Măgura Șimleului din Regiunea Dealurilor Silvaniei adăpostește CRAMA PODGORIA SILVANIA. Galeriile acestei crame unicate se afla la 60 de metri sub stâncă și se întind de-a lungul a 3,5 kilometri, găzduind recolta uneia dintre cele mai nordice podgorii ale României.
Turul Cramei Podgoria Silvania a început cu sala in care se țin rezervoarele de inox, iar apoi am intrat in galeriile subterane. Primele galerii au fost săpate în stâncă acum două secole de comunitatea evreiască din zona, in aceste grote fiind depozitat și învechit vinul localnicilor.
Ulterior, după anii ‘70, galeriile au fost mult extinse, iar aici a fost înființata o fabrica de sampanie. Tunelurile au o temperatură de 12 grade Celsius și o umiditate constantă, fapt care dă naștere unui soi de mucegai nobil, unic locului.
La Crama Podgoria Silvania se produce vin spumant după metoda certificată Champenoise, cu fermentare lenta în sticlă timp de 2-3 ani, perioada în care pozițiile sticlelor sunt schimbate in înclinații și așezări la diferite unghiuri- un procedeu care poartă numele de “remuage”. Este impresionanta munca depusă la realizarea acestor vinuri spumante și perioada lunga de timp in care se realizează. Altfel apreciezi vinurile Cramei Podgoria Silvania după ce ai văzut tot fluxul tehnologic, cu adăugarea de drojdii atent selecționate- cu remuage, cu degojarea prin care se îndepărteaza drojdiile prin înghețare parțiala, cu aplicarea manuala a catifelii pe sticlele de spumant.
Crama Podgoria Silvania produce vin din vita de vie plantata pe 50 hectare, din care 15 hectare sunt plantate chiar pe Măgura Silvaniei, ce se vede de aici.
Capacitatea totala a beciurilor Cramei Podgoria Silvania este de 7 milioane sticle de vin. Vinul produs este din ce in ce mai premiat la nivel national si international, este certificat DOC Crișana, iar soiurile cultivate sunt de Pinot Noir, Feteasca Alba, Feteasca Regală, Muscat Ottonel, Chardonnay. Am înțeles in timpul turului ca sunt singurii din Europa care au o parte din sticle îmbrăcate manual in catifea, o metoda brevetata, și ca culorile de catifea se schimba in funcție de cantitatea de zahăr existenta in vin. La Spumantul Brut Natur se folosește catifea neagră, la Spumantul Lux sec se folosește catifea albastra, la Spumantul Lux demisec se folosește catifea verde, iar la Spumantul Lux dulce se folosește catifea roșie.
Am început degustarea cu Spumantul Silvania Blanc de Blancs, care a obținut aur la Vinarium 2023. Un alt spumant, pe care nu l-am încercat cu aceasta ocazie, Silvania Cuvee Brut Natur, realizat din Pinot Noir și Chardonnay, a obținut aur la Vinarium in 2021.
Solul Podgoriei Silvania este presărat și cu roca vulcanica, perfecta pentru vinurile spumante, iar faptul ca este o podgorie situată in nordul țării, cu un climat mai răcoros, contribuie la crearea de vinuri corpolente și mai acide.
Crama Podgoria Silvania este lumea vinurilor spumante, ceea ce ne-a făcut sa zicem din prima, ca este o degustare in primul rând pentru fete. Mi-a plăcut faptul ca la Crama Podgoria Silvania te lasă sa alegi ce vin vrei sa degusti, nu este o lista prestabilita.
Gama Măgura Silvaniei a preluat numele dealului alăturat, pe care sunt plantate o parte din viile Cramei Podgoria Silvania. Este gama vinurilor premium, baricate in butoaie de stejar, iar pentru ca produc mai mult vinuri spumante, putinele vinuri pe care le baricheaza, au ales sa le pastreze in baric-uri scumpe.
Din aceasta gama de vinuri am încercat Feteasca Alba 2020-un vin sec, de culoare galben-verzui, cu miros floral, catifelat, cu arome de vanilie si flori de tei. Este una dintre cele mai bune Fetesti Albe încercate pana acum! Crama Podgoria Silvania îți recomanda sa-l bei rece, la o temperatura de 10-12 grade Celsius, pe care o poți obține fie ținând sticla la frigider vreme de două ore, sau timp de 30-40 de minute într-o frapieră cu gheață.
Gama 1251 se numește așa după anul de atestare a Simleului Silvaniei, Vatha Solyomvar-Cetatea Soimului a lui Vath. Din aceasta gama am încercat Blanc de Noir, un vin realizat din Pinot Noir, vinificat in alb.
Din Gama Silvania am incercat un Pinot Noir, soi renumit mai ales in zona Burgundia din Franta, zona mai putin calduroasa, asa ca s-a adaptat perfect si in viile Silvania. Acest soi de stuguri a preluat numele unei vechi familii din Franta, iar la Silvania are un gust tipic, cu arome de migdale si cirese, si o culoare rubiniu deschis.
A fost foarte interesant turul Cramei Podgoria Silvania, un tur ce a fost ținut de Paul și de Iulia, doi oameni dedicați meseriei lor, care ne-au făcut sa îndrăgim pe loc vinurile produse de Crama Podgoria Silvania.
Am înțeles ca in scurt timp o sa fie finalizată și o pensiune a cramei și ca se vor renova și clădirile de prelucrare a vinului si curtea aferentă cramei.
Pentru programari vizite si degustari contactati crama Podgoria Silvania pe site-ul: https://podgoriasilvania.ro/vizite/
De aici am pornit spre Targu Mures, dar pana sa ajungem in acest oras, ne-am oprit la FANTANA GORGANA sau FANTANA LUI SIMION BARNUTIU.
Fantana Gorgana este locul in care a murit Simion Barnutiu, care, s-a oprit aici in drumul sau de la Iasi spre Bocsa si, fiind grav bolnav, nu a mai putut continua drumul sau spre casa.
O statuie a lui Simion Barnutiu am vazut-o la Blaj- locul in care a facut studiile, a fost profesor si unde a tinut discursul din fata catedralei si pe cea de la Campia Libertatii din timpul Revolutiei de la 1848, Simion Barnutiu fiind unul dintre organizatorii si conducatorii acestei revolutii.
Mai puteti vizita in zona și Porolissum-ul, Muzeul de Istorie Zalau, Cetatea Ardud si Castelul Karolyi, Gradina Zmeilor”- o superba arie protejata, Gradina Botanica Jibou- cu fermacatoarele sale gradini japoneze, Monumentul de la Guruslau-cel mai frumos monument inchinat lui Mihai Viteazul si conacul lui Octavian Goga de la Ciucea.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/