DE LA SIGHISOARA PE LA SASCHIZ- CRIT- MESENDORF-VISCRI

cetatea taraneasca de la Viscri, obiective turistice in Transilvania, Romania

Urmatorul traseu poate fi facut atunci cand sunteti intr-un concediu in zona Sighisoarei sau cand va aflati in trecere prin Transilvania mergand inspre Bucuresti. Veti vedea cu aceasta ocazie presarate printre colinele ardelenesti, cateva dintre perlele transilvane, obiective turistice de mare frumusete, unele inscrise chiar pe lista Unesco. Acest traseu ajunge pe la biserica si cetatea taraneasca din Saschiz si la bisericile fortificate din Cloasterf, Crit, Mesendorf si Viscri.

Sighisoara, Saschiz, Cloasterf, Crit, Mesendorf, Viscri

Primul obiectiv de pe traseu este SASCHIZUL sau Hunemburg in germana, locuit prima data de secui si ulterior de sasi. Chizd, cum era numit de romani, a fost mentionat documentar prima data in jurul anilor 1300.

Satul este important in primul rand pentru Biserica Sfantul Stefan care se gaseste chiar la drumul national si care este un monument inscris pe lista Unesco. Constructia bisericii incepe la sfarsitul anilor 1400, dar forma actuala este data in a doua parte a anilor 1600, copiind turnul cu ceas al Sighisoarei, oras cu care rivaliza. Un eveniment important legat de istoria bisericii este si faptul ca, in aceasta biserica s-a tinut o sesiune a Dietei Transilvaniei.

Date de contact pentru vizitare: Dorothea Batea-Ziegler, telefoane 0265711755, 0748707930, casa nr. 427.

 

Un alt obiectiv important al satului Saschiz este si CETATEA TARANEASCA. Construita in anii 1300 pentru a apara de primejdii locuitorii Saschizului, domina inaltimile oferind o panorama superba asupra zonei, cu focus pe semeata biserica si pe drumul national ce serpuieste prin sat pana se pierde in zare. Merita pe deplin sa cuceriti dealul care duce pana la ea. Lasati masina in spatele caselor si apoi bucurati-va de o scurta plimbare prin natura, pana la cetate.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Merita sa va bucurati de zona Saschizului oricand, calm si liniste tipic ardeleneasca sau explozie de bucurie si distractie in zilele saptamanii Haferland (http://www.haferland.ro/), a concursului Transilvania Bike Trails (http://tbtrace.ro/program/), a Sarbatorii Rabarbarului sau a weekendurilor cu brunch-uri.

Am continuat mai departe spre biserica fortificata din CLOASTERF, care se remarca prin multimea gurilor de aparare, dispuse in partea de sus a navei. Aceste guri o inconjoara ca un brau, de jur imprejur. Astfel, biserica parca se apara de una singura, fara sa aibe nevoie de un zid inconjurator masiv.

Date de contact pentru vizitare: Fam. Cherches nr. 99, telefoane: 0265711 674 sau 0744271907.

 

Satul CRIT m-a impresionat in primul rand prin frumusetea ornamentala a caselor. A fost denumit initial in romana “Cruce”, dupa termenul german “Deutsch Kreuz” si a fost si acesta o posesiune a celebrei manastiri cistericiene de la Carta.

Biserica fortificata din sat dateaza de la inceputul anilor 1800, dar a fost ridicata pe locul unei alte biserici, ce a fost consemnata documentar prima data in a doua parte a anilor 1200. In schimb, zidurile si turnurile isi arata vechimea, fiind ramase de pe vremea primei biserici.

In Crit am vazut cel putin o pensiune la care merita sa inoptati in cazul in care nu faceti un traseu si/sau vreti sa va opriti aici pentru mai multa savoare.

In lunile de vara biserica este deschisa zilnic. Pentru mai multe detalii contactati la telefon 0740597493, Dl. Dietmar Deptner.

 

Satul sasesc MESENDORF a apartinut si acesta manastirii de la Carta si are in centrul lui o frumoasa biserica medievala fortificata. La aceasta biserica gotica se evidenteaza in primul rand intrarea in curte si turnul ei alb, ce se inalta semet dintre ziduri, avand in partea superioara deschideri folosite pentru auto aparare.

O fortificatia prevazuta cu swinger, un spatiu ingust dispus intre doua ziduri, folosit pentru casapirea celor ce incercau sa o jefuiasca.

Date de contact pentru vizitare: Doina Scoica, telefon 0740903744, casa nr. 102.

 

Din BUNESTI, daca faci dreapta si parasesti drumul national, ajungi pe un taram retras, un loc magic care gazduieste frumoasa cetate de la VISCRI.

Dar inainte de a porni spre Viscri, noi ne-am oprit si am vizitat la invitatia a doua pisici aflate pe marginea drumului si biserica fortificata din Bunesti, aflata in undeva in spatele caselor.

Date de contact pentru vizitare: Fam. Wagner, telefon 0268248702, Bunești nr. 14.

 

Si la satul sasesc VISCRI am ajuns de mai multe ori, insotit de prieteni sau de familie si de fiecare data m-a uimit si m-a bucurat frumoasa cetate taraneasca.

biserica fortificata din Viscri

Este un ansamblu imaculat, foarte bine pastrat, cu o forma care m-a dus cu gandul la basmele cu dragoni si cu cavaleri. Interiorul cetatii protejeaza frumoasa biserica, iar in zidurile sale este amenajat un mic muzeu unde sunt expuse obiecte gospodaresti si agricole. Turnul iti ofera o minunata priveliste asupra satului si a imprejurimilor, o poza instant a frumoasei Transilvanie.

Denumirea satului Viscri, intemeiat in jurul anilor 1200 la sosirea in zona a sasilor, provine de la denumirea germana WeisKircβ, ceea ce inseamna Biserica Alba. Este renumitul sat al sosetelor de lana, lucrate manual de femeile din sat si locul promovat de printul Charles al Angliei.

Program de vizitare: luni – sambata, 10:00-13:00 si 15:00-18:00. Date de contact:D-na Gerhild Gross,  telefon 0742077506 sau 0742069477. 

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Nu departe de iesirea din cetate am gasit si o casa saseasca cu portile larg deschise, unde, la umbra unui foisor am putut servi o prajitura a casei si o socata rece, ocazie cu care am admirat si camerele amenajate ca si muzeu.

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

4 gânduri despre „DE LA SIGHISOARA PE LA SASCHIZ- CRIT- MESENDORF-VISCRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

97 − eighty nine =