Stiam de ceva timp ca merita sa ajungem la „DELTA VACARESTI„, dar pana acum nu am reusit sa vizitam acest paradis. Principalul motiv pentru care nu am ajuns aici a fost distanta, pentru ca, fata de locul in care locuiesc, Parcul Natural Vacaresti este amplasat in capatul opus al orasului, asa ca pentru o iesire rapida in natura am preferat mereu Padurea Baneasa, Parcul Herastrau sau Parcul Mogosoaia.
Am avut noroc sa vizitam „Delta Vacaresti” intr-o frumoasa duminica de decembrie, cand soarele ne-a incalzit fetele, iar aerul ozonificat si rece ne-a energizat si ne-a indemnat sa ne aventuram pe potecile strajuite de stufaris.
Parcul Natural Vacaresti pare ireal, o lume ascunsa in pantecul Bucurestiului, protejata de digurile de beton ridicate pentru nefinalizatul lac de acumulare Vacaresti. Cu aceste diguri de beton ne-am inceput calatoria- o imagine apocaliptica ce ne-a condus imediat in mijlocul acestui paradis natural.
Chiar daca nu s-a format la varsarea unui rau, asa cum este Parcul National Comana format pe Neajlov, sau marea Delta a Romaniei formata pe Dunare, Parcul National Vacaresti este un paradis deltaic in miniatura, denumit impropriu delta. Se gasesc aici peste 138 de specii de pasari- chiar daca panourile amplasate in zona le mentioneaza pe cele mai frecvent intalnite: lacarul mare, starcul rosu, boicusul, rata rosie, starcul pitic, starcul de noapte, porumbelul gulerat, grangurul, ghirighita cu mesaj alb, egretele de stuf, soimul randunelelor, cucul, lebada alba, lisita, corcodelul. Sunt si mamifere in delta din mijlocul Bucurestiului, asa ca asteptati-va sa intalniti o nevastuica, o vulpe, un bizam, o vidra, sau un chitcan pitic. Nu lipseste herpetofauna- din care intalnim testoasa de apa, tritonul cu creasta, buhaiul de balta cu burta rosie, sarpele de casa.
“Delta dintre blocuri” este administrarta de Asociatia Parcul Natural Vacaresti si este primul parc urban din Romania. A fost amenajata aici o poteca pedestra- Poteca Biodiversitatii Urbane ce are 2.3 km si se parcurge in circa 1 ora, traversand zonele cu apa pe poteci de lemn si intalnind in cale foisoare de observatie. Sunt si trasee care sunt inundate periodic, precum si 2 trasee pentru biciclisti, care au la dispozitie traseul de pe coama digului – denumit “Belvedere” si traseul din interiorul parcului – denumit “Printre balti“. Poti astfel sa “biciclesti in Vacaresti” pe trasee de circa 8 km.
Echipa Asociației Parcul Natural Vacarești organizează în anotimpurile calde tururi ghidate pentru preșcolari, elevi și studenți. Un tur durează aproximativ 2h și este ghidat de specialiști biologi, ornitologi sau ecologi. „Delta Vacaresti” are si rangeri urbani – voluntari care trebuie sa patruleze, sa o curete si sa o apere. Aceasta dispune si de o aplicatia mobila care te ghideaza prin parc, dar poti folosi si aplicatia google maps.
Sunt 3 intrari in Parcul Natural Vacaresti: intrarea A din fata complexului Asmita, intrarea B din intersectia Cheiul Dambovitei-Soseaua Vitan-Barzesti (acces pedestru), intrarea C din Strada Savinesti (acces pedestru si biciclete). Noi am parcat in Parcul Comercial Vitantis si am mers pe jos spre stanga pana dupa Rin Grand Hotel, cand am coborat spre poteca batatorita.
In 2017 a vizitat acest loc si a plantat un copac printul Charles al Marii Britanii, a carui stramosi i-am gasit in Sangeorgiu de Padure. De-a lungul timpului s-au organizat in acest minunat parc, printre gusteri, muri si macese, curse de plogging- alergat si strans gunoaie, semimaratoane, s.a.m.d.
In apropierea acestor locuri a existat in trecut Manastirea Vacaresti- o bijuterie de arhitectura brancoveneasca, ridicata in anii 1700 de domnitorul Constantin Mavrocordat. Manastirea a devenit inchisoare, dupa Revolutia de la 1848, aici fiind inchisi Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Ioan Slavici, Corneliu Zelea Codreanu. Ceausescu a dorit sa mute Patriarhia la Manastirea Vacaresti, dar patriarhul de atunci nu a acceptat. Sahul Iranului a vizitat manastirea si i-a sugerat lui Ceausescu idea infiintarii aici a unui muzeu de arta religioasa, iar acesta a imbratisat aceasta idee si a inceput renovarea complexului si construirea puscariei de la Rahova. Totusi, in anii ’80, din motive necunoscute inca, Ceausescu hotareste demolarea ansamblului, desi acesta era déjà renovat. Inainte de demolare Sergiu Nicolaescu filmeaza aici cateva scene ale filmului “Noi cei din linia intai” si provoaca distrugeri considerabile bisericii. Ulterior am inteles ca s-a inceput aici constructia unui ansamblu al Justitiei, cu ministere si tribunal, dar nu s-a mai continuat, iar pe acele fundatii astazi s-a ridicat mall-ul Sun Plaza. Am admirat frescele salvate de la Manastirea Vacaresti la Palatul Cesianu Filipescu, iar poze vechi cu manastirea am mai vazut la Palatul Primaverii al Ceausestilor.
Pentru ca nu am reusit cu aceasta ocazie sa exploram in intregime tot parcul, ne-am propus sa mai venim aici si primavara sau vara, si sa-l vedem astfel imbracat in alte haine. Foarte aproape de Parcul Natural Vacaresti se afla si Casa Experimentelor– un loc perfect pentru a petrece timpul cu cei mici.
Accesul publicului este permis intre orele: 6:00-22:00 in perioada 1 aprilie-30 septembrie si 07:00-17:00 in perioada 1 octombrie 31 martie.
2 Comments