Printre colinele domoale ale județelor Bistrita Nasaud si Mures am gasit presarate castele renascentiste, biserici istorice, lacuri de poveste, cetati si bastioane medievale. Aici am vizitat Castelul Teleki din Posmus, Biserica Herina, Lacul ColibitaOrasul Bistrita cu obiectivele sale turistice, Castelul Arcalia, Castelul Teleki din Gornesti, obiectivele turistice din Orasul Targu MuresCastelul KemenyCastelul Bornemisza din Gurghiu, Cabana Regala LapusaCastelul Rhede si Statiunea Sovata. Cele doua județe împart frățește Podgoria Lechinta, iar din acest motiv, calatoriile istorico-turistice prin aceasta zona le-am asociat cu vizitele gastronomice și cu degustări ale vinurilor locale, ajungând astfel sa vizitez si Crama Jelna din aceasta renumita podgorie.

CRAMA JELNA a fost înființata in 2018 de o familie de antreprenori din Satul Jelna, Județul Bistrita-Nasaud, familie ce continua astfel tradiția seculara a cultivării vitei de vie și a producerii vinului in Transilvania. Stim ca pe teritoriul tarii noastre dacii au fost cei ce au cultivat pentru prima data cu succes vita de vie. Agatarsii, ce se aflau in aceasta zona din Transilvania, cei plini de aur si purtatori de tyrs (toiag purtat ulterior si de papii lumii catolice), erau principalii adoratori ai Zeului Vinului Dionisos- divinitate preluată apoi in mitologia greaca de la traci, și apoi in mitologia romana. Apoi, sașii veniti in Transilvania au gasit pamantul fertil, si au dus mai departe tradiția producerii vinului, și astfel au numit aceasta zona Weinland – Tara Vinului. Ulterior, vinul din Lechinta a devenit apreciat de austrieci, fiind preferat chiar de Casa Imperiala Austriaca, când zona aceasta apare pe Harta Iosefina cu mari culturi de de vita de vie. Bram Stocker, in cartea sa Dracula, a mentionat un vin auriu, pe care-l consuma faimosul vampir, iar zona Transilvaniei se lauda cu cele mai bune vinuri albe din Romania.

Crama Jelna are 26 de hectare de vita-de-vie, fiind o crama mica, artizanala. Oenologul ei este Darius Pripon, pe care l-am întâlnit acum mai mulți ani la Crama Alira

Crama Jelna tine degustările in restaurantul Hotelului Jelna, situat pe un deal deasupra Satului Jelna. După ce am lăsat masina in parcarea dedicată “iubitorilor de vin”, așa cum scria pe semnul amplasat aici- “winelover parking only”, am urcat dealul domol ce avea priveliște spre un iaz și spre crama ce se va construi anul acesta- un proiect care se anunța a fi foarte interesant. 

Crama Jelna are trei game de vinuri: Gama Amprenta Transilvaniei- cu vinuri proaspete și fermentatie clasica, la care se folosesc și drojdii selecționate, Gama Dealu Negru- la care se folosesc drojdii sălbatice, naturale, existente in natura, și Gama Navicella- cu cupaje de vinuri atent selecționate, baricate, potrivite pentru învechire. 

Am început degustarea la Crama Jelna cu un vin din Gama Amprenta Transilvaniei, un vin premiat cu aur la Vinarium, ediția 2023, un cupaj de Muscat Ottonel cu Feteasca Regală, prescurtat MO/FR, vinul care a ajuns sa i se spună si Vinul “MOnday to FRiday”, cel care se bea de luni pana vineri. Din aceeași gama am încercat și un Sauvignon Blanc, și vin-ul roze-realizat din Pinot Noir, ambele vinuri premiate cu aur in 2023 la Balkan Internațional Wine Competition. Cel mai mult mi-a plăcut cupajul MO/FR, un vin revigorant, proaspat, cu arome de limetă și aciditate echilibrata de aroma de miere a Muscatului.

Gama Dealu Negru by Jelna are caracteristic faptul ca, la vinurile sale se folosesc drojdii sălbatice/wild yeast. Aceasta gama a preluat numele dealului ce se vede in apropiere, situat la baza Munților Călimani. Din aceasta gama am degustat o Feteasca Alba, maturată parțial timp de 6 luni in butoaie de 180 litri, făcute din salcâm românesc. Este prima data când încerc o Feteasca Alba invechita, și nu oriunde, ci in butoaie se salcâm, nu de stejar.

Roze-ul din Pinot Noir este un asamblaj de 80% Pinot Noir maturat 8 lunii pe drojdii in tanc de inox, și 20% Pinot Noir din an anterior, baricat 16 luni in baric de stejar transilvănean.

Un vin care m-a surprins in mod placut, nefiind din categoria vinurilor preferate de mine, a fost vinul “Late Harvest”, un vin din categoria ICE Wine, un cupaj de Sauvignon Blanc și Muscat Ottonel. Este un vin maturat in baricuri de stejar transilvănean timp de 12 luni, și chiar dacă este un vin dulce, acesta este diferit de cele din categoria sa degustate anterior, fiind ușor, deloc greoi, ce avea o prospețime atipica.

Din aceasta gama am degustat și vinul rosu creat din Pinot Noir, care, la fel ca și roze-ul, este un asamblaj de doua tipuri de Pinot Noir, asamblaj de 80% Pinot Noir maturat 8 luni pe drojdii in tanc de inox, și 20% Pinot Noir din an anterior, baricat 16 luni in baric de stejar transilvănean.
Dupa acest vin am luat o scurta pauza, timp in care am explorat putin imprejurimile Cramei Jelna.

Ne-am întors la Gama Navicella, gama ce a preluat numele unei fresce religioase din anii 1300, realizată de pictorul renascentist italian Giotto. Aceasta fresca a fost creata pentru Biserica Sfantul Petru din Vatican, dar ulterior a fost distrusă, rămânând in lume doar vreo trei replici ale Navicellei, una fiind găsită in Biserica Jelna – Navicella Transilvanica.

Din Gama Navicella am degustat Navicella Orange și Navicella eticheta verde.

Navicella Orange este un vin făcut din 60% Feteasca Regala, 20% Feteasca Alba, 20% Sauvignon Blanc, maturat 14 luni in baric de stejar transilvănean.

Navicella cu eticheta verde este un vin făcut din 60% Feteasca Alba, 20% Sauvignon Blanc, 20% Riesling de Rhin.

Vinurile au fost asortate cu un platou de produse făcute local- brânzeturi de la o ferma din apropiere, mezeluri maturate si picante, roșii și castraveți din sera proprie, pâine de casa in cuptor de lemne, făcută de o matusa din sat.

Pentru rezervari si mai multe detalii va invit sa consultati site-ul Cramei Jelna: https://www.jelnatransilvania.ro/index.html

Sper ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *