In urma ultimei vizitări a castelului Bethlen-Haller din Cetatea de Balta, un castel detinut de crama Jidvei, a rămas sa ma întorc aici ca sa fac și o degustare de vinuri.
Le cunosc bine vinurile, dar in fiecare an, mai toate cramele ies cu cupaje și etichete noi, și la fel este și cazul cramei Jidvei, care are 60 de etichete și circa 100 de sortimente de vin. In plus, Jidvei are 4 crame (la Jidvei, Blaj, Tauni și Balcaciu) și cu aceasta ocazie am vizitat doua dintre ele, pe cea de la Tauni si pe cea de la Jidvei.
Castelul Bethlen-Haller este o comoara pentru turismul din România și locul perfect pentru o degustare de vinuri. Aici arta, arhitectura si istoria se completeaza perfect cu nobletea vinului. Altfel apreciezi vinurile de la Jidvei atunci cand le savurezi intr-un cadru elegant, acompaniate de produse si retete locale. Gustul vinului este profund legat de pamantul in care creste vita de vie, de aici atat de mentionat termenul “terroir”, de la terra si termenul latinesc, iar solurile podgoriei Tarnavelor dau arome puternice si aciditate ridicată, fiind situate pe aceeasi linie cu renumitele zone viticole de vin alb din Franta, Champagne sau Alsacia.
Unul dintre locurile de degustare de la crama Jidvei este beciul castelului, ce este dotat cu o masa mare de degustare. In turnurile cilindrice ale acestuia s-au pus la depozitat vinuri vechi, iar intr-o incapere alăturată a fost organizata o zona de păstrare a murăturilor.
Gazda noastră la aceasta experiența a fost Anca Pal, o persoana entuziasta, care contribuie cu brio la crearea unui povesti de succes aici la Cetatea de Balta.
Degustarea de vinuri la crama Jidvei se face după o lista prestabilita, și a fost acompaniata cu o selecție de brânzeturi fine, cu genuri de afine și gutui, cu fructe stafidite și pâine făcută artizanal.
Am început degustarea cu o Feteasca regala din gama Clasic, un vin ușor, de vara, dintr-un soi specific acestei zone. Crama Jidvei are 700 de hectare plantate cu Feteasca regală, fiind astfel cea mai mare plantație cu acest soi din România. Feteasca regală a fost creată relativ aproape, la Danes, la inceputul anilor 1900 și este o combinație dintre Fetească alba și Francusa. Din acest motiv se mai numește si Danasanca, iar denumirea de “Regală” se pare ca vine de la faptul ca i-a plăcut, sau ca a fost dedicat Regelui Ferdinand al României. Alte sinonime ale acestui soi sunt: Galbena de Ardeal, Feteasca de Danes, Koenigsast, Erdelyi Sarga si KiralyLeanyka- sau Fata Regelui.
Am trecut apoi la un Sauvignon Blanc parfumat din gama Nec Plus Ultra- ce înseamnă in latina „Până aici, dincolo nu se mai poate! ”, semnificând un produs de excepție. Primul vin al gamei, Sauvignon Blanc 2009, a fost cel mai premiat vin alb românesc în anul lansării sale, fiind distins cu 8 medalii la cele mai importante concursuri internaționale de vinuri.
Am ajuns la gama Tezaur, gustând un roze 2022, realizat de oenologii Jidvei din soiurile Shiraz și Pinot Noir, cu nuanțe de somon sau cupru, si cu arome de fructe roșii. In satul Balcaciu, acolo unde Jidvei are una dintre crame și unde îmbuteliază distilate de vin, a fost găsit desenul Dragonul cu cap de femeie, un simbol aflat pe clopotul bisericii fortificate. Dragonul are cap de femeie, struguri la urechi și coada din vita de vie si a fost preluat pe eticheta gamei de vinuri Tezaur.
Am trecut apoi la un vin spumant, extra-brut, realizat prin metoda clasica, Champenoise și la un Traminer Roz demidulce, din gama Castel Jidvei.
Dupa ce am luat o scurta pauza si am mai facut un tur al domeniului, am vizitat și crama Jidvei, impresionanta ca și dimensiuni, împreuna cu crama Tauni- cea mai mare crama gravitațională din România, deschisa in 2014. Ambele crame sunt impresionante ca si dimensiuni si dotare cu echipamente tehnologice.
Aici am inteles cum se face o evaluare corecta a vinului, si ni s-a spus de viile tăiate și culese manual, si de parcelele monitorizate pentru vinurile ce intra in gama premium. Nu știam ca Jidvei cheamă anual oenologi romani și străini, membri Asociației Degustătorilor Autorizați din România, pentru a face clasificări de vinuri. Așa se explica cum de a evoluat atât de mult calitatea vinurilor produse de Jidvei.
Pe langa asta, fata de privatizare, când crama Jidvei a fost preluată cu 600 de hectare de vita de vie, acum are 2500 de hectare de vita de vie. O creștere remarcabila!
Va invit asadar si pe voi la o degustare in Castelul Bethlen- Haller, cu alura sa frantuzeasca, renascut acum și devenit un reper de marca pe harta turismului din România. CASTELUL BETHLEN-HALLER a fost inspirat de castelele din Franța, de pe Valea Loarei si fost construit in anii 1600 de familia maghiara Bethlen.
Domeniul castelului a fost dezvoltat si amenajat astfel incat sa fie cat mai atractiv din punct de vedere turistic. In cadrul complexului exista un restaurant, o herghelie de cai si un centru de echitatie, o miniferma de animale -cu struti, gaini de rasa, iepuri, magarusi și câteva sere de legume pentru restaurantul propriu.
Pentru rezervări și mai multe detalii va rog sa contactați crama Jidvei: https://www.jidvei.ro/
In satul Jidvei mai puteti vizita biserica fortificata, iar in imprejurimi puteti ajunge la bisericile fortificate din Bazna, Boian, Bagaciu, Curciu, Darlos, Ighisu Nou, la obiectivele turistice din Medias și Blaj, la tabăra de sculptura de la Oarba de Mureș, s.a.m.d.
Sper ca v-a placut traseul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/