Casa Experimentelor Bucuresti, Romanian Science Center, activitati pentru copii in Bucuresti, Scoala Altfel

Cum sa te distrezi cu copilul tau timp de trei ore in Bucuresti si pe deasupra sa descoperiti impreuna si cateva notiuni stiintifice? Vizitand CASA EXPERIMENTELOR DIN VITAN, un loc in care, atat copiii, cat si parintii lor, pot invata intr-un mod distractiv notiuni ce tin de fizica, matematica, iluzii optice, mecanica, acustica, s.a.m.d. “OMUL CAT TRAIESTE INVATA”- dupa cum spune bine-cunoscutul proverb, asa ca si noi am descoperit aici lucruri interesante.

Romanian Science Center, cum se mai numeste acest centru educational, este un loc in care se pot experimenta si invata o multime de lucruri. Am vazut la acest centru asemanari cu Muzeul Stiintei Dimitrie Leonida, dar la Casa Experimentelor este totul interactiv, fata de staticul caracteristic unui muzeu romanesc. Casa Experimentelor este diferita si fata de alte asemenea centre din Bucuresti, datorita dimensiunii spatiului expozitional si a numarului de experimente disponibile.

Haideti sa va spun mai exact ce am facut in acest loc, enumerand in ordinea preferintelor lui Vlad, experimentele care i-au placut cel mai mult:

  1. Prezentarile Bobinei Tesla si a Generatorului Van de Graaf

Bineinteles ca Vlad stia de masinile Tesla, asa ca, sa vada o inventie creata de Nikola Tesla, care produce fulgere adevarate, a fost cu adevarat impresionant.

Experimentul cu generatorul Van de Graaf a fost printre cele mai amuzante. Inveti despre electricitatea statica, obtinuta prin frecare, in timp ce te amuzi cand esti incarcat cu electricitate si cand parul din cap ti se ridica in aer, iar daca intinzi degetul spre o alta persoana provoci scantei…

Ne-a placut si faptul ca, in cadrul acestei prezentari, copiii erau implicati prin adresarea unor intrebari si repetitia unor cuvinte si astfel ca au mai invatat si despre Cusca Faraday si din ce este facut cel mai bun transportator electric, sau de ce se aprinde un tub fluorescent/neon in preajma unui camp electromagnetic, etc.

2. Patul Fakirului

Bineinteles ca fiecare copil a vrut sa se intinda pe patul din care ieseau mii de cuie adevarate… Initial, copiilor li s-a parut periculos, dar au prins curaj dupa ce li s-a explicat ca nu li se va intampla nimic rau, pentru ca presiunea cuielor se imparte pe suprafata corpului.

Nu am inteles totusi de ce nu i s-a spus simplu “patul cu cuie”. Denumirea de “Patul Fachirului” face referire la patul unui calugar care se supune unei penitente sau la patul folosit de un iluzionist?

3. Experimentul “Priveste-ti umbra”

Acest experiment consta in declansarea unui blitz intr-o camera obscura, iar umbrele celor prezenti in camera raman imprimate pe un perete. Incercati sa faceti umbre cat mai caraghioase!

4. Masa magnetica

Un joc clasic poate, prin care cei mici isi dezvolta abilitatile si se distreaza conducand bilute de metal cu ajutorul unui magnet. Bineinteles ca este distractiv pentru un copil de 8 ani, iar daca ii explici si ca functioneaza cu ajutorul magnetismului, mai si invata ceva cu acest joc.

5. Barele verticale cu magneti

Am ales sa ne jucam toti trei, ridicand si eliberand fiecare magnetul sau. Evident ca i-am alocat lui Vlad bara de PVC si astfel rulmentul sau ajungea mereu primul jos, dar i-am explicat ulterior si care este secretul care-l face mereu castigator…

6. Fotbalul cu titirezi

Pentru ca-i place fotbalul, Vlad a fost atras din prima de acest mini teren si i se parea distractiv sa controleze titirezul cu ajutorul unui magnet. Totusi, ar fi ajutat daca ar fi fost un teren mai mare.

7. Globul cu plasma

Cum sa nu fie magic sa atingi un glob in care danseaza cateva mini fulgere…?

8. Liftul lui Munchausen

O racheta de lemn in care copilul se ridica la tavan cu ajutorul unui scripete. Distractiv? Pentru copii cu siguranta DA!

9. Drumul scurt vs. rapid

Acest experiment este un joculet cu trei bile si trei trasee diferite, pentru a observa care bila va ajunge prima si de ce. Pentru baiatul meu a fost acum doar un joc, dar mi-as dori ca la scoala sa faca astfel de demonstratii, pentru a explica de ce o bila ajunge prima si relatiile dintre viteza, timp, distanta.

10. Pian pentru picioare si Mers pe bas

Distractie si muzica…

11. Traseul încurcat

Un traseu marcat pe un covor, pe care trebuie sa-l parcurgi cu o pereche de ochelari ce-ti modificau traseul… Nu e foarte usor, dar este distractiv de privit de catre ceilalti…

12.  Iluzia „Fragmente ARN”

Un panou cu o iluzie optica interesanta. Daca te uiti in centrul panoului si te indepartezi sau te apropii, ai impresia de miscare/de rotire a cercurilor desenate. Cu aceasta ocazie am aflat de lucrarile lui Akiyoshi Kitaoka – un profesor japonez de psihologie care a creat aceste desene cu iluzii optice.

Casa Experimentelor Bucuresti, Romanian Science Center, activitati pentru copii in Bucuresti, Scoala Altfel

12. Generator cu pedale

Vlad a mai vazut un dinam amplasat pe roata bicicletei ce produce energie electrica pentru a aprinde un bec, iar acum a pedalat cat a putut el, ca sa porneasca cat mai multe echipamente amplasate in panou. Si in felul acesta a avut parte si de sport si de invatatura si distractie…

13. Nori magnetici

Un joc asemanator cu masa magnetica, doar ca aici trebuia sa ridici cu un magnet, pilitura de fier care se afla intr-un recipient.

Casa Experimentelor Bucuresti, Romanian Science Center, activitati pentru copii in Bucuresti, Scoala Altfel

14. Lupul, capra și varza

O problema de logica, prin care trebuia sa transporti lupul, capra si varza cu anumite reguli..Aici, Vlad a vrut mai mult sa se joace cu vaporasul, il interesau mai putin regulile…

15. CE… Puzzle?

Un puzzle mai dificil, fata de cele cu care Vlad a fost obisnuit, dar cum este foarte ambitios, s-a chinuit sa-l faca.

Casa Experimentelor Bucuresti, Romanian Science Center, activitati pentru copii in Bucuresti, Scoala Altfel

https://www.casaexperimentelor.ro/page/32/experimente/

Mi-as fi dorit si eu ca la scoala, sa fi avut astfel de materiale, jocuri, prin care sa vad efectiv cum si unde se folosesc notiunile de matematica, fizica, etc. Din pacate nu a fost sa fie asa, dar imi pun speranta in schimbarea sistemului de invatamant actual de care sa beneficieze fiul meu, pentru ca altfel retii si intelegi formulele daca le vezi aplicabilitatea lor in viata reala.

Mi-a placut la Casa Experimentelor si faptul ca de aici poti cumpara pentru copii carti si jucarii cu tenta stiintifica, educationala.

Mai sunt si alte experimente la Romanian Science Center, experimente pe care va invit sa le descoperiti facand o vizita la fata locului. Puteti veni insotiti si de persoane care nu cunosc limba romana, pentru ca centru educational a pus la dispozitie, la fiecare experiment, planse explicative in limbile romana, engleza si italiana.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Avand in vedere ca suntem in mijlocul unei pandemii, vizitarea acestui centru educational se poate face cu programare prealabila. Sunt amplasate din loc in loc recipiente cu dezinfectant, iar spatiile care sunt atinse frecvent am vazut ca sunt sterse cu regularitate.

Poti parca chiar in curtea centrului, dar pentru asta trebuie sa suni la unui dintre numerele afisate pe site tunci cand ajungi la bariera. Noi am gasit loc de parcare regulamentar pe marginea drumului, pentru ca nu este o zona foarte aglomerata.

Am inteles ca in aceasta perioada de pandemie, centrului nu i-a mers prea bine, asa ca va recomand sa directionati catre acest ONG cei 3.5% din impozit. Asta am facut si noi si am mai luat un formular ca sa-l multiplicam si sa-l dam si altor colegi.

Sunt convins ca multinationale, mai ales cele din zona de tehnologie, vor fi interesate sa sponsorizeze acest centru, sau sa finanteze un program pentru copiii angajatilor, doar ca trebuie abordate de catre managementul acestui ONG.

Dupa aceasta experienta, daca mai aveti timp, va recomand sa traversati strada si sa faceti o plimbare placuta in “Delta Vacaresti”.

Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va recomand sa rasfoiti articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts

One Comment

  1. As dori sa va multumesc pentru eforturile depuse in scrierea acestui blog. Sper sa verific aceleasi postari de blog de calitate superioara ale dvs. mai tarziu. Intr-adevar, abilitatile tale de scriere creativa m-au motivat sa-mi iau propriul site personal acum 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *