Obiective turistice Brasov, Traseu Tampa, Telecabina, serpentine, treptele lui Gabony, Oktoberfest

BRASOVUL este o destinatie de concediu potrivita pentru orice anotimp. Este un oras care ofera multe variante pentru petrecerea timpului liber, nefiind suficient doar un citybreak pentru a descoperi istoria orasului, obiectivele sale turistice, festivalurile sale, restaurantele, zonele de promenada sau de relaxare. Brasovul este cu adevarat un oras turistic- unul dintre putinele orase de acest fel de la noi din tara, un oras cu care ne putem prezenta mandri in fata strainilor care ne viziteaza tara.

Din Orasul Brasov se pot vizita si o multime de alte obiective turistice apropiate, si astfel timpul petrecut aici se poate prelungi cu mai multe zile. Foarte aproape este Poiana Brasov- cea mai mare si frumoasa statiune de schi din Romania, bisericile fortificate Prejmer, Harman, Codlea, Cristian, Manastirea Rupestra Sinca Veche, cetatea cavalerilor teutoni de la Feldioara, Cetatea Rasnovului, Cascada Urlatoarea si Rezervatia de Zimbri de la Vama BuzauluiCanionul 7 ScariCascada Tamina, statiunile Predeal, Sinaia, Busteni, s.a.m.d.

Am vizitat Orasul Brasov de foarte multe ori, cercetandu-i pe rand muzeele, bastioanele breslelor, turnurile de apararare, traseele de drumetie, parcul de aventura si cel acvatic, bisericile istorice si zonele de promenada, si astfel, pot sa va prezint mai jos in ordinea preferintelor mele, principalele obiective ale orasului.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Principalele obiective turistice ale Orasului Brasov sunt: Biserica Neagra, Cetatuia, traseele de drumetie ce duc la Muntele Tampa, turnurile Alb, Negru si Bastionul Graft, Poarta Ecaterina, Muzeul de Istorie Brasov, Strada Sforii, Bastioanele Postavarilor si Funarilor, Muzeul de Arta Brasov si Muzeul de Etnografie Brasov, bisericile Sfantul Nicolae, Bartolomeu si Sfantul Martin, gradina zoologica, parcul de aventura si Paradisul Acvatic.

Tur Brasov

Va recomand sa incepeti vizitarea Brasovului cu BISERICA NEAGRA, considerata a fi cel mai important obiectiv turistic al orasului.

Biserica Neagra este un obiectiv simbol al Brasovului, avand origini din anii 1300. Este renumita in principal pentru concertele ei de orga si pentru colectia ei de covoare. A fost numita initial “Biserica Mare”, si mai apoi “Biserica Neagra”- dupa incendiul din anii 1600. Cred ca Biserica Neagra este cea mai mare biserica gotica din tara noastra, concurand ca stil si grandoare cu cele intalnite in Romania la ClujSibiu si Sebes.

Program de vizitare: vara (7 apr-11 oct) luni inchis, marti – sambata 10-19, duminica 12-19, iarna- luni inchis, marti – sambata 10-15, duminica 12-15.

http://www.honterusgemeinde.ro/ro/vizitare/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Al doilea obiectiv turistic important al Orasului Brasov este dupa mine CETATUIA, o impunatoare cetate, ce-ti ofera o priveliste extraordinara asupra orasului.

Cetatuia isi are originile in prima parte a anilor 1500, cand a fost construita din lemn. Ulterior, a fost cucerita si distrusa de catre Domnitorul Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare, iar acest lucru a pus si bazele constructiei de piatra. In anii mai recenti a servit ca si garnizoana a Armatei Imperiului Austriac, apoi ca si inchisoare in perioada comunista, Arhiva de Stat, si ulterior ca restaurant. Am gasit restaurantul inchis, avand doar un paznic, dar care a fost dragut si ne-a permis sa vizitam si interiorul.

Adresa: Strada Dealul Cetatii, Brasov.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Vizitati apoi pe rand vechile turnuri si bastioane de paza- unele dintre ele amenajate in prezent ca si muzee. Probabil ca cel mai cunoscut dintre ele este TURNUL ALB- un turn de de aparare al orasului Brasov, situat pe pozitia cea mai inalta, in comparatie cu celelate turnuri.

Turnul Alb este o constructie masiva, dotata cu metereze si cu guri pentru aruncarea materialului inflamabil, o fortificatie ridicata dupa jumatatea anilor 1400. Este un obiectiv care te scoate din agitatia centrului vechi, aratandu-ti o alta fata a Brasovului. Ca sa ajungem la el, am trecut pe langa vechile ziduri, si dupa, am urcat mai multe scari, si am ajuns intr-o zona linistita si verde, de unde, turnul masiv veghea asupra orasului.

turnul Alb Brasov

In zona vizitat si TURNUL NEGRU, un alt turn de observatie al orasului Brasov, aflat in afara zidurilor cetatii.

Turnul Negru fost construit dupa Turnul Alb, si a fost „rebotezat” in acelasi fel ca si Biserica Neagra- dupa ce un incendiu i-a innegrit zidurile… Ambele turnuri erau prevazute cu un pod mobil, care facea legatura cu bastioanele zidurilor cetatii.

Unul dintre bastioanele renumite ale cetatii este BASTIONUL GRAFTconstruit pentru a face legatura printr-un pod mobil cu Turnul Alb si botezat dupa raul peste care trece.

In interiorul Bastionului Graft am vizitat un mic muzeu medieval si o expozitie de arme. Alte doua bastioane mai importante ale Brasovului sunt  BASTIONUL TESATORILOR si BASTIONUL POSTAVARILOR, pana la care va invit sa ajungeti prin ingusta STRADA A SFORII, sau pe langa portile Ecaterina si Schei.

Adresa: Aleea Dupa ziduri. Program de vizitare: vara, marti- duminica 10-18; iarna, marti- duminica 9-17.

MUZEUL JUDETEAN DE ISTORIE din BRASOV se afla chiar in Piata Sfatului si prezinta in principal documente ale breslelor sasesti si produsele pe care acestea le realizau.

Brasov, Muzeul de Istorie

Am remarcat in MUZEUL JUDETEAN DE ISTORIE din BRASOV in primul rand incalzitoarele de pat- obiecte asemanatoare cu cele pe care le-am mai vazut la Muzeul Casa de Targovet din Ploiesti si un taler de forma patrata cu stema Orasului Brasov- moneda pe care am mai vazut-o la muzeele BNR si Severeanu din BucurestiMi s-au parut interesante si multimea de scrisori ale voievozilor romani- scrisori adresate judelui Orasului Brasov, documente prin care cereau sprijin in achizitionarea din Brasov a diverselor produse lucrate aici(de la roti de carute si arme, pana la obiecte casnice si podoabe).

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

La MUZEUL DE ARTA BRASOV am descoperit una dintre cele mai mari colectii de pictura ale marelui Nicolae Grigorescu, plus multe opere de arta realizate de alti mari pictori si sculptori romani, cum sunt : Darascu, Sion, PalladyStorck, etc.

MUZEUL DE ETNOGRAFIE DIN BRASOV mi s-a parut diferit de alte muzee de acelasi profil, in primul datorita prezentarii multor traditii si obiceiuri.

Am descoperit la MUZEUL DE ETNOGRAFIE DIN BRASOV “Plugarul din Cuciulata”, “Gateala capului cu macaul” din Crihalma, Feciorescul din Ticusu Nou- un joc traditional propus pe lista Unesco, Turca, s.a.m.d, obiceiuri specifice Tarii Barsei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Alt obiectiv care nu trebuie ratat in Brasov este BISERICA SFANTUL NICOLAE- un edificiu ce gazduieste in curtea sa Muzeul “Prima Scoala Romaneasca” si Tipografia Diaconului Coresi

Originile scolii de aici le gasim in anilor 1300, atunci cand este mentionata pentru prima data de Papa Bonifaciu. In acest loc, la mijlocul anilor 1500, Diaconul Coresi, despre care am mai vorbit in prezentarea Orasului Targovistetipareste primele carti in limba romana, folosind evident caracterele alfabetului chirilic- alfabet care se folosea la acea vreme. Sunt expuse in acest muzeu vechile carti, matritele de lemn, materialele didactice din salile de invatamant si multe obiecte etnografice. Am remarcat cu aceasta ocazie daruirea si patriotismul ghidului, dar si posibilitatea de a cumpara de aici, copii dupa o harta a Daciei si dupa o reprezentare cu domnitorii importanti din Tara Romaneasca si Moldova.

In curtea Bisericii Sfantul Nicolae se mai afla si o statuie a Diaconului Coresi si mormantul lui Nicolae Titulescu. Frumoasa biserica poarta fresce la exterior, amintind astfel de bisericile bucovinene. La interior a fost pictata de brasoveanul Constantin Lecca, fiindu-i adaugate ulterior si fresce ale pictorului Costin Petrescu- cel care a pictat impresionanta istorie a romanilor din Ateneul Roman, Biserica PissiotaPalatul Cantacuzino-azi Muzeul George Enescu din BucurestiBiserica lui Mihai Viteazul din Bucuresti.

http://www.primascoalaromaneasca.ro/

Adresa: Piata Unirii nr. 2-3, Brasov. Program de vizitare: zilnic 9-17.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Biserica Sfantul Nicolae se afla in Scheii Brasovului, un cartier locuit de romani pe vremea infiitarii de catre sasi a Cetatii Brasovului.

Prin Schei am ajuns si la PIETRELE LUI SOLOMON, o zona naturala super impadurita, strajuita de masive calcaroase ce poarta conform unei legende, numele unui rege ungur ce a scapat de urmaritorii sai fugind pe aici.

In zona Pietrelor lui Solomon este o zona de gratare pentru brasovenii care pot ajunge aici chiar cu un autobuz local, un loc in care a existat o cetate dacica, si locul in care Junii Brasovului se aduna dupa defilarea calare prin centrul Brasovului. De aici sunt mai multe drumuri forestiere care duc spre Poiana Brasov, drumuri intens folosite de alergatori si de biciclisti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Pentru o alta imagine panoramica a Brasovului si pentru putina miscare in natura, facut din Centrul Istoric si o drumetie pana pe VARFUL TAMPA din Masivul Postavarul, muntele pe care se afla scris si numele Orasului Brasov.

Pana sus puteti lua telecabina, iar de acolo sa coborati pe unul dintre cele trei trasee marcate: Drumul Serpentinelor -marcat cu triunghi rosu, Treptele lui Gabony – traseu marcat cu triunghi galben si Drumul Cavalerilor – marcat cu dunga albastra.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Dupa ce ati vizitat obiectivele turistice din zona centrului istoric- cu elegantele sale terase din fata caselor sasesti ce se sprijina una de alta, si dupa ce ati facut un rezumat al zilei printr-o frumoasa imagine de ansamblu a Orasului Brasov oferita de Varful Tampa, la poalele caruia a crescut acest superb oras, va recomand (in alte zile) sa luati masina si sa mergeti la Biserica Sfantul Bartolomeu, la Biserica Sfantul Martin, la gradina zoologica, la parcul de aventura si la paradisul acvatic.

Turul Brasovului

BISERICA BARTOLOMEU SI BISERICA SFANTUL MARTIN sunt alte doua obiective istorice importante din Brasov. Biserica Bartolomeu este cel mai vechi monument din oras, fiind construit in anii 1200, si mi-a ramas in memorie in primul rand datorita imensului ceas solar de pe fatada. Am aflat cu ocazia vizitarii ca si aceasta biserica a fost tributara bisericii de la Carta, fiind construita in acelasi stil gotic, cu ferestrele lobate si arcele frante. In fundalul Bisericii Bartolomeu am observat un mic deal, unde am inteles ca exista in trecut o cetate de refugiu.

Adresa: Str. Lunga nr. 251, Brasov. Program de vizitare: luni- vineri 9-12.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

BISERICA SFANTUL MARTIN dateaza si ea din anii 1200, dar a fost construita ulterior Bisericii Bartolomeu. Nu impresioneaza in mod deosebit prin arhitectura ei, ci mai degraba prin importanta istorica- aici semnandu-se un tratat de alianta intre Mircea Cel Batran si Sigismund de Luxemburg.

Adresa: Dealul de jos nr. 12, Brasov.

ZOO BRASOV si PLANETARIUL sunt obiective pe care trebuie neaparat sa le vizitati cu cei mici. As putea spune ca este cea mai moderna gradina zoologica din Romania, la concurenta cu Gradina Zoologica Targu Mures.

Ca la gradina zoo din Targu Mures, am gasit aceeasi amenajare moderna, cu geamuri mari, cat mai putine garduri si plase de metal si cu o arhitectura peisagistica frumoasa. Nu am gasit aici elefanti si girafe, dar am vazut lei albi, camile, suricate, un panda rosu, s.a.m.d.

Mai multe informatii gasiti pe site-ul oficial: https://zoobrasov.ro/informatii-vizitatori/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

PARC AVENTURA BRASOV este situat foarte aproape de gradina zoo, chiar langa Lacul Noua. Este primul parc de aventura in care am fost, acum mai bine de 12 ani.

Parc Aventura, top obiective turistice Brasov, Romania, Lacul Noua

Ca si la Parcul de Aventura Comana si acesta are o tiroliana care trece peste un lac, dar, in comparatie cu Parcul de Aventura Edenland de langa Bucuresti, nu are atat de multe zone de luat masa, nu are zona de animale si nici casute in copac sau foisoare pentru organizat evenimente.

https://www.parc-aventura.ro/ro/prezentare

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Brasovul a fost numit Kronstadt in germana, Brasso in maghiara si Corona in latina, si a fost locuit inca din neolitic, apoi de catre daci si urmasii lor, iar incepand cu anii 1200 de catre sasi.

Am mai gasit si alte lucruri interesante legate de istoria Orasului Brasov, o urbe care a gazduit multi ani festivalul international Cerbul de Aur, Parada Junilor Brasovului, Festivalul de Jazz, Dracula Film Festival si mai noul festival al berii Oktoberfest.

Am descoperit faptul ca de oras este legata aparitia cuvantului brasoava, venit de la obiceiul negustorilor brasoveni de a-si lauda uneori exagerat marfa. Apoi ca timp de 10 ani, pana in anii 1960, Brasovul s-a numit Orasul Stalin. Am aflat ca marcii Nivea, a Baiersdorf, prezenta in Romania de la inceputul anilor 1900, i s-a confiscat marca in perioada comunista, iar fabrica de la Brasov a avut monopolul folosirii ei pana dupa anii ’90.

De Orasul Brasov sunt legate numele mai multor personalitati, cum sunt: Nicolae Teclu- arhitect, profesor, academician, chimist de notorietate mondiala, inventatorul becului/lampii Teclu, a unor aparate pentru detectarea metanului, pentru prepararea ozonului, s.a.m.d, Johanes Honterus– tipograf si teolog sas; Diaconul Coresi– tipograf roman; Gheorghe Baritiu– istoric si intemeietorul presei romanesti din Transilvania, cel care a scris Istoria Transilvaniei din care m-am inspirat la articolele despre orasele Sfantu Gheorghe, Blaj si DevaLucian Blaga – renumit poet si filozof roman, care a urmat liceul Andrei Saguna din Brasov; Hans Matis Teutch– pictor, intalnit in mai multe muzee romanesti; Andrei Muresanu – poet si revolutionar pasoptist din Transilvania, originar din Bistrita , dar care a trait la Brasov, autor al Imnului Romaniei “Desteapta-te romane” – “Marseilleza romanilor” cum l-a numit Balcescu; LIVIU CORNELIU BABES care s-a autoincendiat pe partia Bradu din Poiana Brasov in semn de protest la adresa regimului communist din Romania, la doi ani dupa inabusirea revoltei de la Brasov si torturarea muncitorilor care au participat; Cristian Tell– nascut la Brasov, politician si fondatorul organizatiei Fratia, alaturi de Nicolae Balcescu, motor al revolutiei de la 1848; Nicolae Titulescu  (unul dintre marii nostri oameni politici:  membru in Partidul Conservator al lui Take Ionescu-intlanit la Sinaia, Ministru de Finante si al Afacerilor Straine in perioda interbelica, membru permanent si presedinte pentru doua mandate al Ligii Natiunilor-organizatia precursoare ONU, un mare sustinator al Romaniei Mari si a romanilor din Transilvania, sustinut de Ion I.C Bratianu si Maniu, exilat din tara de Carol al II-lea…) – inmormantat in biserica Sf. Nicolae din Brasov, si, l-as aminti chiar si pe Ion Tiriac al carui muzeu auto l-am admirat langa Bucuresti.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

32 Comments

  1. Superbe poze, cu totii ar trebui sa facem din cand in cand cate un tur prin Romania; chiar si cei varstnici din caminele pentru batrani, nu este niciodata prea tarziu sa te incanti cu tinuturile scoase parca din povesti din tara noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *