CASA MEMORIALA ALEXANDRU TIPOIA- PICTOR, SCULPTOR, CERAMIST.

Casa memoriala Alexandru Tipoia, Tzipoia, pictor, ceramist, arta, obiective turistice Bucuresti, Romania, atractii, muzeu

Am vazut recent pe Facebook un anunt, prin care iubitorii de arta erau invitati sa viziteze CASA MEMORIALA ALEXANDRU TIPOIA din zona Drumul Sarii- Bucuresti. Chiar daca nu stiam nimic despre acest pictor, era acum ocazia perfecta sa descoperim un alt artist roman, si sa ne bucuram de creatiile sale. Era o dimineata de duminica racoroasa, si dupa ce ne-am luat micul dejun, am urmarit gps-ul pana in strada Lt. Aviator Gheorghe Caranda 79, in cautarea cunoasterii si a artei, aceste lucruri minunate care se gasesc la indemana tuturor si care pe noi ne fac sa ne simtim atat de impliniti.

Pe exterior casa este modesta, asa cum am inteles ca a fost si pictorul Alexandru Tipoia. La interior insa, casa este foarte bogata in obiecte de arta “cu istorie”. Am gasit aici obiecte adunate de artist de-a lungul vietii, obiecte care-i inspirau operele, antichitati adunate ca un colectionar pasionat de istorie- de la arme vechi la vase de cositor si vase de lut. Chiar daca unii pereti au fost aglomerati cu o multime de obiecte care nu aveau o legatura intre ele, ceramica romaneasca alaturi de ceramica asiatica, o pafta, o serie de fuioare taranesti vechi, o farfurie ornamentala de metal, s.a.m.d, aranjament ce te ducea cu gandul la o expozitie de antichitati, totusi, casa iti transmitea un aer intim, iar obiectele aveau toate cate o poveste de spus.

Alaturi de aceste colectii de antichitati stateau acum lucrarile realizate de artist, unele individuale si altele din colectii cu diferite teme, retinand in special tema taranului care-si cara pe cap bunurile si tema instrumentelor muzicale.

Alexandru Tipoia a trait intre anii 1914-1993, in Romania si in Elvetia si a participat de-a lungul vietii la multe expozitii internationale.  Am inteles ca a restaurat frescele din chiliiile manastirii Cozia si picturile altor biserici romanesti, iar vazand operele lui de aici, am constatat ca acestea se incadrau in zona cubismului (in special sculpturile stilizate, dar si unele tablouri), a suprarealismului si a picturii naive (unele tablouri). Mi-a si placut tabloul cu biserica romaneasca si cel cu birtul economic-tablouri ce m-au dus cu gandul la stiului pictorului Gheorghe Patrascu intalnit la Targoviste.

A creat si cateva lucrari in ceramica, precum si unele in textile, impresionanta fiind carpeta ce-l infatiseaza pe Stefan cel Mare cu cetatea Sucevei si cateva dintre bisericile ctitorite de acesta.

Am realizat cu aceasta vizita si ca Alexandru Tipoia era un mare iubitor de artizanat si folclor romanesc, gasind in scara ce ducea la etaj un simbol floral stravechi- pe care l-am regasit in portile maramuresene, fuioarele taranesti vechi, icoane vechi pictate pe sticla, cateva ulcioare vechi taranesti, dintre care unele au fost agatate in cui chiar daca erau ciobite.

Cu siguranta ca domnul Tipoia era atras de istorie si de originile sale, gasind aici pe langa tesatura cu Stefan cel Mare si tablouri cu domnitori romani (Constantin Brancoveanu si Ghica) si acvila bicefala in mai multe locuri ca si simbol al Bizantului-de unde se trageau stramosii lui, pe care i-am regasit in arborele genealogic de pe un perete.

Intr-o vitrina am vazut o serie de pristolnice, urna cu cenusa pictorului, leoaica cu Romulus si Remus, iar in alte camere am gasit masca mortuara si un bust sculptat al artistului.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

La data vizitarii, am gasit in muzeu doua doamne si un domn care asteptau vizitatorii in timpul lor liber, fara sa ceara o taxa de vizitare pentru acest lucru. S-au aratat foarte incantate de vizita si dupa ce ne-am prezentat, am inteles ca una dintre doamne era critic de arta, iar o alta doamna era cea care s-a ocupat de promovarea acestui muzeu. Domnul mentionat mai devreme era chiar George Tzipoia- fiul lui Alexandru Tipoia, si ne-a onorat facandu-ne turul casei si povestindu-ne despre obiectele expuse aici. Ne-a daruit la final si o carte ce continea monografia tatalui sau.

Pentru programari vizitare va recomand sa telefonati la numarul: 0748834336.

Alte case memoriale sau mici muzee cu aer atat de intim din Bucuresti mai sunt Muzeul de Arta Vasile Grigore, colectia de arta Ligia si Pompiliu Macovei, Muzeul Memorial George Bacovia, casele memoriale Tudor Arghezi, Ion Minulescu, Liviu Rebreanu.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala. Va rog sa distribuiti pe retelele de socializare pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google, iar de acolo apasati butonul „navigare” ca sa ve duca direct la destinatia turistica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *