Observatorul astronomic Vasile Urseanu Bucuresti, obiective turistice Romania, stele, asteroizi

De mult timp imi doream sa ajung la OBSERVATORUL ASTRONOMIC DIN BUCURESTI dar, atunci cand am avut putin timp liber, ori a fost innorat, ori s-a ivit altceva de facut. Pana la urma am ajuns la Observatorul Astronomic „AMIRAL VASILE URSEANU” intr-o seara de iarna, imediat dupa ce mi-am luat baiatul de la gradinita.

Pot sa spun de la inceput ca observarea astrelor prin telescop nu m-a impresionat deloc, aproape ca se vad la fel de bine cu ochiul liber, sau cu telescopul pe care il are baiatul meu acasa. Totusi, am inteles ca este mai interesant sa privesti luna, sau soarele, dar acum aceste doua astre nu erau „disponibile” si va trebui sa venim pentru ele cu alta ocazie.

Sus pe terasa Observatorului Astronomic „AMIRAL VASILE URSEANU” copiii au fost fascinati mai mult de privelistea asupra Bulevardului Lascar Catargiu si de cele povestite de tanarul astronom gasit aici. Acesta le-a aratat steaua Sirius- cea mai stralucitoare stea de pe cer, vazuta cu ochiul liber. Aceasta face parte din constelatia Cainele Mare/Canis Major si mai este denumita “Steaua Caine”. Denumirea de Sirius vine din greaca si inseamna luminos, iar stralucirea sa este datorata puterii sale, dar si proximitatii ei fata de pamant. In constelatia Orion (Vanatorul), situata putin mai sus de Canis Major, le-a aratat o stea rosie pe nume Betelgeuse, stea ce se va transforma in supernova (un nume preluat de un model al traditionalei masini romanesti- Dacia Supernova). Tanarul astronom le-a explicat copiilor si ca Betelgeuse este de o mie de ori mai luminoasa decat soarele, dar mult mai departe, ca o sa explodeze la un moment dat si ca o sa faca o lumina foarte mare, iar ca lumina pe care o vad acum este imaginea ei de acum cateva milioane de ani…Ca sa vedeti/imaginati mai bine formele constelatiilor, va recomand sa va descarcati pe telefon aplicatia Starlight, inainte sa veniti la acest muzeu.

In interiorul Observatorului Astronomic „AMIRAL VASILE URSEANU” copiii au fost fascinati de multitudinea mediilor digitale, care prezentau stelele si le dadeau posibilitatea sa se joace.

Eu am retinut in primul rand faptul ca mai multi asteroizi poarta denumiri date dupa personalitati romanesti, orase sau zone geografice din Romania. De exemplu Danubia- descoperit in anii ’30 de astronomul roman Calin Popovici, apoi Piatra Neamt-descoperit de un astronom italian care locuia in orasul Piatra Neamt, Salonta si Transilvania – descoperiti de un astronom din Ungaria, Brancusi, Enescu, Eminescu, Donici, Oberth- descoperiti de un astronom olandez, iar numele le-au fost date de astronomul roman Magda Stefansecu/Stavinschi, Noailles – dupa numele Anei Brancoveanu sau Ana de Noailles, poeta si scriitoarea franceza de origine romana, dupa numele careia a fost numit si vestitul liceu francez din Baneasa, un altul se numeste Prunariu- dupa singurul astronaut roman si alt asteroid de numeste chiar Bubulina. Alte nume romanesti am intalnit si la muntii, craterele sau vaile de pe planete: Iazu si Batos de pe Marte,  Muntii Carpati si Haret (de la Spiru Haret) pe Luna, Vacarescu si Irinuca pe Venus, Eminescu pe Mercur.

Cu aceasta ocazie am aflat si istoricul acestui observator astronomic, retinand ca a fost infiintat in anul 1910 de catre amiralul Vasile Urseanu- un pasionat de astronomie, care a construit aceasta casa in forma de vapor, cu ornamente marine si deasupra cu o cupola de observatie. „Mi-am construit casa în formă de yacht, având o cupolă de observator, ca în același timp când fac observații cu luneta, să am senzația că plutesc și pe mare”, spunea amiralul Urseanu.

Am mai gasit la Observatorului Astronomic „AMIRAL VASILE URSEANU” si primul telescop al observatorului, iar casa m-a impresionat cu scarile sale de lemn masiv si frumoasele sale vitralii cu desene astronomice si inscrisuri in latina.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Program de vizitare: expozitia de astronomie miercuri, duminica 10-18, joi-sambata 19-21. observatii de seara joi-sambata 19-21, observatii de zi miercuri, duminica 11-14, joi-sambata 14-16. Bilet de intrare 5 lei adulti, 2 lei elevi, pensionari.

http://www.astro-urseanu.ro/

Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va rog sa cititi articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *