Cula Maldaresti

Cu aceasta ocazie m-am oprit in zona Horezu ca sa vizitez vestitele cule Maldarescu si Greceanu.

Din Bucuresti la culele Maldarescu si Greceanu, obiective turistice in zona Horezu

La COMPLEXUL MUZEAL MALDARESTI de langa Horezu puteti vizita doua cule bine intretinute, deschise ca si muzee in anii ‘60.

Am mai vizitat cule in sudul tarii, dar singurele amenajate ca si muzeu au fost Cula Racoviteanu din Mioveni, Cula Tattarescu din Curtisoara si Cula Bujoreanu din Ramnicu Valcea. Celelate nu erau bine intretinute, erau inchise si nu se puteau vizita la interior. Am gasit chiar si o cula care se gasea in incinta unei scoli, fiind data uitarii…

Aceste doua cule de la Maldaresti, pe care le-am vazut in filmele romanesti Pintea Haiducul, Iancu Jianu Haiducul, Drumul Oaselor si mai noul Aferim, sunt pur si simplu impresionante. Frumusetea culelor fiind accentuata de cadrul natural pitoresc in care se afla si de curtile frumos amenajate peisagistic, infrumusetate cu o combinatie de trovanti, pietre de moara si sculpturi in lemn.

Denumirea de “cula” inseamna”turn” si a fost preluata din limba turca, avand semnificatia de constructie fortificata. Aceasta constructie, folosita de boierii romani in scop de aparare, se intalneste la noi in tara doar in sud. Este o constructie care mai e prezenta in arealul dominat in trecut de otomani, in special in Serbia si Albania.

CULA GRECEANU este cea mai veche dintre cele doua cule, avand origini din anii 1500. Mi-a placut in primul rand aspectul ei exterior, dar si cerdacul de la etajul intai- care ofera o superba priveliste asupra zonei. La Cula Greceanu am admirat ferestrele cu ancadramente sculptate in piatra, gurile de tragere pentru apararea portii, mobilierul frumos sculptat si pictura murala a boierilor ctitori- o pictura ce a fost realizata de pictorita interbelica Olga Greceanu, inmormantata la Cimitirul Bellu si pe care am mai intalnit-o la Conacul Balcestilor, la Biserica Antim si la Palatul Regal.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

CULA MALDARESTI a fost construita la inceputul anilor 1800 de familia de boieri ala carei nume il poartaEste o constructie masiva, dreptunghiulara, cu un cerdac ce ofera o frumoasa vedere asupra curtii.

La inceputul anilor 1900, marele om politic I.G. Duca cumpara Cula Maldaresti, care se afla in paragina, si isi construieste in curte, o casa de vacanta. In felul acesta, cu dragostea lui pentru arhitectura romaneasca si traditiile romanesti, ingrijeste si protejeaza cula cumparata.

Vizitand Cula Maldaresti mi-au ramas in minte numeroase lucruri care mi-au bucurat privirea, de la piatra de moara incastrata in pavimentul de la intrare- un simbol al belsugului asa cum am mai vazut si la Palatul Brancovenesc Mogosoaia, la stucatura interesanta de pe plafoane, sobele cu olane, ornamentate cu semnul crucii sau cu acolada, mobilierul sculptat cu motive traditionale si scoartele oltenesti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In CASA MEMORIALA I.G. DUCA, amplasata in curtea Culei Maldaresti, am gasit mobilierul folosit de catre acesta, unde, foarte interesant mi s-a parut fotoliul-balansoar. Apoi, i-am admirat biblioteca plina de carti, artizanatul popular, scoartele din zona si alte obiecte cumparate da catre acesta in viata lui, printre care si opere de arta impresionante realizate de mari pictori romani.

Mare pacat ca si aceasta personalitate a fost impuscata de legionari, asemeni lui Nicolae Iorga si lui Armand Calinescu... I.G Duca a fost unul dintre cei mai onesti oameni politici ai Romaniei mari-(Adrian Cioroianu) si a fost asasinat in Gara Sinaia de cei trei legionari supranumiti NICADORI- dupa initialele numelor lor.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Zona Horezu este arhicunoscuta pentru cetele de trovanti si pentru artizanatului ceramic, al carui motivul popular este cocosul de Horezu. In trecut aceasta zona facea parte din cnezatul lui Farcas, iar numele si l-a dobandit de la ruda bufnitei, huhurezul.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In aceasta zona sunt facilitati de cazare pe toate gusturile, de la cele ieftine, pana la conace cu piscina sau chiar mari hoteluri, iar in obiective turistice zona este foarte bogata. Se pot vizita pesterile Muierii si Liliecilor, superba rezervatie Buila Vanturarita, Salina Ocnele Marimanastirile Arnota, Hurez, Dintr-un LemnGovora, Surpatele si Bistrita si se poate face de aici si un ocol spre Bucuresti strabatand vestita Transalpina, si trecand pe langa minunata padure colorata.

Padurea colorata din Poienari, Gorj, Targu Jiu, obiective turistice Romania

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

17 Comments

  1. Pingback: O OAZA DE SANATATE. SALINA OCNELE MARI – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *