Pana acum am fost la trei ediții ale festivalului de vinuri “Revino Bucharest Wine Show”, ediții ce au fost ținute la hotelul Novotel de pe Calea Victoriei din București. Ediția din primăvară este dedicată doar vinului, pe când cea din toamna este dedicată vinului și gastronomiei- cu accent special pe brânzeturi. 

La Revino Bucharest Wine Show mi s-a parut ca au fost mai mulți vizitatori străini fata de Ro-wine, dar poate a fost doar o percepție de-a mea, datorată dimensiunii mai reduse a acestui târg, sau pentru ca acest targ de vinuri este mai aproape ca și locație de Centrul Vechi al Bucureștiului. Oricum ar fi, consider ca ambele targuri Ro-Wine si Revino Bucharest Wine Show, contribuie la educarea consumatorului român, la promovarea vinului romanesc si la dezvoltarea turismului și a atractivității orașului București.

Revino Bucharest Wine Show nu are anvergura Ro-Wine, spațiul expozițional fiind mult mai mic și în consecință cu mai puțini producători de vin prezenți, dar este parca mai intim, special prin locație și prin amenajarea în detaliu a acesteia. Revino are o ambianta foarte plăcută, cu un decor elegant, cu pahare de vin prinse in candelabre, cu vita de vie din loc în loc si dopuri de vin în ghivecele de flori, cu o atmosfera frumoasa de socializare.

Salonul de vinuri Revino Bucharest Wine Show promovează de asemenea si turismul viticol, avand la fiecare stand cate o harta, de unde vizitatorii pot să înțeleagă unde este poziționată fiecare cramă prezentă la târg.

La fel ca și Rowine, și Revino Bucharest Wine Show se adresează atât profesioniștilor- somelierilor, bucătarilor, barmanilor proprietarilor de restaurante- pentru care intrarea este liberă, precum și consumatorului final, a iubitorului de vin și de evenimente frumoase- dar care trebuie să plătească un bilet de intrare (bilet pe care îl consider mai degrabă simbolic, având în vedere valoarea evenimentului și a vinurilor degustate aici). 
Bilete online https://wineshow.revino.ro/tickets

Participanții de la Revino Bucharest Wine Show au adus cu ei pentru degustare vinuri pentru toate gusturile, târgul fiind concentrat cu preponderența pe vinuri românești. Au fost prezenti la targ si câțiva importatori si distribuitori de vin, care au adus cu ei vinuri din zonele renumite ale Franței- din Bordeaux și Champagne, din Italia- din zonele Toscana, Alto Adige și Puglia, din Rioja spaniolilor, din Nouă Zeelanda și Argentina, din Republica Moldova și din Georgia.

După cum bine știți, podgorenii români au avut o evoluție foarte bună în ultimii ani, obținând sute de medalii anual la prestigioase concursuri internaționale, cum sunt: Decanter, Mundus Vini, Concours Mondial du Bordeaux, International Wine and Spirit Competition, China Wine and Spirits Awards, așa ca au avut cu ce să ne încânte papilele gustative. În cadrul târgului de vinuri Revino Bucharest Wine Show unele crame s-au prezentat cu o selecție mare de vinuri, iar unii dintre ei au venit cu unele dintre cele mai bune vinuri ale lor.

Într-un număr mult mai mare față de festivalul Rowine, vinurile de la Revino au fost prezentate de cei ce dețin crama sau de către oenologii lor. 

I-am întâlnit cu drag pe proprietarii cramei Prince Stirbey, pe Ileana Kripp- moștenitoarea familiei Stirbey și nepoata prințesei Maria Știrbey, si pe soțul ei- baronul Jakob Kripp.

Aceștia, ca de fiecare dată, doresc să spună personal povestea cramei și a vinurilor lor, transmițând astfel pasiunea și dragostea depusă în producerea vinurilor Stirbey. Au adus spre degustare o verticala din Cabernet Sauvignon – rezervă, din anii 2008, 2015, 2019, apoi o Feteasca regală Genius Loci din 2013, un Sauvignon Blanc Vitis Vetus din 2019, un rose sec 2023, o Tămâioasă Românească din 2015 și un vin desert. Despre crama Prince Stirbey va invit să aflați mai multe detalii în articolul publicat de aici.

La standul Domeniile Sahateni am întâlnit-o pe doamna Aurelia Visinescu-proprietar si oenolog, care a adus spre degustare vinul 3 Fete Negre- o ediție aniversară realizat din Feteasca neagra din 3 ani diferiți, iar din gama Anima și-a prezentat vinurile Syrah și Cabernet Sauvignon din recolta 2017. Vă invit să aflați mai multe despre crama Domeniile Sahateni în articolul de aici.

Alt oenolog care și-a prezentat creațiile la târgul Revino Bucharest Wine Show a fost Darius Pripon de la Crama Jelna, care a adus spre degustare mult apreciatul Sauvignon Blanc din gama Dealu Negru și Sauvignon-ul Blanc Concerto, dar și vinurile din gama Amprenta Transilvaniei și pe cele din gama de top- Navicella. Vă invit să aflați mai multe despre crama Jelna în articolul de aici.

Ca de fiecare dată i-am întâlnit la Revino Bucharest Wine Show și pe reprezentanții cramei Domeniile Franco-Romane – o crama vizitată în trecut în zona Dealu Mare. Această crama are o poveste interesantă și prin prisma vechiului proprietar francez-Denis Thomas, dar și prin prisma actualilor proprietari din familia Persu-Eminescu.

Crama Domeniile Franco-Romane este renumită pentru vinurile sale bio, dar se mândrește și cu vinificarea pentru prima data in Romania a unui vin Pinot Noir sec. Acest vin, cu eticheta sa ce reprezintă o pupăză, este și vinul pe care l-au avut în prim plan la această degustare, fiind acompaniat si de vinurile din gama Arrogance. Mai multe despre crama Domeniile Franco Române va rog să regăsiți în articolul de aici.

Crama Budureasca a fost prezentă la festivalul Revino Bucharest Wine Show cu noua gamă a lor- Sabrize, dar și cu un Shiraz sub marca Sign, un Sauvignon&Sauvignon și vinurile din gama Noble și gama Origini. Mai multe despre crama Budureasca va rog să regăsiți în articolul de aici.

Crama Serve s-a prezentat la Revino Bucharest Wine Show cu vinurile ei cele mai bune. A adus la târg vinurile Cuvee Guillame, Cuvee Sissi, Cuvee Pacs, Cuvee Alexandru și Terra Romana. Mai multe despre crama Serve va rog să regăsiți în articolul de aici.

Crama Lacerta a fost reprezentată la târgul Revino Bucharest Wine Show de Stelian Stefan- directorul lor de vânzări. Le-am retestat cu această ocazie vinurile rosii- un Cuvee IX din 2017, un Merlot, un Cabernet sauvignon, și o Feteasca neagra. Mai multe informatii despre crama Lacerta va rog să regăsiți în articolul de aici.

La standul cramei Ferdi am întâlnit din nou cuplul Fernando și Ofelia, pe care i-am apreciat de fiecare dată pentru modestia, dedicația și pasiunea pe care mi-au transmis-o. Am discutat cu ei despre soiurile de struguri folosite în cupajele vinurilor Ferdi, despre terenurile cultivate și despre originea numelor care se află pe etichetele lor. Mai multe informatii despre crama Ferdi va rog să regăsiți în articolul de aici.

De la crama Liliac mi-a plăcut spumantul 2019, realizat prin metoda tradițională din Feteasca albă- un vin produs în Transilvania, dar la care s-a făcut a doua fermentație în Austria…

Apoi am încercat un Sauvignon Blanc floral și proaspăt, recolta 2022, și Red Cuvee-ul care mereu mi-a plăcut. Pentru iubitorii de vin dulce crama Liliac a adus la Revino Bucharest Wine Show vinul Nectar of Transilvania. Mai multe despre crama Liliac va rog să regăsiți în articolul de aici.

Prin distribuitori au fost prezenți la Revino si crama Jidvei cu un Pinot Noir si cei de la crama Dagon Clan– cu gama Last Barel, un Pinot Noir 2022 neîncărcat până acum, iar intr-o editie anterioara cu vinul Clearstone.

La standul Domeniile Alexandrion Rhein l-am intalnit pe Catalin Cojocaru– un somelier pasionat care ne-a prezentat cu entuziasm spumantele Rhein, șampaniile Pommery, Gama Hyperion – Feteasca neagra din 2020 și un Brunelo di Montalcino. 

Revino Bucharest Wine Show a fost slab reprezentat pe zona vinurilor străine. Din renumită zona spaniolă Rioja am încercat de la Bodegas Muga vinul El Anden. Din Franța au desfăcut o șampanie Le Brun de Neuville. Din Argentina un Semillon de la Bodega El Enemigo și un Malbec de la Catena Consulta. Din Noua Zeelanda au pus pe masă un Sauvignon Blanc de la Mount Riley.

Cei de la Carastelec Winery și-au adus vinurile spumante împreună cu 2 sticle de șampanie Rotschild și Taittinger. Prima zi la ora 16 au zis ca s-au terminat cele 2 sticle și ca desfac alte 2 sticle a doua zi la ora 16. La ora 15 a doua zi am trecut pe la ei și au zis ca le-au desfăcut mai devreme…Pana la urma nu am inteles ce legatura aveau aceste 2 sticle de sampanie cu crama lor si nici nu mi s-a parut ca a fost un marketing reusit sa se afiseze cu doua sticle goale pe masa…

La aceasta editie a Revino Bucharest Wine Show au fost prezenți la târg pe lângă producătorii de vinuri și cei de la brutaria de pâine artizanală si patiserie Grain Trip și producătorii brânzeturile La Salină.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In editia din toamna, la Revino Gourmet, selectia de branzeturi a fost impresionanta-cu branzeturi artizanale maturate in boasca sau in vin, cu branzeturi invechite in pestera, cu mucegai nobil, cu nuci, chimen, s.a.m.d.

Este foarte bine ca sunt organizate astfel de evenimente, pentru ca prin ele producătorii au ocazia să se prezinte și să-și dezvaluie noile vinuri. Revino Bucharest Wine Show este un eveniment foarte important pentru educarea consumatorului român, pentru că în primul rând românii trebuie să-și cunoască vinurile. Cred ca producătorii din România trebuie să-i cucerească mai întâi pe români, pe care îi cunosc mai bine, si cărora le pot prezenta o poveste legată de istoria și de locurile românești, avand in vedere si faptul ca exista in fiecare popor si o doza de patriotism, de a consuma produse locale.

Citisem in cartea „Povestea Vinului” scrisa de Hugh Johnson, ca in Evul Mediu, cele două produse de lux ale Europei de Nord au fost vinul și lâna, iar autorul se întreba amuzat : “Ce-ți puteai dorii mai mult decât să-ți fie bine și pe interior și pe exterior?”.

sursa foto: cartea Povestea Vinului

Vinul este singura băutură pentru care oamenii au inventat și un zeu, pe Dionisos. Vinul este un aliment complex care a evoluat odată cu omenirea, fiind considerat in trecut un elixir, alungător al bătrâneților, dezlegător de limbă, medicament și aliment. Vinul a fost băutura regilor, a oamenilor bogați și a bisericii până când a ajuns accesibil tuturor, fiind în prezent băutura de masă, de sărbătoare și de evenimente. 

Ce să mai, si Revino Bucharest Wine Show a fost un reusit simpozion – cuvântul grecesc symposium insemnand “a bea împreună “, iar înțelesul contemporan venind de la obiceiul grecilor de a purta după masa lungi conversații despre vin.

https://wineshow.revino.ro/exhibitors/exhibitors-list/

Sper ca v-a placut articolul si astfel v-am determinat sa va inregistrati in agenda data urmatorului eveniment Revino Bucharest Wine Show. Va invit in incheiere sa descoperiti si alte crame interesante din Romania in zona dedicata turismului oenologic: https://www.taradacilor.ro/category/turism-viticol-turism-oenologic-crame-romania/

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *