VIZITATI “DELTA DINTRE BLOCURI”- DELTA VACARESTI SAU PARCUL NATURAL VACARESTI!

Delta Vacaresti, delta dintre blocuri, parcul natural Vacaresti, obiective turistice Bucuresti, turn de observatie pasari, foisor, traseu bicicleta

Stiam de ceva timp ca merita vizitata DELTA VACARESTI, dar pana acum nu am reusit sa ajungem la acest paradis. Parcul Natural Vacaresti, asa cum mai este denumit, este amplasat in capatul opus al orasului fata de locul in care locuiesc, asa ca pentru o iesire rapida in natura am preferat mereu Padurea Baneasa, Parcul Herastrau sau Parcul Mogosoaia.

Am avut noroc sa vizitam Delta Vacaresti intr-o frumoasa duminica de decembrie, cand soarele ne-a incalzit fetele, iar aerul ozonificat si rece ne-a energizat, facandu-ne sa ne aventuram pe potecile strajuite de stufaris.

Parcul Natural Vacaresti pare ireal, o lume ascunsa in pantecul Bucurestiului, protejata de digurile de beton ridicate pentru nefinalizatul lac de acumulare Vacaresti. Am inceput calatoria parca cu o imagine apocaliptica, iar dupa am pasit in paradis…

Chiar daca nu s-a format la varsarea unui rau, asa cum este Parcul National Comana format pe Neajlov, sau marea Delta a Romaniei formata pe Dunare, Parcul National Vacaresti este un paradis deltaic in miniatura. Se gasesc aici peste 138 de specii de pasari- chiar daca panourile amplasate aici le mentioneaza pe cele mai frecvent intalnite: lacarul mare, starcul rosu, boicusul, rata rosie, starcul pitic, starcul de noapte, porumbelul gulerat, grangurul, ghirighita cu mesaj alb, egretele de stuf, soimul randunelelor, cucul, lebada alba, lisita, corcodelul. Sunt si mamifere in delta din mijlocul Bucurestiului, asa ca asteptati-va sa intalniti o nevastuica, o vulpe, un bizam, o vidra, sau un chitcan pitic. Nu lipseste herpetofauna, din care intalnim testoasa de apa, tritonul cu creasta, buhaiul de balta cu burta rosie, sarpele de casa.

“Delta dintre blocuri” este administrarta de Asociatia Parcul Natural Vacaresti si este primul parc urban din Romania. A fost amenajata aici o poteca pedestra- Poteca biodiversitatii urbane ce are 2.3 km si se parcurge in circa 1 ora, traversand zonele cu apa pe poteci de lemn si intalnind in cale foisoare de observatie. Sunt si trasee care sunt inundate periodic, precum si 2 trasee pentru biciclisti, care au la dispozitie traseul de pe coama digului – denumit “Belvedere” si traseul din interiorul parcului – denumit “Printre balti“. Poti astfel sa “biciclesti in Vacaresti” pe trasee  de circa 8 km.

Echipa Asociației Parcul Natural Vacarești organizează în anotimpurile calde tururi ghidate pentru preșcolari, elevi și studenți. Un tur durează aproximativ 2h și este ghidat de specialiști biologi, ornitologi sau ecologi. Delta Vacaresti are si rangeri urbani – voluntari care trebuie sa patruleze, sa o curete, sa o apere. Aceasta dispune si de o aplicatia mobila care te ghideaza prin parc, dar poti folosi si aplicatia google maps. Sunt 3 intrari in delta: intrarea A din fata complexului Asmita, intrarea B din intersectia Cheiul Dambovitei-Soseaua Vitan-Barzesti (acces pedestru), intrarea C din Strada Savinesti (acces pedestru si biciclete). Noi am parcat in Parcul Comercial Vitantis si am mers pe jos spre stanga pana dupa Rin Grand Hotel, cand am coborat spre poteca batatorita.

In 2017 a fost aici si a plantat un copac si printul Charles al Marii Britanii, a carui strmosi i-am gasit in Sangeorgiu de Padure. Sau organizat in acest minunat parc, printre gusteri, muri si macese, curse de plogging- alergat si strans gunoaie, semimaratoane, s.a.m.d.

In apropierea acestor locuri a existat in trecut Manastirea Vacaresti, o bijuterie de arhitectura brancoveneasca, ridicata in anii 1700 de domnitorul Constantin Mavrocordat. A devenit inchisoare dupa Revolutia de la 1848. Aici au fost inchisi Liviu RebreanuTudor ArgheziIoan Slavici, Corneliu Zelea Codreanu. Ceausescu a dorit sa mute Patriarhia la Manastirea Vacaresti, dar patriarhul de atunci nu a acceptat. Sahul Iranului a vizitat manastirea si i-a sugerat lui Ceausescu idea infiintarii aici a unui muzeu de arta religioasa, iar acesta a imbratisat aceasta idee si a inceput renovarea complexului si construirea puscariei de la Rahova. Totusi, in anii ’80, din motive necunoscute inca, Ceausescu hotareste demolarea ansamblului desi acesta era déjà renovat. Inainte de demolare Sergiu Nicolaescu filmeaza aici cateva scene ale filmului “Noi cei din linia intai” si provoaca distrugeri considerabile bisericii. Ulterior am inteles ca s-a inceput aici constructia unui ansamblu al Justitiei, cu ministere si tribunal dar nu s-a mai continuat iar pe acele fundatii astazi s-a ridicat mall-ul Sun Plaza. Am admirat frescele salvate de la Manastirea Vacaresti la Palatul Cesianu Filipescu si poze vechi cu manastirea am mai vazut la Palatul Primaverii al Ceausestilor.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Pentru ca nu am reusit cu aceasta ocazie sa exploram delta in intregime, ne-am propus sa mai venim aici si primavara sau vara.

Accesul publicului este permisintre orele: 6:00-22:00 in perioada 1 aprilie-30 septembrie si 07:00-17:00 in perioada 1 octombrie 31 martie.Un gând despre „VIZITATI “DELTA DINTRE BLOCURI”- DELTA VACARESTI SAU PARCUL NATURAL VACARESTI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *