cetatea taraneasca de la Viscri, obiective turistice in Transilvania, Romania

In acest traseu prin Transilvania am vizitat Satul Saschiz – cu biserica sa inscrisa pe lista Unesco si cetatea taraneasca de deasupra satului, Satul Cloasterf – cu biserica sa prevazuta cu guri de tragere, Satul Crit – cu casele sale frumos colorate, Satul Mesendorf- cu biserica sa cu un swinger de aparare si celebrul Viscri- satul sosetelor de lana si a cetatii taranesti vizitata de atatea ori de Charles al Marii Britanii.

Acest traseu poate fi facut atunci cand sunteti intr-un concediu in zona Sighisoarei sau cand va aflati in trecere prin Transilvania, mergand inspre Bucuresti. Veti vedea cu aceasta ocazie presarate printre colinele ardelenesti cateva dintre perlele transilvanene, obiective turistice de mare frumusete.

Sighisoara, Saschiz, Cloasterf, Crit, Mesendorf, Viscri

Am inceput traseul cu Satul SASCHIZ sau Hunemburg in germana, sat ce a fost locuit prima data de secui si ulterior de sasi. Chizd, cum era numit de romani, a fost mentionat documentar prima data in jurul anilor 1300.

Satul Saschiz este important in primul rand pentru Biserica Sfantul Stefan, care se gaseste chiar langa drumul national si care este un monument inscris pe lista Unesco. Constructia acestei biserici incepe la sfarsitul anilor 1400, dar forma actuala este data in a doua parte a anilor 1600, copiind turnul cu ceas al Sighisoarei, oras cu care rivaliza la acel moment. Un eveniment important legat de istoria Bisericii Sfantul Stefan din Saschiz este si faptul ca, in aceasta biserica s-a tinut o sesiune a Dietei Transilvaniei.

Date de contact pentru vizitare: Dorothea Batea-Ziegler, telefoane 0265711755, 0748707930, casa nr. 427.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Un alt obiectiv important al Satului Saschiz este si CETATEA TARANEASCA. Construita in anii 1300 pentru a apara de primejdii locuitorii Saschiz-ului, cetatea domina inaltimile, oferind o panorama superba asupra zonei, cu focus pe semeata Biserica Safantul Stefan si pe drumul national ce serpuieste prin sat pana se pierde in zare. Merita pe deplin sa cuceriti dealul care duce pana la ea. Lasati masina in spatele caselor si apoi bucurati-va de o scurta plimbare prin natura, pana la cetate.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Merita sa va bucurati de zona Saschiz-ului oricand. Uneori o sa gasiti aici liniste si calmul tipic ardelenesc, iar alteori o explozie de bucurie si distractie in zilele saptamanii Haferland (http://www.haferland.ro/), a concursului Transilvania Bike Trails (http://tbtrace.ro/program/), a Sarbatorii Rabarbarului sau a weekend-urilor cu brunch-uri.

Am continuat mai departe traseul mergand spre Biserica fortificata CLOASTERF, care se remarca prin multimea gurilor sale de aparare, dispuse in partea de sus a navei. Aceste guri inconjoara biserica ca un brau, de jur imprejur. Astfel, biserica din Cloasterf parca se apara de una singura, fara sa aibe nevoie de un zid inconjurator masiv.

Date de contact pentru vizitare: Fam. Cherches nr. 99, telefoane: 0265711 674 sau 0744271907.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Satul CRIT m-a impresionat in primul rand prin frumusetea ornamentala a caselor sale. In romana a fost denumit initial “Cruce”, dupa termenul german “Deutsch Kreuz”.

Biserica fortificata din Crit dateaza de la inceputul anilor 1800, dar a fost ridicata pe locul unei alte biserici, ce a fost consemnata documentar prima data in a doua parte a anilor 1200. In schimb, zidurile si turnurile isi arata vechimea, fiind ramase de pe vremea primei biserici. Si aceasta biserica a fost o posesiune a celebrei Manastiri cistericiene Carta.

In lunile de vara Biserica fortificata din Crit este deschisa zilnic. Pentru mai multe detalii contactati la telefon 0740597493, Dl. Dietmar Deptner.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Satul sasesc MESENDORF a apartinut si acesta manastirii de la Carta si are in centrul lui o frumoasa biserica medievala fortificata. La aceasta biserica gotica se evidenteaza in primul rand intrarea in curte si turnul ei alb, ce se inalta semet dintre ziduri, avand in partea superioara deschideri folosite pentru auto aparare.

Biserica saseasca din Mesendorf are fortificatia prevazuta cu un swinger- un spatiu ingust dispus intre doua ziduri, folosit pentru casapirea celor ce incercau sa o jefuiasca.

Date de contact pentru vizitare: Doina Scoica, telefon 0740903744, casa nr. 102.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Inainte de a ajunge in Viscri, ne-am oprit la invitatia a doua pisici aflate pe marginea drumului, sa vizitam biserica fortificata din Satul Bunesti, aflata in undeva in spatele caselor.

Date de contact pentru vizitare: Fam. Wagner, telefon 0268248702, Bunești nr. 14.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Apoi, din BUNESTI am facut dreapta, parasind drumul national, pana am ajuns pe un taram retras, un loc magic care gazduieste frumoasa cetate de la VISCRI.

Si la Satul sasesc VISCRI am ajuns de mai multe ori, insotit de prieteni sau de familie si de fiecare data m-a uimit si m-a bucurat frumoasa cetate taraneasca.

biserica fortificata din Viscri

Cetatea taraneasca Viscri este un ansamblu imaculat, foarte bine pastrat, cu o forma care m-a dus cu gandul la basmele cu dragoni si cu cavaleri. Interiorul cetatii protejeaza frumoasa biserica, iar in zidurile sale este amenajat un mic muzeu, unde sunt expuse obiecte gospodaresti si agricole. Turnul bisericii iti ofera o minunata priveliste asupra Satului Viscri si a imprejurimilor, ca o poza instant a frumoasei Transilvanie.

Denumirea satului Viscri, intemeiat in jurul anilor 1200 la sosirea in zona a sasilor, provine de la denumirea germana WeisKircβ, ceea ce inseamna Biserica Alba. Este renumitul sat al sosetelor de lana, lucrate manual de femeile din sat si locul promovat de printul Charles al Angliei.

Program de vizitare: luni – sambata, 10:00-13:00 si 15:00-18:00. Date de contact:D-na Gerhild Gross,  telefon 0742077506 sau 0742069477. 

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Nu departe de iesirea din Cetatea taraneasca Viscri am gasit o casa saseasca, ce sta cu cu portile larg deschise, si unde, la umbra unui foisor, am putut servi o prajitura a casei si o socata rece, ocazie cu care am admirat si camerele amenajate ca si muzeu.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts