CHEILE BRATEI DIN MUNTII LEAOTA

Cheile Bratei, Bucegi, Varful Leaota, obiective turistice Romania

CHEILE BRATEI se afla la circa doua ore si jumatate de Bucuresti, dar sunt foarte putin cunoscute in comparatie cu Cheile Zanoagei si Cheile Tataru Mare aflate in vecinatate. Aceste chei nu sunt foarte spectaculoase, dar sunt o oaza de liniste fata de zonele aglomerate ale Muntilor Bucegi. De aici se poate urca in circa 3 ore pe Varful Leaota (2.133 m inaltime), urmand traseul ce se face pe versantul stang al cheilor, iar pe versantul drept se poate ajunge tot in 3 ore la Cabana Bolboci.

Ca sa ajungi in aceste chei, cel mai simplu este sa treci prin Targoviste, si apoi prin Moroieni, de unde o sa faci stanga pana la Tabara Caprioara. De aici vei schimba drumul de asfalt cu unul forestier. Drumul forestier trece la un moment dat chiar si printr-un vechi tunel- similar cu cel intalnit in rezervatia Buila Vanturarita, si urmeaza albia raului Bratei pe un drum comun ce duce la Cabana Bratei si la Cariera Lespezi.

Cheile Bratei, Bucegi, Varful Leaota, obiective turistice Romania

Inainte sa ajungi la Cariera Lespezi vei vedea pe partea stanga drumul ce duce la Cabana Bratei. La intrare este un indicator cu “drum interzis circulatiei publice”, desi am vazut destule masini urmand acest drum. Nu am inteles de ce accesul pe acest drum este interzis, in conditiile in care este doar un drum forestier si avem putine locuri in tara asta care nu sunt extra aglomerate. Si daca tot este interzis, nu am inteles de ce nu este pusa acolo o bariera. Astfel, ii obliga pe cei ce vor sa urce la Leaota sau sa mearga pana la cabana Bratei, sa parcurga pe jos circa 4 km, eventual cu bagaje si cu copii…Partea plina a paharului ar putea sa o vada in principal biciclistii, care pot lasa masina pe marginea drumului la acesta intersectie si pot continua nestingheriti si neamendati pe acest drum forestier pana la Cabana Bratei sau chiar mai departe.

Cheile Bratei, Bucegi, Varful Leaota, obiective turistice Romania

Se pare ca aceasta zona este inclusa la limita in Parcul National Bucegi, si astfel nu ai voie sa campezi sau sa faci foc, dar esti si obligat sa platesti o taxa de 10 de persoana pentru intrarea pe aceasta vale. O taxa pe care am platit-o pentru nimic. Nimic amenajat, nicio parcare, nici cosuri de gunoi, bancute, o toaleta, nimic…Si in alte tari parcurile nationale sunt cu taxe, dar acolo se si ofera mult pentru acea taxa. La noi, tara este condusa de politicieni si functionari care habar nu au ce inseamna o buna gestiune in folosul poporului sau cum se face turismul si nici nu-i intereseaza sa copieze de la altii, dar sa mai si vina cu idei inovatoare.

Noi ne-am intalnit la intoarcere cu un ranger si i-am platit cei 10 lei de persoana, dar am vazut o multime de cetateni romi venind aici dupa ciuperci si pe acestia nu i-a mai oprit nimeni. Tipic pentru fortele de ordine romane: daca vad parinti cu copii sau oameni in varsta ii taxeaza/aplica legea, dar daca vad  doi-trei indivizi mai solizi se uita in alta parte…

Am vazut semne de foc in poienite si pe langa ape, semn ca unii au innoptat cu cortul aici, si din pacate am mai vazut si gunoaie aruncate pe jos. Parerea mea este ca se pot amenaja frumos multe locuri in Romania, astfel incat mai multi oameni sa ramana in tara pentru concedii.

Singurul loc legal de campare in Cheile Bratei este in curtea cabanei Bratei, altfel va trebui sa te intorci si sa te cazezi in Moroieni sau in Sinaia.

In dreptul cabanei se face un drum costis de circa 10 minute, drum care te duce in drumul forestier si care iti ofera mai sus o privire ampla asupra acestor vai. Sunt intr-adevar multe ciuperci pe aici, am gasit manatarci si galbiori, iar luminisurile sunt pline de sunatoare, mure, fragute si afine.

Inainte sa ajung in aceste chei am vazut un indicator la stanga, spre Cheile Ratei, dar nu am ajuns cu aceasta ocazie acolo. Mi s-au parut interesante si aceste chei, dar am inteles ca drumul forestier ce duce aici, chiar are o bariera pe care deseori o gasesti uneori inchisa.

Cu siguranta o sa mai venim in acest loc minunat! Speram ca intre timp autoritatile din Romania sa organizeze cat mai multe locuri naturale si parcuri nationale intr-un mod in care sa fie protejate flora si fauna, dar si sa se poata face un turism accesibil tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *