Palatul Sturdza de la Miclauseni

Dupa ce vizitati obiectivele turistice din orasul Iasi, va recomand sa treceti si pe la doua superbe castele neogotice, aflate in imprejurimi, la Castelul Cuza de la Ruginoasa- unde este si Casa Memoriala Alexandru Ioan Cuza si la Castelul Miclauseni- ce a apartinut renumitei familii moldovenesti Sturdza.

harta castelele Cuza si Sturdza

Primul castel vizitat a fost CASTELUL CUZA de la Ruginoasa. Construit tot de familia Sturdza la inceputul anilor 1800, a fost preluat de banca, dupa ce creditul nu a mai fost platit si cumparat apoi de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Castelul Cuza de la Ruginoasa este muzeu memorial din anii 1980, cand a fost renovat dupa distrugerile suferite in Cel De-Al Doilea Razboi Mondial. In 2013 este realizata o alta renovare a muzeului, ajungand sa fie astazi unul dintre cele mai frumoase muzee din Romania.

Voiam sa ajung de mult la Castelul Cuza, si nu doar pentru interesantul muzeu pe care l-am admirat pe internet, ci pentru memoria celui ce a creat Primul Stat Modern Roman si care si-a sacrificat viata, traind si murind in exil. La mormantul lui din Biserica Trei Ierarhi din Iasi am mai fost, dar stiam ca dorinta lui a fost sa fie inmormantat aici, la Ruginoasa, ceea ce s-a si intamplat la un moment dat. A fost mutat la un moment dat la Curtea de Arges si adus apoi la Biserica Trei Ierarhi, de unde am inteles ca nu se doreste mutarea mormantului, pentru a nu diminua atractivitatea bisericii…

Pana sa ajungem la castel, ne-am oprit in curte lui, ca sa admiram o expozitie de sculptura in piatra- unde erau reprezentati oameni de seama ai poporului roman.

Tot in curte erau expuse o caleasca de epoca si o interesanta sanie de lemn- ce a apartinut lui Cuza.

La intrare in Castelul Cuza de la Ruginoasa am intalnit scarile largi care duc la etaj si stema cu deviza Moldovei:  “Toti in unul”.

Castelul Cuza de la Ruginoasa pastreaza o parte din mobilierul autentic, iar cealalta parte a fost riguros refacuta dupa documente pastrate cu grija, care descriau in amanunt amenajarea interioara a castelului.

In biblioteca castelului ne-a asteptat o holograma a lui Cuza Voda, imagine ce recita un discurs insufletitor adresat romanilor, asa cum l-am vazut si pe prietenul lui, Mihail Kogalniceanu, la casa sa memoriala. Ideea hologramei este foarte buna, facand mai viu muzeul si lasand asupra noastra un sentiment emotionant.

Castelul Cuza de la Ruginoasa

In interiorul Castelul Cuza de la Ruginoasa totul impresioneaza, de la peretii tapetati, frumoasele modele ale stucaturii, camerele de dormit si cele de luat masa, salonul principal, mobilierul cu cap de dac si stema celor doua principate pana la tablouri (dintre care l-am remarcat pe cel cu domnitorul Romaniei si sultanul Imperiului Turc) si sabia primita de domnitor de la imparatul Napoleon al Frantei.

In spatele Castelul Cuza de la Ruginoasa se afla biserica ctitorita de Alexandru Ioan Cuza, cu piatra de mormant si pictura ctitorului.

Adresa: Strada Unirii, nr. 34, comuna Ruginoasa. Program de vizitare: luni si marti inchis, miercuri-duminica 10-17. Bilet intrare 12 lei, elevi- studenti 3 lei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

CASTELUL STURDZA de la Miclauseni este mai nou fata de cel al lui Cuza de la Ruginoasa, fiind inceput la finalul anilor 1800. Este in schimb mult mai spectaculos la exterior, fiind bogat decorat cu elemente gotice si cu basoreliefuri. Am remarcat pe fatada palatului blazoanele familiei Sturdza- cu lei si cu un sarpe, apoi un ceas solar tinut in maini de un inger, un cavaler si deviza in latina a familiei Sturdza (tradusa astfel: “frumusetea straluceste pretutindeni”).

CASTELUL STURDZA de la Miclauseni a fost construit de George Sturdza si de sotia sa Maria- fiica lui Ion Ghica (revolutionarul pasoptist si amicul lui Alecsandri si Balcescu, prim ministru in timpul lui Cuza si Carol, trimis la Constantinopol sa negocieze recunoasterea regelui, dat fiind ca Ghica a fost guvernator al Samosului si foarte apreciat in Imperiul Otoman). Si cum Maria s-a nascut la Constantinopol, nu a fost de mirare sa gasim in castel influentele otomane- in baia turceasca si in minaretul atasat cadirii gotice din curte.

castelul-sturza-de-la-miclauseni-120

Ecaterina, fiica lui George Sturdza si a Mariei Ghica, se casatoreste cu “Nababul”- cel care ne-a lasat frumoasele Palate Cantacuzino din Bucuresti si din Busteni. Ecaterina a ingrijit in acest palat ranitii din Primul Razboi Mondial, carora le-a cantat George Enescu -si el casatorit cu Maruca, din familia Cantacuzinilor. Apoi, dupa moartea sotului ei, Ecaterina doneaza acest castel Bisericii Romane si se calugareste la o manastire infiintata chiar aici.

In curtea Castelului Sturdza de la Miclauseni statea mandru arborele de Ginko Biloba, pe care l-am intalnit si la Castelul Teleki din Gornesti, la Vila Golescu din Campulung si la Arboretumul din Simeria. Acesta si-a desfasurat frunzele aurii, creand un spectacol si un tablou cautat de toate miresele din Moldova.

La interior, Castelului Sturdza de la Miclauseni a fost devastat de soldatii rusi, apoi in perioada comunista a fost un depozit militar si dupa, un centru de plasament. A rezistat cum a putut acelor vremuri vitrege, iar acum este in renovare. Chiar si asa, Castelului Sturdza de la Miclauseni m-a surprins cu multe lucruri frumoase si interesante.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Castelului Sturdza de la Miclauseni se poate vizita cu 10 lei, sambata si duminica, din ora in ora, incepand cu orele 12 si pana la 17.

Am intalnit un ghid foarte simpatic si un bun cunoscator al istoriei, care ne-a povestit o multime de lucruri pe care nu le intalnesti scrise- de la istoria fiecarei camere, pana la desfasurarea vietii la castel.

Cu siguranta o sa revenim aici si dupa renovare, atunci cand o sa-si recapete stralucirea de alta data.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!

Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

15 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *