Parcul Cismigiu, obiective turistice Bucuresti, Romania

PARCUL CISMIGIU asezat in centrul orasului Bucuresti, nu departe de vestita Calea Victoriei, este cea mai veche gradina publica din capitala. L-am vizitat de nenumarate ori, incepand cu anii studentiei, apoi de fiecare data cand cineva venea in vizita la noi in Bucuresti, cu copilul la locurile de joaca amenajate aici, pentru plimbarile cu barca in verile calduroase si la patinoar iarna cu prietenii.

Parcul Cismigiu, obiective turistice Bucuresti, Romania
Parcul Cismigiu, obiective turistice Bucuresti, Romania

Am apreciat in Cismigiu frumoasa amenajare a spatiilor verzi, vechimea si varietatea arborilor si valoarea sculpturilor expuse aici. Am intalnit in parc opere realizate de mari sculptori romani ca Oscar Han, Ion Jalea, Spathe, Baraschi, Milita Patrascu, Cornel Medrea, Mihai Onofrei, sculpturi a caror prezenta cultiva vizitatorul atent.

Am admirat MONUMENTUL SOLDATULUI FRANCEZ, o sculptura realizata in marmura de Cararra de marele Ion Jalea si inaugurata in anii ’20. Aceasta aminteste de moartea soldatilor francezi pe meleagurile patriei noastre, in timpul Primului Razboi Mondial.

M-am oprit si la monumentul “IZVORUL SISSI STEFANIDI”, o lucrare realizata de sculptorul Ion Dimitriu Barlad, un elev de-al lui Paciurea, ale carui opere le-am mai vazut prin tara. Este un monument fantana ce reprezinta o mama ce toarna apa dintr-un ulcior. A fost amplasat aici tot in anii ’20, pe un teren donat de familia Stefanidi, cea care a comandat aceasta opera in onoarea fiicei lor care a murit.

Prin statuia “Semanatorul de idei” realizata de sculptorul Gheorghe Horvath, am aflat acum despre Gheorghe Panu, om politic si ziarist roman. Prin bustul Maicii Smara realizat de sculptorul Mihai Onofrei, am aflat despre Smaranda Gheorghiu, scriitoare de carti pentru copii, considerata “educatoare a poporului”. Bustul lui Traian Demetrescu m-a facut sa aflu ca acest poet l-a promovat pe George Bacovia. Aceast bust a fost realizat de sculptorul Filip Marin, un sculptor pe care l-am mai intalnit si in Parcul Herastrau prin opera “Nimfa”, si in Parcul Luigi Cazzavilan din apropiere, atunci cand am aflat de italianul care a fondat ziarul Universul, cel mai bine vandut ziar de la vremea lui.

Am gasit si o lucrare a sculptorului Oscar Spathe, cel care a realizat la Bucsani statuia lui Ioan Dalles. In Cismigiu a realizat statuia Elenei Pherekyde, membra a familiei Marghiloman si fosta presedinta a Societatii de Binefacere „Obolul”, o personalitata filantropa ce este reprezentata in basorelieful de sub bustul acesteia ajutand o mama cu un copil.

Din aceasta zona puteti iesi din parc la apropiata Biserica Kretzulescu si in Piata Walter Maracineanu, unde am ajus cu alta ocazie pentru a admira statuia “Avantul Tarii”, o statuie realizata in anii ’20 in cinstea Celui De-al Doilea Raboi Balcanic, asezata acum in fata fostului Minister de Razboi.

In Parcul Cismigiu am gasit si o stema a familiei Studza, familie pe care am intalnit-o la faimosul lor castel vizitat langa Iasi. M-am oprit si la Monumentul Eroilor Americani ridicat in ani ‘99 in memoria americanilor care si-au pierdut viata pe acest teritoriu in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial.

In RONDUL ROMAN sau Rotonda Scriitorilor am gasit bustul lui Nicolae Balcescu, o lucrare realizata de sculptorul Constantin Baraschi pe care l-am mai intalnit la Campulung, apoi bustul lui I.L Caragiale realizat de sculptorul Oscar Spathe, bustul lui Mihai Eminescu realizat de sculptorul Ion Jalea, bustul lui B.P Hasdeu realizat de sculptorul Mihai Onofrei, bustul lui St. O Iosif realizat de sculptorul Cornel Medrea, bustul lui Titu Maiorescu realizat de sculptorul Ion Dimitriu Barlad, bustul lui Alexandru Odobescu realizat de sculptorul Milita Patrascu, bustul lui Alexandru Vlahuta, realizat de sculptorul Oscar Han si bustul lui Duiliu Zamfirescu realizat de sculptorul Alexandru Calinescu.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Daca veniti aici cu copiii, acestia vor fi atrasi cu siguranta de gradina cu lebede, de broastele testoase, de ratele mandarin, de pauni si vor fi incantati de plimbarile cu barca si de joaca la locurile special amenajate pentru ei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Gradina Cismigiu s-a infiintat pe timpul domnitorului Gheorghe Bibescu, in anul dinaintea Revolutiei de la 1848 si a preluat numele de la o cismea ce exista aici.

http://www.cismigiuparc.ro/index.php

Mergand spre PALATUL KRETZULESCU, realizat de arhitectul Petre Antonescu, am gasit si locul „La Cetate”, loc in care se afla ruinele unei manastiri.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

La iesirea din apropierea Palatului Kretzulescu puteti iesi ca sa vizitati si BISERICA SCHITUL MAGUREANU, o biserica ce a fost ridicata in anii 1880 pe locul unei alteia mai vechi ctitorita de Mihai Cantacuzino Magureanu si pictata foarte frumos de Gheorghe Ioanid, un elev de-al lui Gheorghe Tattarescu.

http://www.schitulmagureanu.ro/metoc-al-manastirii-sarindar/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

De aici, am coborat pe langa parc pe strada Schitul Magureanu, spre Bulevardul Regina Elisabeta si am gasit Liceul Gheorghe Lazar, liceu ce poarta numele ardeleanului inmormantat la Avrig.

Am trecut apoi pe langa Facultatea de Drept, o institutie imbogatita cu sculpturile lui Ion Jalea a faimosilor juristi din Antichitate, si proiectata de Petre Antonescu, cel care este si autorul cladirii Primariei de pe acelasi bulevard, care a mai proiectat in Bucuresti si Arcul de Triumf, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, PALATUL BANCII MARMOROSH BLANK, decorat la interior de Cecilia Storck, iar in tara, Cazinoul din Sinaia, construit dupa cel din Monte Carlo, Cazinoul din ConstantaPalatul de Justitie din BuzauVila Florica a Bratienilor de langa Pitesti, Palatul Primariei din Craiova, s.a.m.d.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am facut cale intoarsa si pe bulevardul Regina Elisabeta, intre Primarie si sediul Bancii Marmorosh Blank, am gasit faimosul HOTEL CISMIGIU SI BERARIA GAMBRINUS, o berarie care se pare ca nu e faimoasa berarie a lui I.L Caragiale. Apoi, l-am gasit pe unul dintre cele mai vechi hoteluri ale BucurestiuluiGRAND HOTEL DU BOULEVARDridicat in anii 1800 de arhitectul Universitatii Alexandru Orascu, un hotel care a gazduit comandamentul trupelor germane in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial si un minister in anii comunismului.

In incheiere va doresc o plimbare cat mai placuta! Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala! Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va recomand sa rasfoiti articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts