IN VIZITA LA MUZEUL “CASA CESIANU FILIPESCU”

Casa Cesianu Filipescu, Muzeu Bucuresti, obiective turistice Romania (

Am vizitat de curand acest muzeu si am ramas impresionat de o multime de exponate de mare valoare, plecand de aici cu bagajul doldora de cunostinte. CASA CESIANU FILIPESCU este un muzeu relativ nou in viata culturala a orasului Bucuresti, fiind gazduit de casa unor personalitati aristocratice ale sfarsitului de secol 19, familiile Cesianu si Filipescu.

Inainte sa intru in muzeu m-am oprit in curtea spatioasa a vilei, ce se afla la doi pasi de Piata Victoriei. Aici, la umbra unor vechi arbori  am admirat o serie de sculpturi asezate in jurul unor bancute: Vlad Tepes, un cuplu de tarani care se indrageau, un ansamblu de ostasi, un cap de dac, un sportiv si mai multe personalitati.

Biletele se iau dintr-o anexa din stanga, unde am gasit expuse frescele salvate de Institutul de Arhitectura si Manastirea Vacaresti, pe care o mai vazusem in imagini la Casa sotilor Ceausescu de la Palatul Primaverii. Cu aceasta ocazie am aflat ca Manastirea Vacaresti a fost cel mai mare complex monastic al Europei de la acea vreme. A fost construit la inceputul anilor 1700 de domnitorul fanariot Nicolae Mavrocordat ca sa-i fie necropola a familiei si extins de fiul acestuia Constantin Mavrocordat. Iluminatul domnitor Nicolae Mavrocordat pe timpul caruia s-a ridicat si frumoasa Manastirea Stavropoleos a fost inmormantat aici, murind de ciuma. Manastirea Vacaresti a fost ridicata in stil brancovenesc, o adevarata bijuterie arhitectonica si a devenit inchisoare dupa Revolutia de la 1848. Aici au fost inchisi Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Ioan Slavici, Corneliu Zelea Codreanu. Am aflat cu aceasta ocazie de la muzeograf si ca Ceausescu a dorit sa mute aici Patriarhia dar patriarhul de atunci nu a acceptat, ca Sahul Iranului a vizitat acest complex si i-a sugerat lui Ceausescu idea infiintarii aici a unui muzeu de arta religioasa, iar acesta a imbratisat aceasta idee si a inceput renovarea complexului si construirea puscariei de la Rahova. Totusi, in anii ’80, din motive necunoscute inca, Ceausescu hotareste demolarea ansamblului desi acesta era déjà renovat. Inainte de demolare Sergiu Nicolaescu filmeaza aici cateva scene ale filmului “Noi cei din linia intai” si provoaca distrugeri considerabile bisericii. Ulterior am inteles ca s-a inceput aici constructia unui ansamblu al Justitiei, cu ministere si tribunal dar nu s-a mai continuat iar pe acele fundatii astazi s-a ridicat mall-ul Sun Plaza.

Am iesit din aceasta anexa si am intrat in cladirea principala. Am aflat din primele camere cum iti poti da seama de cauzele mortii unui om, ca semnele unei boli lasa urme pe oase ca si violentele armelor, dat fiind faptul ca pana sa se infiinteze politia lui Cuza erau destule jafuri si crime, facandu-se astfel trecerea la o panoplie de  arme foarte interesante.

Am admirat apoi cateva camere cu interioare de epoca, unde dulapul in forma de inima mi-a atras atentia dintre obiectele de mobilier, apoi tablourile Ceciliei Cutescu Storck, Pallady, Iser, masa turceasca pe carbuni cum am mai vazut la muzeul din Braila, telefonul regal, vasul imens de teracosa si dulapurile cu argintarie si farfurii pictate.

Ce mi s-a parut deosebit fata de alte muzee au fost si aplicatia care iti arata cum o sa arati peste 30 de ani, poate si pentru ca aici era in acel moment expozitia Muzeul Varstelor, precum si folosirea tabletelor sau al afisajului electronic pentru explicatiile obiectelor expuse.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Bilet de intrare 5 lei adulti, 2 lei elevi, studenti.. Program de vizitare: miercuri-duminica 10-18. Luni si marti inchis.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala!

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

2 gânduri despre „IN VIZITA LA MUZEUL “CASA CESIANU FILIPESCU”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *