si una dintre faimoasele sale manastiri. Asa ca, “Hai in Bucovina!”

Pentru program si tarife de vizitare va rog sa consultati site-ul official al muzeului :

https://www.muzeuloului-vama.com/index.php

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Intr-una din zile am trecut prin Pasul Mestecanis si am ajuns in CIOCANESTI-satul cu case incondeiate, ca ouale vazute la Muzeul Oului Vama.

Dupa ce ne-am parcat in centrul Comunei Ciocanesti, am luat-o la pas ca sa vedem celebrele case pictate cu motive treditionale. Am venit aici cu asteptari prea mari si am plecat cam dezamagiti. Satul Ciocanesti este supraevaluat, are o casuta muzeu, este mare ca intindere, iar casele erau prea rasfirate. In plus, ma asteptam sa vad mai multe case pictate si mai multa activitate turistica, astfel ca nu am stat prea mult aici. Am dat un tur cu masina, am fotografiat cele mai interesante case gasite si am plecat spre cazare, unde urma sa le facem copiilor un foc de tabara.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!

Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *