Podgoria Drăgășani, una dintre cele mai vechi și renumite din România, se află la doar două ore și jumătate de București, iar pasiunea mea pentru vinuri m-a condus aici, într-o încercare de a îmbina turismul oenologic cu descoperirea naturii și a istoriei locale. Prin vizitarea cramelor, am avut ocazia să aflu povești fascinante despre vinuri și procesul lor complex de producție, despre oamenii care stau in spatele acestor creatii si despre lucrurile care i-au inspirat. În prezent, multe crame din România nu doar că își deschid porțile pentru degustări, dar oferă și posibilități de cazare, contribuind astfel la dezvoltarea turismului viticol și la promovarea patrimoniului local.

Crama Drăgași – O oază pe Dealul Viilor

Printre aceste crame se află și CRAMA DRĂGAȘI, situată pe Dealul Viilor din Dragasani, o colină însorită care veghează râul Olt. Am descoperit vinurile lor la târgul Revino din București și, cucerit de savoarea acestora, mi-am propus să îi vizitez în călătoria mea prin Drăgășani.

Crama Drăgași este dotată cu tehnologie modernă, iar vinurile sunt create sub îndrumarea talentatului oenolog italian Fiorenzo Rista, cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea vinurilor premium românești, astăzi oenologul cramei Vitis Metamorfosis. În prezent, crama Dragasi cultivă doar șapte hectare de viță-de-vie, cu soiuri precum Cabernet Franc, Merlot, Pinot Gris și Sauvignon Blanc, însă planurile de viitor includ extinderea plantațiilor cu soiuri autohtone precum Negru de Drăgășani, Crâmpoșie și Alutus.

Degustări cu priveliște spre Olt

La DOMENIUL DRĂGAȘI, degustările au loc într-un restaurant elegant, cu terasă și o priveliște spectaculoasă spre râul Olt. Vizitatorii pot opta pentru două tipuri de degustări: simple, doar cu vinuri, sau mai elaborate, însoțite de platouri de brânzeturi.

Crama produce două game de vinuri: Arhon și Pelerin. Gama Arhon, al cărei nume de origine greaca evocă un conducător sau un boier, reprezintă vinurile de vârf ale cramei Dragasi. În această gamă se regăsesc două vinuri monosoi – Merlot și Cabernet Franc – maturate timp de trei ani în budane si butoaie de stejar românesc. Arhon Merlot, de exemplu, a câștigat medalia de aur la Vinarium în 2024. Eticheta acestei game prezintă un cocoș stilizat, simbol inspirat de la renumita zona Horezu din apropiere.

Gama Pelerin, dedicată drumeților și iubitorilor de natură, are etichete decorate cu motive inspirate de scoartele oltenesti, ce sunt strabatute de o linie care simbolizează râul Olt. Din această gamă, m-a impresionat în mod special vinul Sublim Fumé, un Sauvignon Blanc maturat timp de cinci luni în baricuri de stejar românesc, cu arome distincte de vanilie și note subtile de fum.

Din gama Pelerin vinul Cuvee Blanc din 2023 este un amestec de Sauvignon Blanc și Pinot Gris, un vin usor cu arome minerale și florale. La vinul Sauvignon Blanc mi-a placut caracterul său mineralizat cu arome discrete de flori de soc, iar la Rose-ul Pelerin, obținut din Merlot, mi-a placut nota de prospețime de citrice și fructe roșii. Un aspect unic al cramei Drăgași este producerea vinului în stil Ramato, specific regiunii Friuli din Italia. Ramato înseamnă cupru, cu referire la culoarea vinului dată de soiul Pinot Gris din care este realizat. Prima cramă din România care a realizat un vin în acest stil a fost Crama Dragasi, dar nu-l realizează în fiecare an. După acest stil o cameră de la Domeniul Dragasi poarte numele de camera Ramato. Denumiri de camere ce fac referire la vin am întâlnit și la Crama de Piatră și la crama Vinalia din Dealu Mare.

Pentru tururi de cramă și degustări, programările se pot face pe site-ul oficial: 

Despre noi: Vinuri cu personalitate – Domeniul Dragasi

Am apreciat la Domeniul Dragasi și faptul ca au la vânzare și vinuri de la alte crame din podgoria Drăgășani și ca încearcă să colaboreze cu toate cramele, astfel încât  să contribuie eficient la dezvoltarea turismului viticol și a promovării vinului din aceasta zona. Spre exemplu la crama Dragasi am vazut vinurile spumante de la cramele Stirbey si Avincis, dar am aflat ca urmeaza in curand sa produca si crama Dragasi un vin spumant propriu.

Domeniul Dragasi este o destinație perfectă pentru ateliere de lucru, teambuilding-uri, prezentări și seminarii, evenimente private, pentru întâlniri cu prietenii într-un weekend relaxant sau o vacanță mai lungă. Domeniul Dragasi isi atrage vizitatorii cu sesiuni de cules struguri, tururi de podgorie, cinema în aer liber cu popcorn, jazz în aer liber cu Irina Sirbu, șamd.

Noi am vizitat crama la începutul iernii, pe o vreme mohorâtă, dar abia așteptăm să revenim vara, pentru a admira răsăritul de soare de pe terasa cu vedere spre Olt. Mai jos, cateva poze preluate de pe site-ul cramei Dragasi reflecta frumusetea acestui loc in anotimpul de vara.

De la Domeniul Dragasi puteți vizita culele de la Măldărești, Horezu, Peștera PolovragiSalina Ocnele MariMănăstirea Polovragi, Peștera MuieriiMănăstirea Calui a Fraților BuzeștiConacul Nicolae TitulescuMănăstirea Brancoveni- locul unde a copilărit Constantin BrâncoveanuMuzeul Câmpiei Boianului și Satul GumelniteanMănăstirea Dintr-un LemnMănăstirea SurpateleMănăstirea MamuMănăstirea Bistrița, Mănăstirea GovoraConacul BălceștilorSalina Ocnele Marimanastirile Saracinesti si Comanca , crama Știrbey, crama Valens, obiectivele turistice din Ramnicu Valcea, s.a.m.d.

Sper că acest articol v-a inspirat să descoperiți această destinație și alte trasee interesante pe Tara Dacilorhttps://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/.

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *