Anul trecut cand am ajuns la Lacul Vulturilor din Muntii Siriu, sigurul om intalnit pe acel traseu, ne-a recomandat sa ajungem si pe Varful Penteleu, asa ca l-am trecut pe lista, si dupa un an de zile am ajuns si aici.
Era sfarsitul lui octombrie, si cum viitoarele weekenduri erau deja ocupate cu alte iesiri la munte, am zis ca e musai sa facem aceasta drumetie in sambata ce urma. Duminica aveam deja alt program, asa ca ne-am hotarat sa facem un traseu de o zi din Bucuresti, fara sa mai innoptam in zona. Am pornit din Bucuresti la 6:30 dimineata, cu piesa „Zori de zi” a lui Vali Sterian. Versurile cantecului s-au potrivit foarte bine cu aventura noastra de o zi, inceputa cu „noaptea ce se destrama incet” si continuata cu „soarele cald si bun” care ne-a insotit tot drumul.
La 9:30 eram deja mai sus de satul Varlaam, inainte de cantonul Cernatu, si am parcat masina pe drumul forestier in aceasta INTERSECTIE. Am trecut apoi un pod de beton si am mai continuat pe jos circa 50 metri, pana cand am gasit pe dreapta o sageata rosie si o poteca prin padure. Nu eram siguri ca acesta este traseul bun, dar putin mai sus, pe copaci, am intalnit marcajul cu banda rosie, si ne-am linistit.
Mare parte din traseu l-am parcurs prin padure, cu foșnet și miros de frunze uscate, cu izuri de rasina de brad si ciuperci, ceea ce a fost o adevarata placere. Traseul se intersecta frecvent cu drumul forestier ce duce sus, pana aproape de varf, la Statia Meteorologica Penteleu. Este un traseu bine marcat. Banda rosie fiind secondata peste tot de puncte albastre, puse cu darnicie pe pietre si copaci. Fara aceste puncte si semne albastre cred ca am fi umblat teleleu pe Penteleu. Cu siguranta ne-am fi ratacit de cateva ori.
Inainte să ajungem în Șaua Cernatu, am intalnit in drum si doua izvoare amenajate. Primul a fost Izvorul lui Pamfil, unde am facut o oprire consistenta de relaxare. Pe troita de lemn amplasata aici era scris mesajul:” Apa bea, te racoreste, la cel de jos te gandeste. Pamfil Argaseala”. Nu aveam inca nevoie de apa, dar am gustat-o totusi cat am stat aici. Nu am aflat cine a fost Pamfil Argaseala, in cinstea caruia a fost facut acest izvor. Din epitaful de pe piatra de mormant amplasata aici nu se intelegea scrisul prea bine.
Mai sus pe traseu am gasit un alt izvor, cu apa mult mai rece fata de cea de la Izvorul lui Pamfil. Acesta era un izvor tare interesant, pentru ca era captat de sub o piatra prin intermediul unui trunchi de copac cioplit, si disparea apoi imediat cum ajungea pe pamant.
Am înțeles ca mai este un izvor și la stația meteo, dar noua ne-a ajuns apa de la al doilea izvor.
Cum am iesit din padure am dat de o stana. Traseul trece chiar pe lângă stâna Cernatu, așa ca a fost bine ca am venit aici toamna, când ciobanii și-au coborât oile la vale, si cu ele au plecat si dulaii…
Pana aici acest traseu mi s-a parut mult mai usor fata de cel spre Lacul Vulturilor, dar, de aici a inceput greul. Diferenta de nivel pe acest traseu este de circa 1100 metri, si acum a inceput sa se simta. Ne-am mai tras nitel sufletul la un punct de belvedere, unde erau amenajate un foisor si un loc de foc de tabara si apoi am pornit iar la drum. De aici indicatoarele ne mai aratau ca mai avem o ora pana la Varful Penteleu.
Incepuse sa se vada si cladirea statiei meteorologice. Parea aproape, dar nu era. Statia Meteorologica Penteleu e amplasata la baza Varfului Penteleu si are si ea in apropiere o masa cu bancute si un loc de stat in jurul focului cu o vedere panoramica superba.
De aici am mai facut circa 15-20 minute pana pe Varful Penteleu, cu o oprire la foisorul de observatie al faunei amplasat chiar pe drum, si la cules de merisoare.
Vârful Penteleu are o altitudine de 1772 m și este cel mai înalt vârf din Munții Buzăului. Penteleu este numele regional al unui bat cu care se bate laptele pentru a se alege untul, o coasta de deal inclinata pe care se coboara oile la strunga si numele preluat de specialitatea de cașcaval preparată din lapte de oaie.
De Masivul Penteleu am inteles ca se leagă poveştile a doi haiduci buzoieni -Gheorghelaş, pandur al lui Tudor Vladimirescu şi haiducul Năchită. Tot de pe Penteleu a coborat sa traiasca in orasul Buzau si Vulturul Ilie – zăganul legendă al Buzăului.
Aici sus, am gasit un indicator cu zonele istorice ale Romaniei- Transilvania, Tara Romaneasca si Moldova, iar pe stalpul de sustinere mai fluturau ramasitele steagului romanesc-sfasiat in lupta cu vantul napraznic ce-si face veacul pe aici. Cand am ajuns noi sus pe Varful Penteleu, vantul abia adia. Nu am intalnit acel alizeu de Penteleu pe care l-am vazut in cateva filmulete de pe youtube, asa ca am stat sus pe varf pe indelete si am facut poze in toate directiile. Am pornit apoi spre masina, cu mandria faptului ca am ajuns pana aici, ca un zmeu, cu un Penteleu luat ca trofeu („N-am gasit alta rima” cum zicea Mircea Diaconu…).
Chiar daca indicatoarele de jos arata ca este un traseu de 3:30h, acesta se parcurge la dus in circa 4-4:30 h de mers lejer. Este un traseu destul de salbatic si de pustiu. Abia cand am ajuns sus in jurul orei 14 au mai sosit doua masini de teren, iar cand eram aproape de masina, pe la orele 17, mai urcau o familie cu doi copii. Am gasit pe traseu si o multime de urme de caprioare si de ursi, dar nu ne-am intalnit cu vreun animal. Noi ne-am facut simtita prezenta, fluierand la anumite intervale de timp. Atasez mai jos si cateva instructiuni gasite pe site-ul CJ Buzau, instructiuni ce pot fi utile in drumetiile prin muntii nostri.
La intoarcerea la masina nu am rezistat sa mai facem o poza cu raul Basca Mare si fundalul sau scaldat in soare si imbracat in culori ruginii de toamna.
In zona se poate ajunge usor la Cascada Casoca sau Pruncea, la Vulcanii Noroiosi si la tabara de sculptura si lacul Meledic, la crucea megalitica a Manafului si la tabara de sculptura de la Naeni, la schiturile rupestre de la Bozioru, la Babele de la Ulmet, la tabara de sculptura de la Magura, la Conacul Bellu, la Casa cu Blazoane si Manastirea Apostolache, s.a.m.d.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
Lacul Vulturilor din Muntii Siriu este una dintre cele mai frumoase si mai putin cunoscute destinatii de munte din Romania! Anul trecut am avut ocazia sa ma aventuriez pe aceste meleaguri, iar experienta a fost cu adevarat de neuitat. Pe traseu am intalnit un om, care ne-a recomandat sa adaugam si Varful Penteleu pe lista de drumetii. Dupa un an de asteptare, am ajuns si acolo si a meritat din plin!