Schitul Pahomie, Buila Vanturarira

Buila Vanturarita, cel mai mic parc national din Romania este probabil si cel mai frumos, iar frumusetea lui este  datorata faptului ca nu este un loc foarte cunoscut si usor accesibil.

S-au pastrat in Rezervatia Buila Vanturarita nealterate paduri virgine, protejate de abrupturi montane spectaculoase, cu numeroase chei salbatice, cascade minunate si nenumarate grohotisuri. Am gasit aici un adevarat spectacol al naturii, cu peisaje incredibile, care-ti incanta privirea.

Traseu in Rezervatia Buila Vanturarita, obiective turistice Romania, Valcea, infoturism, concediu
Traseu in Rezervatia Buila Vanturarita, obiective turistice Romania, Valcea, infoturism, concediu
rece, numai buna de baut..
Buila Vanturarira (121) Traseu in Rezervatia Buila Vanturarita, obiective turistice Romania, Valcea, infoturism, concediu

La Buila Vanturarita este un paradis, unde am gasit scurte trasee pe care le poti parcurge cu copiii, dar si trasee de anduranta, pentru profesionisti.

Traseu in Rezervatia Buila Vanturarita, obiective turistice Romania, Valcea, infoturism, concediu
traseu sapat in piatra…

Cazarea am facut-o langa Cabana Cheia, la cort, de unde poti simtii cu adevarat natura. Aceasta cabana este amplasata intr-un mediu natural incredibil, intr-o poienita cu sculpturi de lemn, inconjurata de masive montane semete si de numeroase locuri de rasfat- o masa de luat micul dejun amplasata peste parau, cateva „frigidere” rustice create din copaci scobiti, prin care e adusa apa rece de la un izvor, bancute cu suport pentru bauturi ce incadreaza perfect locul de foc de tabara, spatiu de gratar si ceaun, s.a.m.d.

Traseu in Rezervatia Buila Vanturarita, obiective turistice Romania, Valcea, infoturism, concediu

In drumul de intoarcere spre Bucuresti, din locul care poarta denumirea celor doua masive montane, Buila si Vanturarita, ne-am oprit si la unul dintre cele mai retrase schituri din Romania: SCHITUL PAHOMIE. Acest schit este deosebit, fiind ridicat in scobitura unei stanci, undeva in jurul anilor 1500. Conform unei pisanii, ctitorii Schitului Pahomie sunt „Pahomie Monahul si Sava Haiducul”, un boier Sava, ce s-a transformat mai apoi in haiduc si un boier al familiei Craiovestilor, ce a preluat numele monahal transmis si schitului: Pahomie.

Inainte sa urcam la Schitul Pahomie am observat si o frumoasa cascada, numita „Izvorul Frumos”, ce m-a dus cu gandul la filmul AVATAR.

Schitul Pahomie
Schitul Pahomie
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Inainte sa porniti la drum este bine sa telefonati cabanierului, pentru a verifica starea drumului. Probabil ca cel mai indicat este sa veniti dupa data de 1 Mai. Noi am fost chiar la aceasta data, si la trecerea prin singurul tunel rutier de pe traseu, mai era inca zapada, iar drumul era strabatut de un mic rau, umflat de topirea zapezii, dar care nu a creat probleme nici macar unui Ford Fiesta.

http://www.buila.ro/cabana_cheia_ro

Localizare: Valea Cheia, la intrarea Raului Cheia în Cheile CheiiAcces: Rm. Vâlcea-Satul Cheia 22 km (15 km DN Rm. Valcea-Baile Olanesti şi 7 km D.J. Valea Cheia-Satul Cheia); 23 km Satul Cheia-Cabana Cheia pe drum forestier . Facilitati: 24 locuri de cazare (camere cu 14, 6 şi 4 locuri), 20 locuri campare, apa la izvor, toaleta in curte. Contact/rezervari: Ion Dumbravescu; Tel.: 0723/279899. Tarif: 15 lei/zi/persoana; Campare: 5 lei/zi/cort.

Bucuresti, Buila Vanturarita

In incheiere va urez drumetie placuta si va invit sa descoperiti si alte obiective turistice interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Similar Posts