CHEILE BRATEI se afla la circa doua ore si jumatate de Bucuresti, dar sunt foarte putin cunoscute in comparatie cu Cheile Zanoagei si Cheile Tataru Mare aflate in vecinatate.
Aceste chei nu sunt foarte spectaculoase, dar sunt o oaza de liniste in comparatie cu zonele aglomerate ale Muntilor Bucegi. De aici se poate urca in circa 3 ore pe Varful Leaota (2.133 m inaltime) sau se poate ajunge tot in circa 3 ore la Cabana Bolboci.
Ca sa ajungi in Cheile Bratei, cel mai simplu este sa treci prin Targoviste, apoi prin Moroieni si sa faci stanga pana la Tabara Caprioara. De aici vei schimba drumul de asfalt cu unul forestier. Drumul forestier trece la un moment dat chiar si printr-un vechi tunel- similar cu cel intalnit in Rezervatia Buila Vanturarita, si urmeaza albia Raului Bratei pe un drum comun ce duce la Cabana Bratei si la Cariera Lespezi.
Inainte sa ajungi la Cariera Lespezi vei vedea pe partea stanga, drumul ce duce la Cabana Bratei. La intrarea pe acest drum este un panou pe care e scris “drum interzis circulatiei publice”, desi am vazut destule masini urmand acest drum. Nu am inteles de ce accesul pe acest drum este interzis, in conditiile in care este doar un drum forestier si oricum avem putine locuri in tara asta care nu sunt extra aglomerate. Si daca tot este interzis, nu am inteles de ce nu este pusa acolo o bariera. Datorita faptului ca acest drum este interzis circulatiei publice, cei ce vor sa urce pe Varful Leaota sau sa mearga pana la Cabana Bratei sunt obligati sa parcurga pe jos circa 4 km, eventual cu bagaje si cu copii, asta daca nu vor sa fie amendati de jandarmi…
Se pare ca aceasta zona este inclusa la limita in Parcul National Bucegi, si astfel nu ai voie sa campezi sau sa faci foc, dar esti si obligat sa platesti o taxa de 10 de persoana pentru intrarea pe aceasta vale. O taxa pe care noi am platit-o pentru nimic… Nimic amenajat, nicio parcare, nici cosuri de gunoi, bancute, o toaleta, nimic…Si in alte tari parcurile nationale sunt cu plata, dar acolo se si ofera mult pentru acea taxa (parcari, toalete, bancute, cosuri de gunoi, restaurante, poteci eco, etc.). La noi din pacate, tara este condusa de politicieni si de functionari publici care habar nu au ce inseamna o buna gestiune in folosul poporului, sau cum se face turism, si nici nu-i intereseaza sa copieze de la altii, dar sa mai si vina cu idei inovatoare.
Noi ne-am intalnit la intoarcere cu un ranger si i-am platit cei 10 lei de persoana, dar am vazut o multime de cetateni romi venind aici dupa ciuperci, si pe acestia nu i-a mai oprit nimeni. Tipic pentru fortele romane de ordine- daca vad parinti cu copii sau oameni in varsta ii taxeaza/aplica legea, dar daca vad doi-trei indivizi mai solizi se uita in alta parte…
Am vazut semne de foc in poienite si pe langa ape, semn ca unii au innoptat cu cortul aici, si din pacate si-au lasat si gunoaiele aruncate pe jos. Un comportament inacceptabil, care trebuie penalizat.
Parerea mea este ca se pot amenaja frumos multe locuri din Romania, astfel incat sa fie oferite conditii civilizate de a petrece timpul in natura, si astfel din ce in ce mai multi oameni sa ramana in tara pentru concedii.
Singurul loc legal de campare in Cheile Bratei este in curtea Cabanei Bratei, altfel va trebui sa te intorci si sa te cazezi in Moroieni sau in Sinaia. Noi am petrecut weekendul la cabana, unii in camerele cabanei, altii la cort in curtea acesteia.
De la Cabana Bratei poti face cu copiii o dumetie lejera, continuand drumul de piatra ce tine cursul raului, sau poti urma traseul spre Cabana Bolboci, un traseu care incepe de peste drum de Cabana Bratei, si care iti ofera o privire ampla asupra acestor minunate vai.
Am gasit multe ciuperci pe aici, manatarci si galbiori, iar luminisurile sunt pline de sunatoare, mure, fragute si afine.
Intr-un alt weekend am venit pana aici intr-o tura de o zi din Bucuresti, ca sa urcam pana pe Varful Leaota. Traseul este marcat cu cruce rosie, dureaza circa 7 ore dus-intors si incepe la circa 30 de metri de Cabana Bratei.
Pentru a intra pe traseu trebuie sa traversezi rauletul pe un pod improvizat de lemn, amplasat sub fostul pod de metal ce ducea la Cantonul Forestier Bratei.
Cum am trecut raul, am dat de cantonul forestier care era parasit. Am tinut apoi drumul in sus pe unde parea sa fie o poteca destul de larga, dar cum dupa cateva minute nu am mai vazut niciun semn, ne-am intors langa canton. Trebuia de fapt sa facem stanga si sa trecem alt raulet, urcand pieptis abruptul muntelui.
Prima parte a traseului a fost destul de solicitanta. Am urcat numai prin padure pret de vreo 2 ore. Este un traseu potrivit pentru vara, pentru ca este racoros, dar mai putin potrivit pentru copii, care probabil il vor considera obositor si plictisitor, in lipsa unor peisaje ample.
A doua parte a traseului traverseaza un luminis cu iarba foarte inalta, trece pe langa o stana si prin golul alpin plin de merisoare si afine. In partea aceasta singurul ghidaj pe care l-am avut au fost niste movilite de piatra si este bine sa te orientezi aici dupa o harta sau dupa aplicatia Muntii Nostri.
Am ajuns pana langa Varful Ratei (2021m) pe vreme senina si ne-am putut bucura de privelistile imprejurimilor, dar apoi a inceput ploaia si fara un aplicatie abia mai vedeam pe unde mergem.
O sa mai vin in acest loc pentru a merge in Cheile Ratei. Acestea sunt cumva paralele cu Cheile Bratei si se ajunge la ele pe un alt drum forestier, care se face la stanga dupa Tabara Caprioara. Am vazut o data acest drum cu bariera lasata, iar o alta data bariera era ridicata, dar daca o sa o gasim ridicata, o sa lasam masina pe marginea drumului si o sa facem o drumetie pe jos.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
Bună seara, este ciclabil traseul?
Da. Este drum forestier in Cheile Bratei.