CASA CESIANU FILIPESCU este un muzeu relativ nou in viata culturala a orasului Bucuresti, fiind gazduit in casa unor personalitati aristocratice ale sfarsitului de secol 19- familiile Cesianu si Filipescu. In urma acestei vizite, am ramas impresionat de multimea exponatelor valoroase prezente in acest muzeu si am plecat de aici cu bagajul doldora de cunostinte.
Inainte sa intru in MUZEUL CASA CESIANU FILIPESCU m-am oprit in curtea spatioasa a vilei, ce se afla la doi pasi de Piata Victoriei. In curtea umbrita de vechi arbori, am admirat o serie de sculpturi asezate in jurul unor bancute. L-am vazut sculptat pe Vlad Tepes, apoi un cuplu de tarani care se indrageau, un ansamblu de ostasi, un cap de dac, un sportiv si mai multe personalitati.
Biletele de intrare se cumpara dintr-o anexa amplasata in stanga cladirii principale, unde am gasit expuse si frescele Manastirii Vacaresti – salvate de Institutul de Arhitectura Bucuresti. M-am oprit sa le admir si mi-am amintit ca am vazut o expozitie cu pozele Manastirii Vacaresti la Casa sotilor Ceausescu de la Palatul Primaverii, iar locul acestei manastiri este amintit de Parcul Natural Vacaresti. Manastirea Vacaresti a fost o bijuterie de arhitectura brancoveneasca, ridicata in anii 1700 de domnitorul Constantin Mavrocordat. Manastirea a devenit inchisoare, dupa Revolutia de la 1848, aici fiind inchisi Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Ioan Slavici, Corneliu Zelea Codreanu. Ceausescu a dorit sa mute Patriarhia Romana la Manastirea Vacaresti, dar patriarhul de atunci nu a acceptat. Sahul Iranului a vizitat manastirea si i-a sugerat lui Ceausescu idea infiintarii aici a unui muzeu de arta religioasa, iar acesta a imbratisat aceasta idee si a inceput renovarea complexului si construirea puscariei de la Rahova. Totusi, in anii ’80, din motive necunoscute inca, Ceausescu a hotarat demolarea ansamblului, desi acesta era déjà renovat. Inainte de demolare, Sergiu Nicolaescu filmeaza aici cateva scene ale filmului “Noi cei din linia intai” si provoaca distrugeri considerabile bisericii. Ulterior am inteles ca s-a inceput aici constructia unui Ansamblu al Justitiei, cu ministere si tribunal, dar nu s-a mai continuat, iar pe acele fundatii s-a ridicat Mall-ul Sun Plaza. Cu aceasta ocazie am aflat ca Manastirea Vacaresti a fost la vreme sa, cel mai mare complex monastic al Europei. A fost construita la inceputul anilor 1700 de domnitorul fanariot Nicolae Mavrocordat- ca sa fie necropola a familiei sale si a fost ulterior extinsa de fiul acestuia- Constantin Mavrocordat. Iluminatul domnitor Nicolae Mavrocordat, pe timpul caruia s-a ridicat si frumoasa Manastirea Stavropoleos, a fost inmormantat aici, la Manastirea Vacaresti, dupa ce a murit de ciuma.
Am iesit apoi din aceasta anexa si am intrat in cladirea principala a Muzeului CASA CESIANU FILIPESCU unde, am aflat din primele camere, de cum poti afla cauzele mortii unui om si de faptul ca semnele unei boli lasa urme pe oase ca si violentele armelor. Am aflat si ca pana sa se infiinteze politia lui Cuza erau destule jafuri si crime in Tarile Romane si am vazut expuse aici si o panoplie de arme vechi.
Am admirat apoi cateva camere cu interioare de epoca unde, dintre obiectele de mobilier, dulapul in forma de inima mi-a atras atentia in mod special. Mi-au placut si tablourile Ceciliei Cutescu Storck, Pallady, Iser, masa turceasca pe carbuni- cum am vazut si la muzeul din Braila, telefonul regal, vasul imens de teracosa si dulapurile cu argintarie si farfurii pictate.
Deosebit la acest muzeu fata de alte muzee mi s-a parut a fi, aplicatia care iti arata cum o sa arati peste 30 de ani (poate si pentru ca aici era organizata in acel moment expozitia „Muzeul Varstelor”). Am apreciat si ca pentru a prezenta detaliile obiectelor expuse, s-au folosit tablete electronice sau afisajul electronic.
Bilet de intrare 5 lei adulti, 2 lei elevi, studenti.. Program de vizitare: miercuri-duminica 10-18. Luni si marti inchis.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala! Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va rog sa cititi articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/
2 Comments