Cimitirul Bellu, obiective, monumente istorice, bucuresti, romania, Marghiloman, (6)

CIMITIRUL SERBAN VODA sau CIMITIRUL BELLUa carui constructie a inceput la mijlocul anilor1800 pe un teren donat orasului Bucuresti de catre familia Bellueste un un templu al Romaniei, un muzeu de arhitectura si de arta in aer liber.

Am gasit cu emotie in Cimitirul Bellu eroi ai aerului, pictori, actori, scriitori, oameni de stat, istorici, mari cantareti, s.a.m.d. Fara sa fiu exhaustiv, mentionez fara o ordine anume, cateva mari personalitati intalnite: pe Aurel Vlaicu -pe care l-am mai intalnit la Cetatuia din Iasi, la obeliscul de la Banesti unde s-a prabusit, la Muzeul de Aviatie din Bucuresti, pe Henri Coanda -intalnit la Muzeul de Aviatie din Bucuresti, pe Alexandru Vlahuta regasit la Ramnicu Sarat, pe Maria Tănase, Nichita Stănescu, Dan Spătaru, Zaharia Stancu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, C.A. Rosetti, Dem Radulescu, Constantin Radulescu-Motru, Radu Anton Roman, Adrian Pintea, Florian Pittis, George Pruteanu, Marin Preda, Amza Pellea, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Alexandru Odobescu, Dimitrie Paciurea, Theodor Pallady, Alexandru Macedonski, Titu Maiorescu, Petre Ispirescu, Panait Istrati, Nicolae Labis, Constantin Lecca, Stefan Luchian, Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti, Spiru Haret, Iulia Hasdeu, Cornel Fugaru, Emil Garleanu, Mihai Fotino, Mihai Eminescu, Gheorghe Dinica, Densusianu, Corneliu Coposu, George Cosbuc, Serban Cantacuzino, Aristide Caradja, Ion Luca Caragiale, Toma Caragiu, George Bacovia, Theodor Aman, pe Alexandru Marghiloman intalnit la Buzau, familia Dalles intalnita la Bucsani, etc.

Mi-am amintit cu ocazia vizitarii Cimitirului Bellu si de mormintele altor mari personalitati ale tarii noastre, pe care le-am vazut in alte colturi ale tarii noastre si carora le-am transmis acum un gand de recunostinta- la Tebea lui Avram Iancu, la Blaj lui Axente Sever si Inocentie Micu Klein, la Campina lui Nicolae Grigorescu, la Putna lui Stefan cel Mare, la Iasi lui Alexandru Ioan Cuza, Vasile Lupu si Dimititrie Cantemir, la Brasov lui Nicolae Titulescu, la Curtea de Arges Familiei Regale a Romaniei si lui Neagoe Basarab, la Cozia lui Mircea cel Batran, la Targoviste si Campia Turzii lui Mihai Viteazul, fratilor Buzesti la Manastirea Calui, la Snagov lui Vlad Tepes, la Biserica Sf. Gheorghe Nou lui Constantin Brancoveanu, la Manastirea Arnota lui Matei Basarab, la Alba Iulia lui Iancu de Hunedoara, lui Take Ionescu la Sinaia, lui Gheorghe Lazar la Avrig, eroilor din Cele Doua Razboaie Mondiale la Marasesti, Focsani, Targu Ocna, Soveja, Oarba de Mures, MateiasPaulis, s.a.m.d.

Alt aspect remarcant la Cimitirul Bellu este ca sculpturile mormintelor, adevarate opere de arta, au fost ridicate de marii nostri artisti, de cei mai importanti sculptori ai neamului, cum sunt: Constantin Baraschi, Ion Jalea care odihneste si el aici, Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Corneliu Medrea, Milita Petrascu, Storck ce a realizat mai multe busturi si capela gotica, Ion Mincu ce a realizat Capela Cantacuzino, s.a.m.d.

Mi-au ramas cu aceasta vizita in minte copia sculpturii „Rugaciune” a lui Brancusi, postata peste pietrele de mormant ale pictorilor Pallady, Patrascu, Luchian, crucea lui Vlahuta, parca asemanatoare cu cea a lui Nicolae Grigorescu vazuta la Campina, apoi cavoul Hasdeu cu inscriptia „Mai sedi putin” dar si multe altele.

Cu siguranta nu-ti ajunge o zi petrecuta aici, fiind greu sa treci pe la fiecare mormant fara o harta. Mi-as fi dorit sa fi existat si o carte ilustrata cu monumentele personalitatilor romane, dar si cu cele cu o arhitectura mai interesanta. Cred ca ar avea succes o astfel de lucrare, pentru ca am ramas uimit de multe dintre capelele construite aici, adevarate biserici sau chiar mausolee.

Cimitirul Bellu (5)

Totusi, din pacate, acest loc este prea putin protejat si pus in valoare de catre autoritati si nu se bucura de aprecierea turistica pe care o merita, fiind prea putin cunoscut de catre romani.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala.

Sper ca v-a placut prezentarea mea si ca v-am inspirat sa vizitati acest important muzeu al Romaniei. Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va recomand sa rasfoiti articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts

20 Comments

  1. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PLOIESTI SI CONACUL STERE-BUCOV - TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *