Nu am mai vizitat aceasta zona de ceva timp și acum, intr-un weekend prelungit, am ajuns iar sa vizitez Lacul Rosu- unul dintre cele mai pitoresti lacuri ale tarii noastre, sa trecem prin renumitele Cheile Bicazului si sa facem o drumetie cu copiii in mediatizatele Cheile Bicajelului.
LACUL ROSU si-a luat denumirea de la culoarea sa uneori rosiatica, data de aluviunile rosii de oxid de fier, aduse de Raul Verescheu (Roșu), cât și a reflectării in luciul apei a calcarelor rosiatice și a Vârfului Suhardul Mic. Acest lac are forma de L și este alimentat de 5 pâraie, iar de pe un panou amplasat aici am aflat de legenda Esterei- frumoasa fata din Lazarea care a fost rapita de un haiduc, iar rugămințile ei adresate muntelui au dus la formarea acestui lac.
Lacul Roșu este situat în Munții Hășmaș, in apropierea Cheilor Bicaz și este un lac de baraj natural, care s-a format prin prăbușirea unui versant de munte in timpul unui cutremur din anii 1800. Se diferențiază de alte lacuri din România prin prezenta in apa a unor vechi trunchiuri de copaci, dar și prin amenajarea pe un versant deasupra lacului, a unui balcon de observatie din sticla, de unde se pot face poze foarte reușite.
In statiunea Lacul Rosu aveti posibilitatea închirierii unei bărci sau a unui caiac, iar pentru o panorama mai amplă asupra Lacului Rosu, puteți merge intr-o drumetie pana la Vârful Suhardul Mic sau spre Vârful Suhardul Mare- de unde se văd și Cheile Bicazului și Refugiul Panoramic. Langa pontonul de unde se închiriază bărci sunt amplasate câteva băncuțe și se poate sta la un picnic pe iarba. In preajma pontonului sunt mai multe căsuțe cu suveniruri, cu langoși și kurtos colacs și cu preparate la gratar.
Stațiunea Lacul Rosu are amenajată și o parcare imensa, ceea ce face ca vizita in acest loc sa fie mai civilizata și mai puțin stresanta fața de cea in Cheile Bicazului.
In Cheile Bicazului in schimb, cele câteva locuri care pot fi folosite pe post de parcare sunt insuficiente, iar dacă opresti in fata căsuțelor ce vând suveniruri, ai mari șanse sa-ti tai cauciucurile in grilajul de fier ce acoperă o scurgere, sau sa-ti fie zgâriată masina de vânzătorii care nu vor sa le obturezi cumva imaginea magazinului, de parca cineva ar cumpara ceva de la ei din mersul mașinii, fără da oprească…Păcat de frumusețea acestor chei. Se puteau face mai multe parcări și eventual sa fie interzisă circulația auto, și permisă doar pentru pietoni și bicicliști. Muntenegru și-a făcut muntii șvaițer, și-i străbat dintr-o parte in alta. Noi chiar nu puteam face un tunel pentru tranzit auto, astfel încât sa intre în chei doar turiștii care vor sa facă o plimbare pe jos sau cei cu bicicleta?
Din Cheile Bicazului am făcut Traseul Cheile Bicajelului– Saua Țifrea, traseu montan care pornește din Cheile Bicazului.
Pana sa intram pe traseu am avut problema parcării, pentru ca cele câteva mini-refugii erau pline, iar in fata magazinelor de artizanat nu te lăsau sa-ti lași masina. Pana la urma am parcat cu ceva stres și am pornit spre traseu.
Traseul Cheile Bicajelului– Saua Țifrea urmează marcajul cruce galbena și durează circa o ora. Are diferența de nivel de pana in 200 de metri si traversează doua poduri metalice, suspendate la mare înălțime- ceea ce ii conferă acestui traseu unicitate. Dacă nu vreți sa va întoarceți tot pe unde ați venit, acest traseu se poate face și ca circuit și durează circa 4 ore.
In Munții Hasmas am mai vizitat și Cabana Piatra Singuratica, iar foarte aproape de aceasta zona mai sunt și traseele spre Vârful Toaca și Cascada Duruitoarea din Munții Ceahlău, Manastirea și Lacul Pângărați, Mănăstirea Bistrița, Lacul Batca Doamnei și ruinele Cetății Petrodava, Piatra Neamț și Cetatea Lazarea.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
Felicitari pentru articol. Mi-a placut aceste amanunte care conteaza intr-o calatorie. Foarte utile si sfaturile financiare. multumim!
Obiective Turistice Neamt