DEGUSTARE VINURI LA CRAMA ALIRA. PRIN VIILE DIN ALIMAN SI RASOVA.

Alira Vinul, Aliman, Rasova, Feteasca Neagra, crama Alira, Dobrogea, degustari vin (13)

In Dobrogea sunt multe obiective turistice de vizitat, iar de cativa ani buni, contribuie la cresterea turismului in zona si vizitele la cramele din podgoriile aflate aici. Am vizitat in zona Dobrogei mai multe crame, adaugandu-le la traseele mele spre Mausoleul de la Adamclisi, Manastirea Dervent, Cheile Dobrogei, Histria, Enisala, Capidava, Constanta, Limanu, Mangalia, Gura Portitei, Sfantu Gheorghe, Muntii Macinului, Lacul Iacobdeal, s.a.m.d. Atunci cand vizitati obiectivele turistice dintr-o anumita zona, va recomand sa includeti in traseul vostru si vizita la o crama si sa gustati vinurile locale. Turismul oenologic sau viticol este in plina dezvoltare in Romania, iar o crama din Dobrogea pe care v-o recomand cu tarie s-o vizitati, este CRAMA ALIRA

Numele Alira provine de la satele Aliman si Rasova, unde sunt plantate cele 80 de hectare de vie, iar denumirile vinurilor au fost inspirate de istoria zonei. Cei de la ALIRA poarta mandri pe eticheta lor imaginea unui centaur- facand probabil referire la cetatile grecesti din zona, iar castrele romane prezente aici au dat idea vinului Tribun- cu referire la magistratii romani care aparau drepturile poporului. Vinul Tribes ne duce cu gandul la triburile geto-dacilor invinsi de imparatul roman Traian, iar vinul Lauri aminteste de cununele purtate de poeti, oratori si eroi.

Exceptionala mi s-a parut Feteasca Neagra- mai ales cea din 2016. Bun ghiurghiuliul Rose- care imbraca perfect serile de vara. Extraordinar baricatul Chardonnay- pe care il gasiti doar la magazinul de la crama. Superbe putin afumatul Concordia si nobilul Grand Vin- potrivit pentru ocazii deosebite! Vinurile de la Alira poarta semnatura enologului francez Marc Dworkin. Nu ai cum sa dai gres atunci cand alegi un vin de la Crama Alira, atat vinurile premium, baricate, cat si cele proaspete, asa ca va recomand sa le incarcati pe toate!

Vinul este obtinut printr-un proces complex, este o bautura vie, plina de personalitate, de simbolism si tine de cultura zonei. Gustul vinului este profund legat de pamantul in care creste vita de vie, de aici atat de mentionat termenul “terroir”, de la terra si termenul latinesc. De aceea vinul se potriveste atat de mult cu calatoriile, cunoasterea, cu arta, cu arhitectura, cu istoria si natura, asa ca va invit si pe voi cu aceasta ocazie sa gustati aromele Dobrogei si vinurile Cramei Alira. 

Mai multe detalii gasiti pe site-ul : www.alira.ro

Am vizitat Crama Alira de mai multe ori, iar in una dintre ocazii am prins aici chiar Serbarile Recoltei, atunci cand am asistat la zdrobirea strugurilor cu picioarele de catre fecioarele din sat, la un concert de muzica populara, plimbari cu masina prin vie, degustari de vin acompaniate de paine facuta in cuptoare de lut, oaie la ceaun si branzaturi dobrogene.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania:

 https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *