Am tot hoinarit pana acum prin Dobrogea cea frumos colorata, brazdand-o in toate directiile in drumul meu spre Delta Dunarii si Marea Neagra, in cautarea vechilor cetati getice, grecesti sau romane, dar nu am urcat nicio data pe varfurile Muntilor Macin. De data aceasta, intr-un weekend placut de primavara, ne-am planuit sa ajungem pe Culmea Pricopanului, Varful Tutuiatu si Lacul Iacobdeal.
Muntii Macinului sunt cei mai vechi munti din Romania, fiind chiar contemporani cu dinozaurii si au circa 10 trasee de drumetie. In ciuda faptului ca sunt scunzi, acesti munti impresioneaza prin aspectul lor salbatic si bogata lor fauna, prin privelistile ample pe care le ofera si prin usurinta cu care se pot parcurge chiar impreuna cu copiii.
Din Bucuresti drumul dureaza circa 3 ore si jumatate, iar cel mai scurt traseu este pe la Braila, atunci cand trebuie sa traversati Dunarea cu bac-ul, cost circa 27 lei (masina si 4 pasageri).
Traseul CULMEA PRICOPANULUI este marcat cu banda albastra si dureaza circa 4 ore, dar poate fi scurtat la 2-3 ore daca se coboara pe vaile create de ciobani. Este un traseu circular care se poate incepe de langa MANASTIREA IZVORUL TAMADUIRII– o sa gasiti indicatoare spre manastire dupa ce iesiti din Macin, sau de la circa 500 metri in dreapta carierei de piatra din Macin.
De la drumul de asfalt principal, cel care vine din Macin, trebuie sa virati la stanga in dreptul troitei de lemn si a indicatorului ce indica spre manastire. Cand ajungeti in capatul drumului de piatra veti putea face stanga spre manastire sau dreapta spre cariera de piatra. Lasati masina la manastire sau in dreapta pe drumul de pamant, in functie de sensul in care vreti sa parcurgeti traseul.
Avand in vedere ca sunt situati aproape de lunca Dunarii, acesti munti inconjurati de zone plate, au un aspect de insula. Dupa cum se stie Muntii Macinului nu sunt inalti, avand dimensiunea unor dealuri, dar, sunt foarte spectaculosi, salbatici si arizi, asemanandu-se din aceste puncte de vedere cu insulele grecesti.
Culoarea stancilor, ariditatea locului si contrastul cu zonele verzi spre care ofera perspectiva m-au dus cu gandul si la frumoasa insula Tenerife si la traseele facute in jurul vulcanului Teide.
Formele spectaculoase create de acesti munti sunt asemanatoare cu cele intalnite in Muntii Ciucas, iar monolitii de granit erodat sau Pietrele lui Teo, m-au facut sa-mi amintesc cu placere de trovantii sau Babele de la Ulmet.
Am trecut pe acest traseu si pe sub Varful Serparu (226 m), si dupa ce ne-am intrebat in gluma oare de ce se numeste asa acest varf, drumul ne-a fost brazdat de un sarpe foarte mare, amintindu-ne ca aici suntem acasa la Balaurul Dobrogean- un sarpe mare de peste 2 metri. Am mai intalnit pe traseu numerosi gusteri dar din pacate nu am intalnit cu aceasta ocazie broaste testoase.
Sunt trasee care se pot face si cu bicicleta, acesti munti fiind asemanatori din acest punct de vedere cu Muntii Baiului. Cel mai inalt varf este Varful Suluku Mare (370 m), o denumire in limba turca care face referire la un loc cu apa de baut sau poate chiar la numele cuiva.
LACUL IACOBDEAL este aproape de Castrul Roman Troesmis si seamana foarte mult ca si formare si culoare cu Lacul de Smarald de la Racos. Lacul s-a format intr-o fosta cariera de piatra ca si cel de la Racos, fiind alimentat de ploi si de un izvor subteran. La momentul vizitei era primavara si innorat si culoarea lacul nu era de smarald, dar vazusem poze cu acesta vara cand avea o culoare asemanatoare celui de la Racos sau a celui de la Ochiul Beiului.
Deosebit fata de celelalte doua lacuri este un tunel/pestera cu priveliste spre lac, un loc numai bun de facut poze reusite.
Din pacate nu am reusit sa ajungem in acest weekend si la Varful Tutuiatu. Am profitat de vremea buna si ne-am intins mai mult decat trebuia. In plus am pierdut timp cautand Cetatea Arrubium, uitand ca ne-am mai pacalit acum cativa ani cand o multime de indicatoare ne-au dus la o groapa de gunoi…
Foarte aproape de aceste obiective turistice sun orasele Braila, Galati si Tulcea, ale caror obiective turistice va invit sa le descoperiti in articolele scrise de mine. In Dobrogea mai puteti vizita Cheile Dobrogei, cetatile Capidava, Enisala, Histria sau Pestera Sfantul Ioan Casian.
O sa ne intoarcem cu siguranta aici!
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro, peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
2 Comments