In weekendul prelungit de 1 Iunie si Rusalii am ajuns sa facem traseele mult asteptate spre vârful Toaca si cascada Duruitoarea. Pe langa aceste trasee montane am umplut timpul liber cu o plimbare cu barca pe lacul Bicaz, sau Izvorul Muntelui, iar dupa, am si înconjurat acest lac pe asfalt, si apoi am făcut o vizita la mănăstirea Pângărați si lacul cu același nume.
Am plecat din Bucuresti dis de dimineața, si pana sa ajungem la cazarea noastra, ne-am mai oprit încă o data in Piatra Neamt ca sa dam o tura cu telegondola si pentru a lua masa de prânz.
A doua zi am decis sa facem prima data traseul spre VARFUL TOACA, via cabana Dochia– o drumetie de circa 4 ore dus-întors, ce se se parcurge urmărind marcajul dunga albastra. Am ales traseul cel mai scurt și cel mai ușor spre vârful Toaca, având in vedere ca eram cu copiii, iar aceștia se plictisesc destul de repede și noi vrem sa-i facem sa iubească drumețiile și muntele.
Pe drumul forestier ce duce la schitul Stanile, este un pichet de padurari, unde am plătit la un automat taxa de intrare in Parcul Național Ceahlău. După ce am trecut de schitul și Poiana Stanile, am lăsat masina AICI, langa un izvor cu apa potabilă și o troița.
Drumul se parcurge și cu o masina mai joasa, dacă mergeti cu putina atentie in anumite locuri. Noi ne-am lămurit despre starea drumului vizionând înainte filmulețul de mai jos:
De la locul in care am lăsat masina, am mers circa o ora și 15 minute pana la cabana Dochia. Prima parte, de circa 30 de minute, a fost prin padure, apoi am ajuns pe platoul alpin, unde priveliștea s-a deschis in toate direcțiile.
De la CABANA DOCHIA am mai făcut circa 40 de minute pana pe vârful Toaca. Ne-a și plouat dupa ce am inceput sa urcam scările, dar am continuat vitejește pana sus. Doar nu era sa facem cale întoarsă, când am ajuns pana aici.
După ce am coborât de pe vârful Toaca, ne-am întors cu satisfacție la cabana Dochia, unde am și mâncat, și după ce ne-am relaxat puțin, am pornit pe același traseu spre mașini.
Vârful Toaca are o înălțime de 1.904 metri, fiind al doilea cel mai înalt vârf din masivul Ceahlău, primul fiind vârful Ocolasul Mare- cu 1907 metri. Ca pentru orice traseu montan este important să fiți echipați corespunzător atunci când urcați pe munte. Asigurați-vă că aveți încălțăminte adecvată, haine potrivite în funcție de sezon, alimente și apă suficiente. Este recomandat să verificați condițiile meteo înainte de a pleca la drum.
Deși exista un traseu circuit care ajunge si la cascada Duruitoarea și la vârful Toaca, noi am ales sa vizitam CASCADA DURUITOAREA a doua zi, astfel încât sa avem diferența de nivel mai mică și sa nu epuizam total copiii.
Traseul oficial pornește din stațiunea Durău, trece pe la Poiana Viezuri sau pe la Piciorul lui Bucur și ajunge in final la cascada Duruitoarea. Distanța este de circa 7 km dus-întors, durata de 4 ore, iar diferența de nivel este de 570 m. Desi inițial ziceam ca o sa pornim din stațiunea Durau, de pe langa Serviciul Salvamont, ne-am decis in ultimul moment sa lăsam masina pe marginea drumului și sa începem traseul de mai SUS, unde am văzut mai multe mașini parcate, și pe google maps intersectarea drumului de asfalt cu traseul nostru de drumetie. Am urcat pe poteca marcată cu cruce albastra și ne-am întors pe cea marcată cu cruce roșie.
Ajunsi la cascada Duruitoarea i-am facut cateva fotografii si am mai stat cateva clipe pentru a ne trage sufletul. Era plin de oameni. Unii acum incepeau urcarea grea, abrupta, spre varful Toaca.
Traseul pe cruce albastra, pe la Piciorul lui Bucur, este puțin mai scurt, dar nu atât de frumos ca cel pe la Poiana Viezuri.
Pe cel din urma am găsit și un izvor și sunt mai multi bolovani presărați prin padure. Ambele trasee se fac prin pădurea răcoroasă, așa ca sunt perfecte pentru zilele călduroase de vara.
Ne-am întors la mașini și apoi am coborât in stațiunea Durau, unde am luat masa de prânz. In aceasta stațiune este și un parc de aventura pentru copii, dar nu am fost la el, pentru ca, după masa, am pornit spre lacul Bicaz și Debarcaderul Ceahlău unde, un nene simpatic ne-a facut o plimbare cu o barca de viteza. Inițial am mers încet, la admirat peisajul, dar după un timp, spre bucuria copiilor, barcagiul a pornit in goana și a început sa facă câteva cercuri pe luciul lacului. Acesta experiența a ajuns pentru copii direct pe primul loc in topul celor făcute in aceasta minivacanța.
Lacul Bicaz, cunoscut și sub denumirea de lacul Izvorul Muntelui, este un lac de acumulare, ce a fost creat prin construirea unui baraj pe râul Bistrița, rau care curge prin zonă. Raul era faimos in trecut prin plutașii săi, care coborau buștenii de la munte la șes și ajungeau de la Vatra Dornei pana la Galați. Și pe timpul lui Ceaușescu am înțeles ca s-a folosit aceasta metoda, dar lemnele erau transportate doar pe lungimea lacului. Astfel ca pe cei circa 40 de km, lemnele din zeci de camioane erau împinse de un singur remorcher, făcându-se astfel economii importante de combustibil.
Construcția barajului a început în anii 1950 și a fost finalizată în anii 1960, iar inginerul construcției a fost Dimitrie Leonida, întâlnit la Muzeul Dimitrie Leonida din Bucuresti și la biserica familiei lor din Bogata Olteană.
Construcția lacului Bicaz a avut și sacrificii, atunci când peste 30 de oameni au murit când a explodat o punga de gaz, pentru ca au fost folosiți deținuți politici și au fost strămutate peste 20 de sate.
Am înconjurat cu masina lacul Bicaz și am făcut prima oprire la viaductul Poiana Largului, unde nu mai ajunsesem de mult. Acum, Piatra Dracului sau Piatra Teiului, un monument al naturii aflat la confluența pârâului Largului cu raul Bistrița, era înconjurat de ape și nu am mai putut ajunge pana la el. I-au schimbat recent denumirea, pentru ca in vârful ei a crescut un tei.
Am vizitat mănăstirea Pângărați pentru vechimea sa, fiind ctitorita de domnitorul Alexandru Lapusneanu in anii 1500.
L-am mai întâlnit pe acest domnitor și la mănăstirea Slatina, unde este îngropat. In a doua sa domnie, Alexandru Lapusneanu s-a imbolnavit grav si s-a retras la manastirea Slatina pe care a ctitorit-o, calugarindu-se sub numele de Pahomie. Atunci cand si-a revenit, domnitorul care a mutat capitala Moldovei de la Suceava la Iasi, a inceput sa ameninte cu omorul pe unii dintre boieri si astfel a sfarsit otravit cu „ajutorul” sotiei sale…
In comuna Pângărați, in care se afla mănăstirea, este și Lacul Pângărați, un lac cu ponton și care este plin de lebede, ca și lacul Batca Doamnei.
De aici puteți trece prin pasul Pângărați spre Transilvania, la Lacul Rosu și la Cheile Bicaz.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
Salut! Am citit cu interes articolul tau, se poate sa adaugi din nou coordonatele izvorului si ale troitei unde se poate lasa masina, in urcare spre Dochia?
Salut. Actualizat. Multumesc de atentionare.