I Giardini di Zoe m-au dus imediat cu gândul la Jardins d’Etretat din Normandia, Franța. Cred ca este singurul proiect de acest gen din România, fiind o grădină botanică privată, creata special ca să-ți încânte privirea. I Giardini di Zoe sau Grădinile din Banpotoc seamănă mult cu grădinile regale și aristocrate văzute în multe locuri din lume, fiind un spațiu de relaxare, de vizitat și de admirat. 

I Giardini di Zoe au început ca și grădini personale, create de Giovanni Salvatelli, un italian din zona Ancona, regiunea Marche. Renumitul gust estetic al italienilor, cultivat în mii de ani de cultură și înrădăcinat astfel în ADN-ul fiecărui italian, a făcut ca un om de afaceri, fără studii peisagistice sau de arhitectură, să-și creeze după propriul gust o vastă grădină ce impresionează prin culoare si armonie. Amenajarea acestor grădini a început în anul 2003 și poartă in prezent numele nepoatei sale Zoe. Din anul 2018, I Giardini di Zoe a devenit obiectiv turistic, „reușind să își câștige popularitatea prin îmbinarea armonioasă a plantelor cu obiectele decorative aduse din Italia (vase, coloane și fatani din materiale naturale cum ar fi travertinul și piatra vulcanică numită Peperino, sau obiectele din fontă care au fost cumpărate din anticariate și recondiționate).”

În Grădinile lui Zoe nu știi ce să admiri mai întâi- arcadele de arbuști, copacii atent îngrijiți, florile multicolore frumos amplasate, statuile și coloanele, care se întrec toate să-ți atragă privirea.

Grădinile lui Zoe sunt în continuă dezvoltare, în prezent intinzandu-se pe  3,5 hectare, dar se dorește o extindere de până la 7 hectare. În familie și-a făcut apariția un nou nepot, Achille, iar Giovanni Salvatelli, ca un bunic iubitor, a început să amenajeze o parte de teren și pentru el.

I-am văzut numele lui Achille dăltuit pe o băncuță și gândul m-a dus la grădinile Palatului Achilleion din Corfu și la războinicul grec Achile, de la care au fost botezate orașul și brațul Chilia.

I Giardini di Zoe nu sunt doar grădini frumos amenajate, ci au devenit o destinație turistică a Transilvaniei, fiind  completate de o terasă unde se pot servi o înghețată italienească sau un capuccino, de căsuțele de la intrare care vând obiecte artizanale și fast food ardelenesc.  Giardini di Zoe este locul perfect pentru relaxare, dar și pentru reușite ședințe foto.

Pentru tarife și orar de vizitare vă rog să consultați website-ul https://igiardinidizoe.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

De aici mai puteti vizita cetatile dacice si cele romane din Muntii Orastiei, Castelului Huniazilor, obiectivele turistice din Deva și Arboretum din Simeria. Puteti face și un tur pe la Manastirea Prislop, Biserica Densus, Cetatea si Biserica Colti, Biserica Santamarie Orlea, Geoagiu Bai, cu trecere pe la Biserica Rotonda, pe la Rezervatia de zimbri si Geoparcul Dinozaurilor, la Mormantul lui Avram Iancu de la Tebea si la Casa Memoriala Avram Iancu de la Incesti, precum si pe la salba de pesteri si cascade din Apuseni.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe acest blog, peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *