Muzeul Federick Storck

Prin acest articol sper sa va inspir sa vizitati MUZEUL STORK, un muzeu gazduit chiar de casa-atelier in care au locuit si creat sotii Storck, iar prin aceasta vizita sa cunoasteti mai bine contributia acestor mari sculptori la arta romaneasca.

muzeul-federick-si-cecilia-storck-5

Asteptam de mult sa vad acest muzeu, un loc deosebit de frumos in care i-am cunoscut mai bine pe autorii operelor de arta admirate in muzeele din tara.

Constructia devenita muzeu in anii ’50, a fost ridicata la inceputul anilor 1900, si croita intr-un stil germanic- conform originilor tatalui lui Federic, dar dupa planurile Ceciliei Cutescu Storck.

Se poate observa in fiecare detaliu al casei faptul ca proprietarii au fost sculptori si iubitori de frumos. Am apreciat foarte mult si faptul ca patriotismul lor le-a inspirat opera, iar un exemplu in sensul aprecierii valorilor arhitecturale romanesti este fantana sculptata in piatra de catre Federic, o copie fidela a usii de intrare de la Manastirea Coltea din Bucuresti si asemanatoare cu cele ale manastirilor SinaiaFundenii Doamnei si manastirea brancoveneasca din Ramnicu Sarat, toate cu acelasi ctitor din familia Cantacuzinilor.

Aceasta fantana din camera principala este incadrata de o impresionanta pictura murala realizata de Cecilia si se intinde pe intregul perete.

O “bolta de vita de vie” sapata in frontonul usii de la intrare, basoreliefuri incastrate in perete, o multime de sculpturi asezate in curte, cahlele cu calareti ce impodobeau sobele, numeroasele sculpturi expuse in casa, mobilierul frumos sculptat, ceramica, tablourile interesante si copacul rasucit din curtea din spate, toate aceste detalii m-au fermecat la MUZEUL FEDERIC STORCK SI CECILIA CUTESCU STORCK si m-au facut sa indragesc si mai mult aceasta familie de artisti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Cu ocazi vizitarii MUZEULUI FEDERIC STORCK SI CECILIA CUTESCU STORCK mi-am mai fixat din cunostintele anterioare avute despre aceasta familie si despre contributia ei la patrimoniul de arta al Romaniei. Mereu m-am intrebat cine a realizat statuile Gigantii” din parcul Carol si am aflat acum ca a fost opera lui Federic Storck.

gigantii-lui-paciurea-si-stork-parcul-carol-1

Federic a fost profesorul lui Oscar Han- cel ce l-a sculptat in bronz pe Brancoveanu la biserica din Bucuresti care-l odihneste pe marele domnitor. A fost si profesorul lui Ion Jalea, cel pe care l-am intalnit la Constanta, la Cotroceni sau in casa Familiei Ceausescu.

Federic a realizat si sarcofagele lui Mihai Viteazul si Radu cel Mare de la Manastirea Dealu, sculpturile „Evanghelisti” pe care le-am vazut la cimitirul Bellu, bustul lui Obregia din fata spitalului cu acelasi nume din Bucuresti, sculpturile de pe Palatul de Justitie din Bucuresti, busturi ale Regelui Carol si ale Reginei Elisabeta.

Iar Cecilia, prima femeie profesor la o universitate de stat din Europa si sustinatoare a drepturilor femeilor– pentru care a gazduit in aceasta casa sediul asociatiei pentru emanciparea femeilor din Romania, a realizat in Aula Magna de la Academia de Studii Economice, marea fresca “Istoria Negotului Romanesc”, pe care am admirat-o o singura data in toti anii studentiei…

Istoria negotului romanesc, fresca ASE, Cecilia Cutescu Storck

Apoi, trebuie sa mentionez si realizarea unei importante lucrari la acea vreme, si anume pictura de pe plafonul din sala tronului de la Palatul Regal, azi Muzeul National de Arta.

Mi-a placut si ceramica realizata de Cecilia si am realizat pe loc ca nu am mai intalnit la artistii romani si latura de „ceramist”, asa cum am intalnit-o in special la artistii din Spania, iar gandul mi-a zburat imediat la spaniolul Juan Miro “intalnit” in Barcelona si Madrid.

Chiar daca nu am urmat un sir cronologic, in care sa mentionez in primul rand opera lui Karl Storck- tatal lui Federic, un mester venit in Tara Romaneasca imediat dupa Revolutia Pasoptista si ajuns mai apoi profesor la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti, ii subliniez acum importanta marelui sculptor prin evidentierea principalelor sale lucrari.  Karl Storck a realizat basoreliefurile care desavarseau constructia Universitatii din Bucurest- dar care au fost distruse din pacate de bombardamentele americane din Al Doilea Razboi Mondial, statuia domnitei Balasa pe care am vazut-o in curtea bisericii cu acelasi nume, statuia din fata Facultatii de Medicina din Bucuresti a lui Carol Davila, despre care am scris in prezentarea Pitestilor si a Conacului Golesti, statuia lui Mihail Cantacuzino din curtea Bisericii Coltea,  s.a.m.d.

Statuia Carol Davila, Storck
Statuia realizata de Karl Stork

Program de vizitare: luni, marti inchis, miercuri-duminica 10-18. Adresa: Str. Vasile Alecsandri nr. 16.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala! Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va rog sa cititi articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts

28 Comments

  1. Pingback: MUZEUL FEDERICK STORCK SI CECILIA CUTESCU STORCK, BUCURESTI – TARA DACILOR
  2. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PLOIESTI SI CONACUL STERE-BUCOV - TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *