Azuga, ascunde între brazi seculari una dintre cele mai fascinante povești oenologice ale României: Pivnițele Rhein & CIE Azuga 1892. Înființate la cererea Regelui Carol I în 1892, aceste pivnițe au devenit rapid prima mare fabrică de șampanie naturală din țară în 1904, grație susținerii regale și a implicării directe a fraților Rhein.

O istorie cu iz regal și pioneeri ai spumantului românesc

Visul de a produce vin spumant autentic, după metoda „Champenoise” a celebrelor vinuri Champagne din Franța, a prins contur pentru prima dată în România la Azuga, atunci când Regele Carol I a concesionat în 1892 o suprafață de 2 hectare către antreprenorii germani Rhein din Brașov.  În 1902 a fost construită aici o pivniță de suprafață, unică în România prin tehnologia de zidărie de piatră de rău cu pereți de 1,5 m grosime și sistem de ventilație naturală la interiorul lor, ce mențin temperatura între 4° și 13 °C pe tot parcursul anului.

Nu după mult timp vinul spumant Rhein Extra a obținut Medalia de Aur la Expoziția Generală Română din 1906, apoi la Expoziția Universală de la Barcelona (1929) și Bruxelles (1935), continuand sirul medaliilor de aur pana in zilele noastre, ultima fiind obtinuta la concursul Vinarium din 2021. Începând cu 1904 și până în 1947, Pivnițele Rhein & CIE dețineau onorantul titlu de „Furnizor al Curții Regale a României”, iar în 1922, spumantul Rhein Extra a fost servit la încoronarea Regelui Ferdinand, la Alba Iulia. De asemenea, până la Primul Război Mondial, în meniul celebrului tren Orient-Express pe care l-am văzut la Muzeul Orașului Sinaia, era inclus și vinul spumant Rhein Extra   .

Pivnițele Rhein au fost naționalizate pe timpul comuniștilor, apoi au fost cumpărate de Halewood Wines și din 2018 proprietarul complexului este Alexandrion Group, producand fara intrerupere vin spumant romanesc de mai bine de un secol.

Turul cramelor și muzeul.

Am mai făcut o degustare si un tur la Pivnițele Rhein în anul 2009, atunci când am venit aici cu un grup de colegi de la muncă. De data aceasta insa, eram în trecere spre București și ne-am oprit cu soția și băiatul nostru pentru a repeta experiența impreuna, și pentru a cumpăra câteva sticle de vin spumant de la magazinul lor. Vinul spumant este asociat mereu cu clipele fericite din viata, asa ca imi place sa am mereu cateva sticle in casa, gata pentru orice moment de sarbatoare. Personal, nu mi se pare justificat sa platesc aproape aceeasi suma pe un Prosecco- un vin obtinut printr-un proces mai simplu si cu gust diferit- cand pot alege un vin spumant de la Rhein, realizat prin metoda traditionata, asemenea unei sampanii autentice. In plus, are un gust aparte, o istorie impresionanta si este produs chiar in Romania.

Am mai intalnit vinurile spumante Rhein de multe ori la târgurile de profil Rowine și Revino, unde am stat de vorbă cu somelierul lor Cătălin Cojocaru și cu oenologul Lorena Deaconu, care m-au făcut să le îndrăgesc și mai mult.

Traseul ghidat al Pivnițelor Rhein începe cu crama supraterană, unde sunt păstrate sute de sticle de spumant și unde ghidul nostru ne-a prezentat cu plăcere istoricul cramei și procedeul de producere al acestei băuturi minunate.

Este organizată aici și o sală -muzeu, dedicata istoriei spumantului românesc și a Pivnitelor Rhein, unde am admirat rând pe rând echipamentele folosite la sfârșitul secolului al XIX‑lea, sticle istorice cu etichete de colecție și documente referitoare la gustările regale organizate la Azuga.

Degustări și experiențe gastronomice

La finalul turului Pivnițelor Rhein se pot face degustări în sala de degustare sau la restaurant. Noi am stat de această dată în restaurant și am încercat pachetul de bază cu două spumante: Rhein Extra Imperial Brut- realizat din soiul de struguri Chardonnay și Rhein Extra Rose Brut – realizat din soiul de struguri Pinot Noir, vinuri care au venit alături de un platou de brânzeturi și fructe.

Nu am luat masa cu aceasta ocazie, dar am înțeles ca in prezent meniu restaurantului este semnat de Chef Ecaterina Paraschiv, unul dintre cei mai apreciați bucătari din Paris, așa ca trebuie neapărat să revenim.

Cazare cu farmec oenologic: Rhein Guesthouse

În imediata vecinătate a cramelor se află Rhein Guesthouse, o pensiune la care va și puteți caza. Astfel, fără a părăsi domeniul va puteți bucura de un sejur oenologic complet: tururi de cramă, degustări, mese regale și odihnă.

Pentru cazare și tururi regăsiți datele de contact pe adresa oficială: Rhein Extra – Serving Excellence Since 1892

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Pivnițele Rhein sunt un obiectiv turistic și istoric, putându-se vizita tot timpul anului, și iarna când veniți să schiați pe pârtia Sorica -una dintre pârtiile mele favorite din România, dar și în celelalte anotimpuri când puteți urca cu telegondola pentru a face o drumeție pe coama Munților Baiului. 

Din Azuga puteți ajunge ușor să vizitați obiectivele turistice din BusteniSinaia, Predeal, Brașov, Canionul 7 Scări si Vârful Piatra Mare, Canionul Tamina, salba de biserici fortificate din jurul Brașovului, Râșnovul, zona 7 Izvoare, Transbucegii, Babele, Platoul Padina, Cheile ZanoageiCheile Tataru Mare, Pestera Ialomicioarei, iar dacă va intoarceti spre Bucuresti, sa vizitati obiectivele turistice ale orasului PloiestiConacul Filipescuobiectivele turistice din Campina, Casa Domneasca de la Brebu, samd..

Sper ca v-a placut articolul meu si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte obiective interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *