CRAMA PIVNIȚA SAVU se află în inima Transilvaniei, in satul Ciumbrud, si face parte din Podgoria Aiud. O comoară viticolă ce păstrează vii tradițiile și esența vinului autentic românesc, Ciumbrud-ul este binecunoscut printre pasionații de vinuri, pentru tradiția viticolă ce se întinde de sute de ani si pentru solurile fertile si insorite de pe dealurile ce mărginesc râul Mureș. Această zonă a fost binecuvântată cu condiții ideale pentru cultivarea viței-de-vie, iar cramele locale, precum Pivnița Savu, duc mai departe această moștenire, îmbinând metodele tradiționale cu inovația modernă.
Am fost atras la crama Pivnița Savu de povestea si de vinurile lor albe speciale, realizate printr-un proces mai elaborat, de maturare pe drojdii fine timp de cel puțin 6 luni, și/sau baricate apoi încă cel putin 6 luni în baricuri din stejar european. Imi plac vinurile maturate pe drojdii fine, sau „sur lie” cum le zice francezul, pentru ca aceste vinuri au o structura mai cremoasa, sunt mai elegante și au un post gust mai savuros. Această procedură de vinificație este întâlnită la vinurile spumante din zona Champagne, la vinurile liniștite cum sunt Muscadet de pe Valea Loirei sau la Chardonnay-ul din Montrachet. În România am mai întâlnit astfel de vinuri linistite la crama Ferdi sau la Domeniul Panciu, iar pe zona de vinuri spumante la Silvania, Jidvei, Domeniul Panciu, Villa Vinea.
Cu o tradiție de peste 100 de ani și o pasiune reînviată pentru viticultură după Revoluție, la Pivnița Savu vinurile artizanale prind viață. Totul a început din pasiunea pentru vinuri și dorința de a valorifica tradiția locală. Primele vinuri au fost produse într-o pivniță și un garaj, amintindu-mi de mișcarea Garagiste din Franța – acei producători mici, care au creat vinuri excepționale în condiții neconvenționale. În 2016, această pasiune s-a transformat într-o afacere, iar crama a prins contur. Tradiția vinului s-a transmis de la bunic la copii si apoi la nepoți. Astăzi, nepotul Sergiu Savu a urmat cursurile Facultății de Horticultură din Cluj, iar pasiunea pentru vin îl determină să fie autodidact și să testeze noi metode de producere a vinului. Cu o suprafață de 10 hectare cultivate, familia Savu îngrijește atât viță-de-vie veche de peste 40 de ani, cât și plantații noi. Ciumbrudul se află la doar câțiva kilometri de Aiud si este cunoscut pentru Feteasca regală, soiul cel mai des întâlnit pe aceste meleaguri, dar Pivnița Savu cultivă și alte varietăți remarcabile precum Riesling, Pinot Noir și Sauvignon Blanc.
Crama Pivnița Savu organizează degustari în vie, dar doar cu o programare prealabilă.
Dacă ajungi oricum la Pivnita Savu fara vreo programare, iti vor arata cu drag crama, și iti vor oferi să incerci câteva vinuri direct din tancurile de inox.
Pivnița Savu – povestea vinului spusă cu suflet
Noi l-am gasit la cramă pe Savu Sergiu, care ne-a invitat să gustăm din vinurile lor. În cadrul acestei degustări am aflat mai multe despre această cramă, despre vinurile lor și am apreciat in mod special faptul ca au vinificat separat soiul de Feteasca regală în funcție de parcela din care a provenit. În plus, Sergiu experimentează și folosește metode diferite pentru aceeași Feteasca regală, unele vinuri fiind lăsate mai mult în macerație peliculara, și astfel capătă o culoare mai gălbuie și un gust mai intens cu note fine de iasomie, iar altele sunt lăsate mai puțin în maceratie și astfel au o culoare mai verzuie și mai mult arome de citrice și flori de câmp.
Feteasca regală este un vin alb emblematic al Transilvaniei, fiind cel mai cultivat soi din România. Este un soi de struguri nascut la inceputul anilor 1900 la Danes, o combinație din Fetească alba și Francusa. Din acest motiv se mai numește si Danasanca, iar denumirea de “Regală” se pare ca vine de la faptul ca i-a plăcut, sau ca a fost dedicat Regelui Ferdinand al României
Vinul roze al Pivniței Savu, Duchess of Transylvania, poartă un nume ce se dorește a aduce un omagiu Transilvaniei, si este obținut din Pinot Noir, un vin ce surprinde prin aciditate echilibrată și prospețimea ce amintește de gustul fructelor de pădure.
Un alt vin des întâlnit în Transilvania este Riesling-ul. Acest soi cel mai probabil a fost adus aici de sași, atunci când au numit acest teritoriu Țara Vinului/ Wineland. L-am găsit bineînțeles și la Pivnița Savu, cu aciditatea lui ridicată și aromele sale de flori albe.
Vinul creat din frantuzescul Sauvignon Blanc a întâlnit terroir-ul de la Ciumbrud și stilul de vinificație al Familiei Savu și a devenit cel mai premiat vin al Pivniței Savu. A obtinut printre altele și medalia de aur la Vinarium în 2022.
Deasemenea, crama Pivnita Savu a obtinut medalia de aur cu vinul Fetească Regală 2021 la competiția Berliner Wine Trophy, bronz cu vinul Special Selection Sauvignon Blanc 2021 la competiția DECANTER 2023, medalia de aur cu vinul Special Selection SB-21 la competiția Berliner Wine Trophy 2023, bronz cu vinul Special Selection SB-23 (Sauvignon Blanc 2023) la competiția DECANTER 2024, Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny – medalie de argint cu Traminer Roz 2022 – gama Familia Savu și Rhein Riesling – gama Special selection RR-21. Pivnita Savu a creat si vinul desemnat “vinul județului Alba” pentru anul 2024, iar la recentul concurs de vinuri dedicat micilor producători din județul Alba, vinul Pivnitei Savu SB-23 (Sauvignon Blanc, din 2023) a câștigat Marea Medalie de Aur.
Sustenabilitate și inovație
Pivnița Savu este dedicată reducerii impactului asupra mediului. Din 2021, crama a înlocuit dopurile clasice cu unele reutilizabile, cu amprentă zero de carbon, și a eliminat etichetele de hârtie pentru anumite vinuri.
Un aspect care merită menționat la Pivnița Savu este atenția deosebită acordată practicilor agricole. Familia a optat pentru normarea viței-de-vie pentru a obține vinuri de cea mai înaltă calitate și evită utilizarea chimicalelor, preferând metode sustenabile.
”Vinul aduce familia împreună”
Un motto care definește perfect filosofia Pivniței Savu este inscripționat pe cutiile lor de vin: „Unele lucruri poate se schimbă de-a lungul timpului, dar mereu începem și terminăm cu familia” – Anthony Brandt.
“Sunt exact atâtea ocazii speciale în viață câte alegem să celebrăm.”- este un alt motto despre viață pe care l-am găsit aici.
Istoria vinurilor din Ciumbrud
Satul Ciumbrud are o istorie impresionantă în viticultură. În 1855, Rieslingul de Rhin din Ciumbrud a câștigat Marea Medalie de Aur în Franța, iar în 1867 a obținut Medalia de Aur Napoleon al III-lea la Paris. Aceste vinuri erau atât de apreciate încât ajungeau până la Ducatul Veneției.
În 1935, aici s-a înființat Centrul Școlar Viticol, unde se experimentau cele mai valoroase soiuri și se pregăteau tinerii viticultori, dar care din păcate astăzi nu mai există.Dacă drumurile te poartă prin Transilvania, fă-ți timp să vizitezi Crama Pivnița Savu din Ciumbrud si sa descoperi vinul transilvănean! În zona mai poți vizita Aiudul, Alba Iulia, Blaj, Rimetea și Cetatea Trascaului, Turda, Cheile Borzești si Cheile Turenilor, Cheile Turzii și Salina Turda, Cheile Rametului, s.a.m.d.
Sper ca ți-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Te invit in incheiere sa descoperi si alte trasee interesante pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/