BISERICA DIN BUCURESTI A BRAVULUI MIHAI

Regina Maria si Regele Ferdinand la biserica Mihai Voda din Bucuresti

Asa cum am facut si in cazul necropolei lui Constantin Brancoveanu, prezentand Biserica Sf. Gheorghe Nou intr-un articol separat datorita importantei ctitorului si nu intr-un tur al celor mai importante lacasuri istorice din Bucuresti, asa o sa fac si cu aceasta mare ctitorie, datorita importantei lui Mihai Viteazul pentru tot neamul romanesc.

Cea mai importanta ctitorie a bravului Mihai, BISERICA MIHAI VODA din Bucuresti, a fost coborata de pe dealul ce-i purta numele ca sa faca loc Casei Poporului. Chiar daca sta ascunsa acum dupa blocurile din zona Izvor, ea trebuie cautata si vizitata de orice roman care-si iubeste tara si istoria.

Biserica Mihai Voda, Bucuresti, obiective turistice

Marele nostru revolutionar pasoptist Nicolae Balcescu a scris din exil pana in ultimul moment al vietii sale si a adus in vederea romanilor opera de unitate nationala a lui Mihai Viteazul iar ulterior istoricul Nicolae Iorga a realizat o opera mai complexa asupra vietii marelui voievod.  Nu trebuie uitata vitejia lui Mihai Viteazul care “a bagat in turci o spaima nebuna”, “restitutorul Daciei” sau “Dacul cel rau” cum ii spuneau ungurii si opera sa de unire a celor trei principate, incercata sau visata si de alti principi dar neegalata decat de Regele Ferdinand. Nu trebuie uitata strategia cu care s-a realizat aceasta unitate si contextul dificil care a condus pana la urma la tradarea sa, asa cum nu trebuiesc uitate locurile marcate simbolic de acest drag parinte al nostru, Calugarenii, Campia Turzii, Manastirea Dealu, Alba Iulia, s.a.m.d.

Mihai Viteazul la Calugareni

Am citit si in cartea lui Balcescu legenda acestei ctitorii, aparuta in urma promisiunii banului Mihai inainte de infatisarea sa in fata calaului, acesta fiind condamnat la moarte de catre domnitorul Alexandru cel Rau care se temea ca-i va lua locul. Pentru ca a scapat de la moarte, calaul aruncand toporul din mana si refuzand sa omoare “un om asa de falnic”, Mihai ridica in anii 1594 aceasta mareata manastire. Aceasta a fost asediata de trupele lui Sinan Pasa care-l urmareau dupa retragerea voita de la Calugareni, apoi reconstruita la jumatatea anilor 1800 si reconditionata la inceputul anilor 1900. Atunci a fost pictata la interior de Costin Petrescu, caruia i-am mai intalnit maiestria la Palatul Cantacuzino al Nababului, la Ateneului Roman sau la Biserica Pissiota.

biserica-mihai-voda-bucuresti-obiective-turistice-12

Am admirat la interior in pictura murala pe Mihai Viteazul si pe frumoasa sa sotie, pe Ferdinand si pe Regina Maria, pe Regele Mihai si pe Maresalul Antonescu.

Regina Maria si Regele Ferdinand la biserica Mihai Voda din Bucuresti

Regina Maria si Regele Ferdinand la biserica Mihai Voda din Bucuresti

Regele Mihai la biserica Mihai Voda din Bucuresti

Mihai Viteazul si Antonescu la biserica Mihai Voda din Bucuresti

Mi-au atras atentia si m-au impresionat si figurile darze ale ostasilor romani dar si fetele expresive ale taranilor nostri.

biserica-mihai-voda-bucuresti-obiective-turistice-18

Pictura biserica Mihai Voda Bucuresti

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Biserica ce la exterior se aseamana cu cea a Manastirii Dealu sau cu Biserica Tutana, a fost mutata pe sine in acest loc in anii ’80 de catre comunisti, asa cum a fost mutata si casa lui Anton Pann din Ramnicu Valcea.

biserica-mihai-voda-bucuresti-obiective-turistice-12

biserica-mihai-voda-bucuresti-obiective-turistice-12

biserica-mihai-voda-bucuresti-obiective-turistice-12

A fost insotita in locul actual si de vechiul turn clopotnita precum si de mormantul fiului domnitorului Grigore Ghica.

turnul clopotnita

biserica-mihai-voda-bucuresti-obiective-turistice-36

Inainte sa fie mutata in acest loc era una dintre fortificatiile Bucurestilor, fiind ulterior si curte domneasca, Arhivele Statului, primarie si sectie de politie dar si locul in care depuneau juramantul de credinta soldatii.

Pentru ca noi trebuie sa ne cunoastem in primul rand istoria si tara ca sa putem sa o iubim, va reamintesc iar exemplele pe care ni le-au dat niste straini la inceput, Regele Carol si Regina Elisabeta, Regele Ferdinand si Regina Maria care alergau neobositi sa cunoasca fiecare loc din tara, fiecare ruina, vestigiu, farama de istorie, ajungand sa iubeasca tara mai mult decat alti romani.

biserica-mihai-voda-bucuresti-obiective-turistice-36

biserica-mihai-voda-bucuresti-obiective-turistice-36

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de timp liber. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

carturesti.ro%20

Related Post

3 gânduri despre „BISERICA DIN BUCURESTI A BRAVULUI MIHAI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.