BISERICA FORTIFICATA DIN ARCHITA, O CENUSAREASA A VESTITEI TRANSILVANII

Biserica fortificata Archita, obiective turistice Transilvania, Mures, Romania, concediu

Nu departe de Sighisoara se afla una dintre cele mai interesante biserici fortificate din Transilvania. BISERICA DIN ARCHITA nu este atat de faimoasa ca cele din Viscri, Valea Viilor sau Saschiz, dar poate concura de la egal la egal cu acestea prin dimensiunea si complexitatea fortificatiilor sale.

obiective turistice Romania, biserica fortificata din Archita

Foisorul de la intrare care face legatura cu unul dintre turnuri si forma de ciudata a turnului clopotnita, sunt principalele elementele care o deosebesc de alte biserici fortificate.

Am inconjurat biserica printre cele doua randuri de fortificatii prevazute cu drum de straja din lemn, m-am urcat in turnul clopotnita pentru o frumoasa imagine asupra bogatului sat sasesc si m-am relaxat pe bancutele amenajate in curte, admirand maretia acestei fortificatii! Este absolut incantatoare!

Archita isi arata bogatia prin casele sale mari. Se vede ca a fost concurenta Sighisoarei la un moment dat, fiind dispusa strategic pe drumul ce ducea in Secuime. Si-a pierdut importanta in timp, asteptand si astazi sa fie descoperita pentru frumoasa sa biserica fortificata, ridicata in anii 1300 si recladita in anii 1500. In prezent se mai tin slujbe aici, iar vara elevii si studentii care vin in tabara din alte tari sunt cazati chiar in turnurile cetatii.

Din pacate, si in prezent drumul de circa 10 km de la Mureni la Archita descurajeaza potentialii vizitatori, nefiind asfaltat. Chiar si asa, Printul Charles al Angliei si cativa englezi, au avut grija sa se ocupe de renovarea ei si au cumparat si aici cateva frumoase vile sasesti, pentru a le pune in circuit turistic.

Pentru vizitare sunati la 0762976400. Chiar daca programul este de la 10 la 16 o sa vina sa va deschida o doamna cumsecade care va va povesti ce a retinut de istoria acestei comunitati si de viata prezenta a satului. Nu exista o taxa de vizitare. Lasati in cutia milei cat doriti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

La intoarcere ne-am oprit si la biserica ungureasca din Mureni, care ne-a atras cu frumusetea ei. Drumul de la Archita continua spre Biserica Unesco din Darjiu, dar pe care v-am recomandat sa o vedeti ocolind pe la Cristuru Secuiesc.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − = seventeen