DESPRE CULTURA POLITICA LA ROMANI

Eu votez

Am creat acest site pentru a contribui si eu la promovarea Romaniei, prin pezentarea celor mai interesante obiective din punct de vedere istoric, natural sau cultural din tara noastra. Am plecat de la ideea ca noi trebuie in primul rand sa ne promovam valorile si abia apoi sa ne asteptam sa le promoveze altii. Mai avem inca multe de facut in plan turistic, si chiar daca impactul major vine de la autoritati, si noi ca indivizi trebuie sa contribuim- lasand curate locurile pe care le vizitam, fiind respectosi cu ceilalti turisti, reclamand locurile si lucrurile care ne nemultumesc, luptand pentru protejarea raurilor si a padurilor, a locurilor de patrimoniu, s.a.m.d. Este foarte clar ca turismul, ca si toate celelalte aspecte ale vietii noastre, sunt influentate masiv de catre clasa politica, iar din pacate romanii nu au dobandit inca o CULTURA POLITICA- acesta fiind motivul pentru care m-am gandit sa transmit compatriotilor mei 3 recomandari:

In primul rand: MERGETI LA VOT!

Multi romani spun ca ei “nu fac politica”, ca sunt scarbiti de ea, dar, din pacate, momentan nu se poate fara politica, si daca o ignoram ea ne va influenta in sens negativ viata, iar problemele se vor accentua. Unii spun ca votul lor nu conteaza, dar de fapt, votul lor va inmultii randurile celor bine informati, si cum putin cate putin se va face mult, asa vom ajunge sa schimbam lucrurile in bine.

Tarile civilizate au prezenta mare la vot , peste 70%, unele ajungand chiar la 90%. Noi in 2016 la alegerile perlamentare am avut o prezenta la vot de 39%…!!! De ce nu copiem exemplele statelor civilizate si mult mai prospere? De ce sa nu ne alocam 30 de minute in ziua votului si sa ramanem inconstienti de consecintele neprezentarii la vot? Eu am fost la vot chiar si cand am fost in concediu. M-am urcat in autobuz impreuna cu copiii si am mers o ora ca sa-mi fac datoria, desi puteam foarte bine sa fiu comod si sa nu-mi “pierd” timpul…

In al doilea rand: INFORMATI-VA INAINTE SA VOTATI!

Daca votati responsabil atunci veti trimite in parlament sau in primarii mai multi oameni competenti. Bineinteles ca inainte sa votati trebuie sa va informati si sa verificati sursele din care va informati, ca trebuie sa le treceti prin filtrul vostru de gandire si sa votati critic. Probabil ca niciun candidat nu este perfect, dar cu siguranta este unul mai bun, mai competent, mai corect decat ceilalti. Si in viata alegeti si faceti compromisuri! Nu cred ca ati avut de la inceput serviciul perfect, casa perfecta, masina preferata, s.a.m.d. Progresul se face in timp.

Daca esti nehotarat, atunci vezi ce preferinte au intelectualii, economistii, managerii pe care-i consideri competenti si impartiali, cei pe care-i consideri elite si care nu ar avea un avantaj direct din zona politica (cum sunt angajati la stat, cei ce fac afaceri cu statul, politicienii vechi care au “dovedit” deja ce pot face).

De exemplu, eu am putina incredere intr-un om care este sustinut de un partid vechi (un partid care s-a dovedit de-a lungul timpului ca a facut prea putin pentru tara, sau mai mult rau, un partid care a promovat corupti, un partid care nu s-a schimbat de-a lungul timpului). Asa ca aleg mai degraba un om de la un partid nou, pentru ca “m-am lamurit” cu partidele vechi, iar zvonurile lor lansate despre partidele noi nu ma influenteaza, si ma uit sa vad ce fel de oameni fac parte din noul partid, ce au realizat pana in prezent, care este statutul partidului, lucruri care sunt mult mai importante decat programul de guvernare. Programele de guvernare sunt niste promisiuni goale, care nu indica sursele de finantare si nici metodele de implementare, asa ca prefer sa primesc mai putine promisiuni de la un om/partid competent si onest, decat sa primesc multe promisiuni de la un om/partid dovedit deja ca nu este de incredere. Cum poti sa mai ai incredere in promisiunile unuia care care te-a inselat in trecut? In viata personala voi aveti incredere intr-un astfel de om? 

Totusi, aunci cand vorbim de un partid nou trebuie sa vedem si de cine este el infiintat, pentru ca unele partide sunt create pentru fragmentarea electoratului si a derutarii lui.

Prefer in plus politicienii care au avut realizari in mediul privat, in special in corporatii, unde se promoveaza competenta, cunoasterea limbilor straine, managementul prin obiective, controlul costurilor, profitabilitatea, etica, respectarea procedurilor, etc. Le acord putina incredere celor ce au muncit toata viata la stat, au fost un profesori, jurnalisti sau avocati, oameni care ne pot pacali usor prin oratorie, dar care nu cunosc ce inseamna managementul efectiv si lucrul cu oamenii, cu economia, cu clientii.

Alegeti oameni competenti, si daca nici acestia nu demonstreaza ca sunt de incredere, atunci votati data viitoare alti oameni noi!

In al treilea rand: NU VA LASATI DEZILUZIONATI! CONTINUATI SA LUPTATI! DOAR ASA APARE SCHIMBAREA.

Nu trebuie sa va resemnati daca lucrurile nu ies asa cum sperati sau ca daca lucrurile nu se schimba radical de a doua zi. Daca excludem schimbarile prin forta, revolutii, etc atunci trebuie sa fiti constienti ca lucrurile se vor schimba pas cu pas, incetul cu incetul. Se construieste durabil punand caramida peste caramida.

De asemenea, este important ca fiecare dintre noi sa contribuie la schimbarea mentalitatilor, la educare, la informarea in jurul lui. Sunt oameni de la tara care voteaza in lipsa de informatii, altii care sunt atat de amarati si voteaza pentru o punga de zahar, altii care se lasa pacaliti de televiziuni finantate de oameni politici- si pe acestia nu trebuie sa-i condamnam. Dar sunt si oameni care voteaza pentru un avantaj direct-rude angajate la stat, contracte cu statul, alte avantaje care se tem ca le vor pierde la prima schimbare politica si care nu vad binele colectiv ci numai binele personal pe termen scurt.

Din cauza clasei politice românești nu avem servicii spitalicesti moderne, nu avem autostrăzi necesare, un sistem bun de învățământ, un nivel de trai ridicat, nu suntem in spațiul Schengen, avem un pașaport slab in comparație cu statele vecine, platim dobânzi mai mari decât alte state, avem o bursa de valori subdezvoltata, sate neracordate la utilitățile de baza, s.a.m.d, dar avem in schimb corupție ridicată, inflație și multe biserici. Când noi avem atât de mult de recuperat fata de alte state, ne mai permitem sa nu votam? Ne permitem sa lăsam hoții dovediți și incompetenții sa ne conducă, sa ne urmărească interesele in fata celor puternici, sa ajungă profesori mediocri și secretare in funcții înalte?

Trebuie sa cerem in strada depolitizarea justitiei, a scolilor, a spitalelor, a companiilor de stat. Cum sa sustina interesele poporului roman Avocatul Poporului care e numit de politicieni? Sau Curtea Constitutionala?

Cat timp sa mai fie România codașa și veriga slaba a UE, iar cetățenii ei sa fie muncitori in alte tari? De starea țării sunt vinovați și cei ce Nu votează, si cei ce voteaza doar pentru un avanjat material, și cei ce nu ies in strada ca sa penalizeze derapajele oamenilor politici, și intelectualii care nu iau atitudine, ziariștii si reporterii cumpărați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *